Kuşburnu Pekmezi Kuşburnu pekmezi, halk arasında farklı isimlerle bilinir. Bazı bölgelerde "yaban gülü," bazı bölgelerde ise "it gülü" olarak adlandırılan bu pekmez, çeşitli adlara sahiptir. Günümüzde en çok Azerbaycan'da yetişmektedir. Ülkemizde de belirli bir miktarda üretilen bu bitki, birçok kişinin sevdiği bitkilerden biridir. Örneğin, Türkiye'nin Tokat ilinde "gül burnu" olarak bilinir. Kuşburnu, pekmez yapılmadan bile çok mükemmel faydalar sağlamaktadır. Bu bitkinin pekmezi yapıldıktan sonra faydaları iki katına çıkmaktadır. 100 gram kuşburnu, yaklaşık olarak iki kilo portakalın sağladığı tüm faydaları sağlamaktadır. Özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda kuşburnu pekmezi, tıbbi bir ilaç kadar etkili olabilir. Kuşburnu pekmezi, çok yüksek miktarda C vitamini içerir. Bu nedenle, C vitaminine ihtiyaç duyan insanlar portakal yerine kuşburnu pekmezini tüketmelidir. Özellikle belli saatlerde direk olarak bu pekmezi tüketerek son derece olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Kuşburnu Pekmezi Nasıl Yapılır?
Oldukça az çeşitteki malzemeden yapılan kuşburnu pekmezi, bir o kadar da kolay bir şekilde yapılmaktadır. İlk olarak olgunlaşmış olan kuşburnu bitkisini isterseniz toplayın, isterseniz satın alın. Daha sonra bunları çok temiz bir şekilde yıkayın. Yıkama işleminden sonra çiçeklerini ve dip kısımlarını bıçakla keserek temizleyin. Derin bir tencereye koyarak üzerine bir miktar su ekleyerek ocağa koyun. Bu şekilde belli bir süre kaynatın ve kaynamaya başlayınca ateşi bir miktar kısın. Bu durumda kuşburnu bitkisi yumuşayacaktır. İyice yumuşamış olan kuşburnunu süzgeçten geçirin ve çekirdeklerinden ayrılmasını sağlayın. Elde ettiğiniz püreyi un eleğinden geçirerek tencereye alın. Yüksek ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Pişirme esnasında şekeri ekleyerek bol bol karıştırın. Bu şekilde pişirmeye devam edin. Hafif bir koyuluk oluşunca ocaktan alın ve sıcakken kavanozlara koyun. Artık kuşburnu pekmezi hazırdır. Kuşburnu Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
Ek olarak, kuşburnu pekmezi antioksidanlarla doludur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda, cilt sağlığını destekler ve yaşlanma belirtilerini geciktirir. Bu nedenle, kuşburnu pekmezi sadece lezzetiyle değil, saÄlığımıza kattığı faydalarla da öne çıkıyor. |