Siyah Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Siyah Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Dut Pekmezi

Siyah dut pekmezi yapılışı aslında oldukça kolaydır. Ancak, siyah dut pekmezi yapımını çoğu kişi bilmediğinden dolayı, insanlar dışarıdan hazır olarak satın alır. Aslında siyah dut pekmezi, evde kolaylıkla herkes tarafından yapılabilen basit bir tariftir. Siz de siyah dut pekmezini evde kendiniz yaparak, içeriğinde ne olduğunu bilerek gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Birçok faydası olan siyah dut pekmezini yapmak için öncelikle siyah dutun en bol olduğu mevsimlerde toplayarak ya da satın alarak işe başlayabilirsiniz. Mevsiminde bolca bulunan siyah duttan siz de siyah dut pekmezi yaparak, ister mevsiminde isterseniz de kış aylarında faydalarından yararlanabilirsiniz.

Siyah Dut Pekmezi Yapım Aşamaları

Siyah dut pekmezi yaparken, yapılış aşamalarına dikkat etmek işinizi kolaylaştıracaktır. Siyah dut pekmezi yapmadan önce, siyah dutun lekesinin bulaştığı yerden çıkmayacağını göz önünde bulundurarak uygun ortam ve malzeme kullanmanız önemlidir. Lekenin göz önünde bulundurulmasının ardından, ortalama yapım ve bekletme aşaması 1 hafta kadar sürecektir.

Siyah Dut Pekmezi için Gerekli Malzemeler
  • Siyah dut
  • Su

Siyah Dut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Bahçeden topladığınız ya da temin ettiğiniz siyah dutları zarar vermeden iyice yıkayın. Yıkama işleminde dutları ezmemeye özen gösterin, aksi takdirde yıkama esnasında dutun suyu boşa gider. Sap kısımlarını iyice ayırdıktan sonra, uygun bir tencereye koyup kısık ateşte tahta kaşık kullanarak siyah dutları iyice kaynatın. Kaynama esnasında üzerine köpük çıkarsa, kevgir yardımıyla köpüğü alın. Siyah dutu kaynattıktan sonra uygun bez süzgeçlere koyup ağzını sıkıca bağlayın. Yüksekçe bir yere astığınız torbaların altına kap koyup, siyah dut pekmezi yavaş yavaş kendiliğinden süzülünceye kadar bekleyin. Sonlara doğru elinizle torbaya baskı yaparak siyah dut pekmezinin tamamen süzülmesine yardımcı olun. Tamamen süzüldükten sonra posasını ayırıp atabilirsiniz. Elde edilen karadut özünü geniş tepsilere dökerek, direkt güneş ışığı alacak bir yere koyun. İçerisine böcek ve toz girmesini engellemek için tepsilerin ağzına tülbent serin. Bu şekilde ara ara tahta kaşıkla karıştıracağınız siyah dut pekmezi birkaç günde koyulaşacaktır.

Siyah Dut Pekmezi Saklama Koşulları

Siyah dut pekmezi yaparken dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta, su ile temas ettirmemenizdir. Aksi takdirde, siyah dut pekmezi su ile temas ederse ekşiyip bozulacaktır. Olgunlaşan siyah dut pekmezini cam kavanozlara koyarak, ağzı kapalı bir şekilde kuru ve serin bir yerde muhafaza edebilir, kış aylarında gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. İçerdiği antioksidanlar sayesinde, özellikle kış aylarında vücudumuzun mikroplara karşı direncini artıracak olan siyah dut pekmezini elinizin altında bulundurabilir, kendinize ve çocuklarınıza kaşık kaşık gönül rahatlığıyla yedirebilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Koçaş

15 Nisan 2024 Pazartesi

Sağlıklı beslenmeye özen gösterdiğim doğal beslenmeye önem gösteriyorum. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığını ve diğer rahatsızlıklar için kullandığım pekmez çeşitlerini evde kendim yapmayı tercih ediyorum. Genellikle dut pekmezi yapıyordum. Bu defa farklı olarak siyah dut pekmezi yapmaya karar verdim. Siyah dut pekmezi nasıl yapılır? malzemeleri nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Koçaş,

Sağlıklı beslenmeye gösterdiğin özen ve doğal beslenmeye verdiğin önem takdire şayan. Siyah dut pekmezi yapmak için öncelikle olgun siyah dutları toplaman gerekiyor. İşte siyah dut pekmezi yapımı için gerekli malzemeler ve adımlar:

Malzemeler:
- 5 kg siyah dut
- 1 su bardağı su
- İsteğe bağlı olarak 1 çay kaşığı limon tuzu

Yapılış Aşamaları:
1. Siyah dutları iyice yıkayıp saplarından ayır.
2. Yıkadığın dutları büyük bir tencereye koy ve üzerine suyu ekle.
3. Dutları orta ateşte kaynamaya bırak, arada bir karıştırarak dutların iyice ezilmesini sağla.
4. Dutlar tamamen yumuşayıp suyu çıkınca süzgeçten veya tülbentten geçirerek suyunu iyice süz.
5. Süzdüğün dut suyunu tekrar tencereye al ve kısık ateşte kaynatmaya devam et. Bu aşamada istersen limon tuzunu ekleyebilirsin.
6. Pekmezin kıvamı koyulaşana kadar kaynat, sürekli karıştırmayı unutma.
7. İstediğin kıvama geldiğinde ocağı kapat ve pekmezi soğumaya bırak.
8. Soğuyan pekmezi temiz ve kuru kavanozlara doldurarak muhafaza et.

Afiyet olsun! Umarım bu tarifle harika bir siyah dut pekmezi yapabilirsin. Herhangi bir sorunun olursa çekinmeden sorabilirsin.

2. Cevap
cevap

Safzen

Merhaba, siyah dut pekmezinin yapılışı diğer pekmezlerden daha kolaydır. Öncelikle belli bir miktar tut toplamanız gerekmektedir. Dutları yıkamadan yapraklarından ayırın ve sağlam bir süzgecin içerisine koyup suyunu sıkın. Sonrasında ise suyunu iyice kazanda kaynatarak güneş alması amacıyla çatıya ayrı ayrı kaplara koyun. Birkaç gün içinde koyulaşacak ve pekmez hazır olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyaz Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Aç Karnına Pekmez

Aç Karnına Pekmez

Andız Pekmezi Zararları Nelerdir?

Andız Pekmezi Zararları Nelerdir?

Siyah Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Dut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Dut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Güncel

Tahin Pekmez Kaç Kalori?

Tahin Pekmez Kaç Kalori?

Güncel

En İyi Pekmez Hangisi?

En İyi Pekmez Hangisi?

Güncel

Pekmezin Zararları Nelerdir?

Pekmezin Zararları Nelerdir?

Pekmez Kaç Kalori?

Pekmez Kaç Kalori?

Dut Pekmezi Besin Değeri

Dut Pekmezi Besin Değeri

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Tüketilmeli?

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Tüketilmeli?

Pancar Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Pekmez Kaç Kalori?

Pekmez Kaç Kalori?