Üzüm Pekmezi Üzüm pekmezi, siyah üzümden elde edilen ve bütün yaş gruplarında çeşitli olumlu etkileri olan faydalı bir şuruptur. Siyah üzümün içerdiği maddeler arasında en önemli ve faydalı olanı resveratrol maddesidir. Üzümün kabuğunda bulunan bu maddenin antioksidan özelliği, C vitamininden 30 kat, E vitamininden 50 kat daha fazladır. Doğal şekilde, tane tane tüketilen üzümde, meyve her ne kadar dişlerle iyice çiğnenip öğütülmüş olsa da, vücut içerisindeki emilim aşamalarında içerdiği faydalı bileşenlerden sadece alınabilecek kadar miktar alınabilir. Vücudun, besin içeriğindeki faydalı maddeleri daha iyi şekilde emebilmesi için meyveyi üzüm pekmezi formunda tamamen ezilmiş ve homojen hale getirilmiş şekilde tüketmek daha etkili bir yöntem olmaktadır. Üzüm pekmezi, inflamasyon karşıtı özelliği ile ciltte meydana gelebilecek iltihaplanma ve akne gibi olumsuz komplikasyonlara karşı direnç sağlar. Kansere yakalanma riskini azaltır. Ciltteki olumlu etkileri sadece iltihaplanmaları önlemekle sınırlı değildir. Anti-aging etkisi ile yaşlanmayı yavaşlatan bir özelliğe sahiptir. Bu yavaşlatma etkisi sadece cilt ile sınırlı kalmaz; vücudun tamamının dinç ve diri kalmasını sağlar, yaşam süresini uzatır. İçerdiği mineral zenginliği ile vücuda yapılması gereken mineral takviyelerinde kimyasal ilaçlara alternatif bir doğal seçenektir. Özellikle bağışıklık sistemi yeni oturmaya başlayan küçük çocuklarda mineral eksikliğini kimyasal ilaçlar yerine üzüm pekmezi ile gidermek çok daha sağlıklı bir yöntemdir. Antioksidan yönünden oldukça zengin olması ve şeker bakımından yüksek derecede tatlı olması nedeniyle vücutta karbonhidrat sağlayıcı görevi görür. Buna bağlı olarak üzüm pekmezi ile vücuda giren karbonhidratlar ve antioksidanlar, enerji döngüsünü hızlandırır ve daha hızlı ve daha çok miktarda enerji üretilmesine katkı sağlar. Bu özelliği ile sporcular, psikolojik bir hastalık olan hipersomnia hastaları, kas erimesi gibi rahatsızlıkları olan kişiler tarafından çokça tercih edilmektedir. Vücuda alınması gereken fosfor ve kalsiyum dengesini çok iyi sağladığı için çocuklarda boy uzamasına büyük ölçüde katkı sağlar. Çocukların gelişim döneminde en çok ihtiyaç duyduğu minerallerden biri kalsiyumdur. Bu yüzden kalsiyumun fosfordan daha fazla miktarda bulunması ve vücut tarafından emilmesi gerekir. Üzüm pekmezindeki fosfor miktarı 85 mg oranını geçmezken, kalsiyum oranı ise 85 mg'den daha fazla bulunur, bu da vücuda alımı daha fazla olur. Bu nedenle aradaki denge diğer besinlere göre daha verimli şekilde ilerler. |
Amanullah
26 Nisan 2024 CumaMerhaba, pekmez var diye bol bol tahin aldık ama eve geldiğimizde dut pekmezi değil üzüm pekmezi olduğunu gördük. Henüz denemedik ama tahin ile üzüm pekmezi yine aynı şekilde tahin pekmez olarak kullanılabilir mi?
Cevap yazAdmin
26 Nisan 2024 CumaMerhaba! Elbette, tahin ile üzüm pekmezi de tahin pekmez olarak kullanılabilir. Tahin ve üzüm pekmezinin karışımı da oldukça lezzetli olur. Tadı biraz farklı olabilir ama kesinlikle denemeye değer. Afiyet olsun!