Gebelikte Pekmez
Hamilelik süreci, kadınlar için hem özel hem de dikkat gerektiren bir dönemdir. Bu dönemde anne adayları, normal beslenme alışkanlıklarını bir süreliğine ertelemek zorunda kalabilmektedirler. Çünkü gebelik süreci, normal zamanlardan farklı olarak özellikle beslenme konusunda daha fazla özen gerektiren bir süreçtir. Anne adayları bu dönemde protein, kalsiyum ve zengin vitaminlere daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bu noktada pekmez, anne adayları için oldukça faydalı bir besin türüdür. Pekmez, içerisindeki doğal ve yoğun oranda bulunan şeker nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Vücudun günlük kalsiyum, potasyum ve magnezyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar. Anne adayının doğal beslenmesi ve kalıcı kilolar almaması için gebelik süresi boyunca pekmez tüketmesi önerilmektedir. Ayrıca pekmez, iyi bir demir kaynağı olduğundan kansızlık problemi yaşayan anne adayları için de oldukça faydalıdır.
Gebelikte Pekmez Yemenin Faydaları
Pekmez, enerji vermesi, iştah açması ve kansızlık problemi olan kişilere faydalı olmasıyla bilinir. Gebelikte bebek gelişimi ve anne adayları için birçok faydaya sahip olan şifalı bir besin olan pekmez, anne adaylarının bu zorlu süreçleri bir nebze de olsa hafifletir. Pekmezin her çeşidi, anne ve bebeğe farklı faydalar ve şifalar sağlar. Pekmez çeşitlerinin hamile kadınlar ve anne karnındaki bebek için faydaları şu şekildedir:
- Gebelik sürecinde alacağınız 2 çay kaşığı pekmez, günlük demir, kalsiyum, magnezyum, bakır ve potasyum miktarının yüzde 10'unu karşılamaya yeterlidir. Ayrıca bir selenyum ve B6 kaynağıdır. 200 gram pekmez, kalori açısından 1150 gram süte, 300 gram ekmeğe veya 350 gram ete eşittir. Özellikle üzüm pekmezinin içerisindeki doğal glukoz ve fruktoz, vücutta hemen emilerek kana karışır ve metabolizmada enerjiye dönüşür. İçerisindeki şekerin yüzde 80'i glukoz ve fruktoz halinde olduğundan, anne karnındaki bebekler için oldukça faydalıdır.
- Diğer pekmez çeşitlerine oranla en fazla tüketilen üzüm pekmezi, gebelikte vücuttaki kan eksikliğini gidererek kan değerlerini dengeler. İştah açar ve direnci yükseltir. Hamilelikte anne ve özellikle anne karnındaki bebeğin gelişmesini sağlar. Damarları kuvvetlendirir. Mide ve bağırsaklara da oldukça faydalıdır.
- Dut pekmezi de en az üzüm pekmezi kadar anne ve bebek için faydalıdır. Gebelikte yaşanan halsizliğe birebirdir ve annenin enerji ihtiyacını karşılar. Özellikle anne vücudunun hastalıklara karşı direncini artıran bir şifa kaynağıdır. Kan yapıcıdır. Anneyi özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara karşı korur.
- Keçiboynuzu (harnup) pekmezi, kadınların gebelik sürecinde faydalanabilecekleri iyi bir besin olarak bilinir. Gebelikte pekmez, kolesterolü ve tansiyonu düzenler. Kalp sağlığını korur. Vücuda direnç verir. İçerisinde potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, bakır, çinko ve magnezyum barındıran harnup pekmezi, ayrıca akciğer ve karaciğer hastalarına da iyi gelir.
|
Suhan
12 Temmuz 2024 CumaHamilelik süresince pekmez tüketmenin faydalı olduğunu okudum. Ancak, pekmez tüketiminin günlük miktarı konusunda bir sınır var mı? Her tür pekmezi aynı şekilde mi tüketmeliyim, yoksa belirli türler daha faydalı mı?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaHamilelik döneminde pekmez tüketimi gerçekten faydalı olabilir, çünkü pekmez demir, kalsiyum ve diğer mineraller açısından zengindir. Ancak, günlük tüketim miktarını aşırıya kaçmadan ayarlamak önemlidir. Genellikle günde 1-2 yemek kaşığı pekmez yeterli olacaktır. Her tür pekmez benzer faydalar sunar, ancak üzüm pekmezi demir açısından daha zengindir. Yine de, doktoruna danışarak kişisel ihtiyaçlarına uygun miktarı ve türü belirlemen en sağlıklısı olacaktır, Suhan.