Beyaz Zile Pekmezi Beyaz Zile Pekmezi, adını renginden almaktadır. Tokat ilimizin Zile yöresinde yapılan bir pekmez türüdür. Zile yöresinde yetişen üzümlerin toplanarak pekmez yapım aşamasında yumurta akı ile işlenmesi sonucunda elde edilen bu pekmez, özellikle Avrupa ülkelerinde çok tercih edilmektedir. Ülkemizde de sevilerek tüketilen beyaz Zile pekmezi, yüksek besin değeri ve besleyici özellikleri sayesinde oldukça ilgi gören bir pekmez çeşididir. Besin değeri bakımından beyaz Zile pekmezi, baldan çok daha zengin bir içeriğe sahiptir. Ayrıca beyaz Zile pekmezi, kansızlık ve anne sütünü artırma gibi birçok sağlık faydası sunmaktadır. Beyaz Zile Pekmezi Faydaları Nelerdir?
Beyaz Zile Pekmezinin Özellikleri Beyaz Zile pekmezi, kalsiyum ve demir yönünden zengin olup, yüksek oranda potasyum ve magnezyum içermektedir. Çok zengin miktarda şeker ve karbonhidrat deposudur. 100 gram beyaz Zile pekmezi içerisinde A, B1, B2 vitaminleri bulunmaktadır. Besin değerleri açısından 100 gram beyaz Zile pekmezinde %70,6 karbonhidrat, %4 kalsiyum, %0,1 demir ve %0,1 oranında yağ bulunmaktadır. Beyaz Zile Pekmezi İçerisinde Bulunanlar Beyaz Zile pekmezi içerisinde yumurta akı, üzüm şırası ve pekmez toprağı bulunmaktadır. Ayrıca beyaz Zile pekmezi sade ve cevizli olarak iki çeşit olarak üretilmektedir. Beyaz Zile Pekmezi Nasıl Yapılır? Beyaz Zile pekmezi, özenle seçilen ince kabuklu üzümlerden yapılmaktadır. Toplanan üzümler çıplak ayakla Zile yöresinde "şinavat" denilen çeşme yatağında ezilerek üzüm şırası elde edilir. Üzümden çıkarılan şıra, özel pekmez toprağı ile karıştırılarak durulaştırılır. Daha sonra elde edilen karışım büyük bakır kaplarda odun ateşinde kaynatılır. Her kaynamasında üzerine biriken köpük alınır. Daha sonra başka bir tencerede yumurta akı ve pudra şekeri mikser ile karıştırılarak yavaşça üzerine pekmez eklenir ve beyazlaşana kadar karıştırılır. Bu işlem pekmez bitene kadar tekrarlanır. Daha sonra biriken pekmez, genişçe bir leğene alınarak "zelve" adı verilen sopa ile çırpılır. Beyaz Zile pekmezi yapmanın en zor ve yorucu kısmı burasıdır. Zelve adı verilen sopalar ile pekmeze her vurulduğunda pekmez beyazlaşmaya başlar. Beyaz Zile pekmezinin çok lezzetli olması için bu çırpma işlemi çok önemlidir. Ne kadar çırpılırsa beyaz Zile pekmezi o kadar lezzetli olur. |