Karadut Pekmezi Karadut pekmezi, pekmez çeşitleri arasında yüksek oranda şeker barındıran mükemmel bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu potasyum, demir ve magnezyum gereksinimlerinin büyük bir kısmını karşılayıcı özellik taşır. Yaklaşık 200 gram kadar pekmez, 300 gram ekmek, 350 gram et ve 150 gram süt ile eşdeğer değerlere sahiptir. Özellikle hamilelik döneminde hem anne hem de anne karnındaki bebek için yararlı bir besin maddesidir. Mide, bağırsak ve böbrekler için faydaları azımsanmayacak kadar fazladır. Pekmezin faydalarından tam olarak yararlanmak için hazırlama ve saklama koşulları çok önemlidir. Bilinçsiz tüketim ve yanlış hazırlama koşulları nedeniyle pekmez vücut için sağlık yerine daha çok zarar verebilir. Karadut Pekmezi Nasıl Yapılır? 2 kilo kadar karadut süzgece alınarak bol su ile iyice yıkanır. Ardından geniş bir tencereye alınarak üzerini hafif geçecek şekilde su ilave edilir. Kısık ateşte sürekli karıştırarak 40 dakika boyunca dutlar suyunu bırakıncaya kadar kaynatılır. Ardından geniş bir tencerenin üzerine süzgeç yerleştirilir. Süzgecin üzerine temiz bir tülbent kapatılarak kaynayan dutlar dökülerek süzülür. Tülbentin üzerinde kalan dutlar el ile iyice sıkılır. Tencereye akan dut suları tekrar ocağa alınarak koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Yaklaşık bal kıvamına gelene kadar yoğunlaşmalıdır. Ocakta kaynamakta olan pekmeze yarım limon suyu eklenerek 8-10 dakika kadar daha kaynatılarak ocaktan alınır. Pekmez soğumaya bırakılır. Soğuyan pekmez cam kavanozlara paylaştırılarak serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edilir. Karadut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
|