Kayısı Pekmezi

Kayısı Pekmezi

Kayısı pekmezi, kayısı yaz döneminin en önemli meyvelerinden biridir. Çoğunluğu kurutularak ihraç edilse de, son yıllarda pekmez yapımında kullanılmaya başlanmıştır. Kayısı pekmezi içeriğindeki demir, fosfor ve potasyum mineralleri, A, C ve B3 vitaminleri ile sağlık açısından oldukça faydalıdır. Hem vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi verir, hem de cildin beslenmesini ve güzelleşmesini sağlar. Kayısıdaki betakaroten maddesi kanseri özellikle akciğer kanserini önler, kalp hastalıklarından ve katarakttan korunmayı sağlar. Kayısı pekmezi taze ve kuru kayısıdan üretilir. Şıra elde edilerek, şıranın asitliği giderilir, filtrasyon, evaporasyon aşamalarından geçirilerek, soğutulur ve ambalajlanarak dinlendikten sonra tüketime sunulur. Kayısı pulpunda bulunan ham lif sindirim sisteminin düzenlenmesinde, içeriğindeki fenolik madde ile ham lif sayesinde antioksidan etkiye neden olur. Kansere neden olabilecek tümör oluşumlarını engeller.

Kayısı pekmezi nasıl üretilir?

Pekmezin üretiminde taze ve kuru kayısı kullanılabilir. Bunun için kayısı bazı aşamalardan geçirilir.

Kayısı şırasının elde edilmesi: Kayısılar önce iyice yıkanır. Çekirdekleri ayıklanan kayısılar parçalanır, preslenerek ilk şıraları alınır. Şırasından ayrılan posalar, 80-90 derecede olan sıcak suda 1-2 defa haşlanır ve ekstrasyonu sağlanmış olur. Her defasında presleme yapılır ve posada olan şeker azaltılır. Kuru kayısılarda ise önce ıslatma işlemi yapılır. Bu şekilde 12 saat bekletilir ve kayısılar nemlendirilir. Kayısılardaki şekerin bir kısmı da suya geçer. Yine ilk şıra alınır ve meyveler ayrılır. Ardından 100 derecelik suda meyveler ısıl işleme tabi tutulur. Preslenerek yeniden kaynatılır. Bu işlem 2 defa yapılır. Hatta bazen 3. defa yapılabilir. En son olarak kayısılar preslenir ve son şırası alınır.

Briks ve pH ayarlama: Elde edilen şıralar daha sonra ön filtrasyona tabi tutulur ve iri parçacıklardan ayrılır. Ardından pH değerine bakılır. Briks düşük olursa, pekmez ilavesiyle ayarlama yapılır. Çünkü daha çok ısıl işlem gerektireceğinden, maliyeti yükseltir. Şıra 40-60 dereye gelince asit giderme işlemine tabi tutulur. Kayısı şırasının pH değeri genellikle 5,00-5,30 arasında, pekmezinin ise 4,80-5,50 arasında olması gerekir. pH dengelemeden önce şıra kazanda karıştırılarak, homojen hal alması sağlanır. Bu kısa sürede yapılır. Yeniden şıra 40 dereye gelince, pH ölçümü yapılır. Asitliğin giderilmesi için, CaCO3 içeriği fazla olan pekmez toprağından yararlanılır. Ya da teknik CaCO3 de kullanılabilir. Bunun miktarı meyve suyunun asitliğine göre değişir. Bu asit giderme işlemi çok önemlidir. Ayarlanamadığı takdirde, tatlı bir pekmez elde edilemez. Tadı ekşi olan, pH değeri düşük olan bir kayısı pekmezi elde edilir. Fazla kullanılırsa da, pekmezin rengi koyu, tadı ve kokusu bozuk olur.

Tortu ayrıma ve filtrasyon: Yapılan asit giderme işleminde şıraya karıştırılan pekmez toprağı 5-6 saat bekletilir. Bu sürenin sonunda tortu dibe çökmüş olur. Tortu ayırmadan önce sifonlama işlemi yapılır. Ardından uygun filtre ile berraklaştırma işlemine geçilir. Artık şıra tortusundan ayrılmış ve evaporasyon için hazır hale gelmiştir.

Evaporasyon: Şıranın konsantrasyonunun arttırılması, pekmezin pişirilmesi bu işlemle yapılır. Bu aşamada düşük basınçla su uzaklaştırılır. Bazen pişirme vakumla yapılır. Böylece daha az yanma olduğundan, kayısı pekmezinde karemelizasyon azalır. Hem de pekmezdeki şeker yanmadığından daha sağlıklı bir kayısı pekmezi üretilmiş olur. Pekmezin tadı ve kokusu da istendiği gibi olur. Pekmezin koyulaştırma oranı, şekerlenme ve bozulmalar açısından önemlidir. İyi ve kaliteli bir pekmezde % 68-70 oranında kuru madde olmalıdır. Bu yüzden konsantrasyon işlemi kuru madde oranı % 68 oluncaya kadar yapılır. 67-70 derecede pişirilen pekmez, 10-15 dakika 100-110 dereceye çıkarılır ve sterilizasyon yapılır. Böylece kuru madde içeriği de biraz artmış olur. Daha sonra bekletilmeden soğutulan kayısı pekmezi, sıcak dolum yapılır ve ambalajlanır.

Son Güncelleme : 12.11.2018 03:12:54

Kayısı Pekmezi Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Kayısı Pekmezi"
Merhaba, her yıl olduğu gibi bu yıl da kayısılarımızın birçoğu çöpe ya da hayvanlara gitti. Peki kayısıyı bu şekilde değerlendirmek istersem kayısıdan başka hangi besin ya da içecekleri elde edebilirim? Evde yapacağım türden olursa çok daha mükemmel bir şekişde çürüyecek olan kayısıları değerledirebilirim.
Munire . 29.10.2018 01:11:38
CEVAP YAZ
Pekmez Bozulur Mu
Pekmez Bozulur Mu
Pekmez bozulur mu, pekmez uygun koşullar altında saklanmadığında bozulma olasılığı olan bir besindir. Pekmez hangi meyveyle yapılırsa yapılsın, içeriğinde bol miktarda antioksidan ve mineral bulunur. Bu yüzden özellikle güneş alan bir yerde saklanmam...
Hangi Pekmez Kan Yapar
Hangi Pekmez Kan Yapar
Hangi Pekmez Kan Yapar; Pekmez hem karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Pekmezin içinde bulunan bir diğer öğe de krom dur. Hemen hemen tüm pekmez çeşitlerinde kan yapıcı özellik vardır. Fakat üzüm pekmezi, dut pekmezi, keçi boynuzu pekmezi ve andıç pe...
Pekmez Süt Karışımı
Pekmez Süt Karışımı
Pekmez Süt Karışımı, Özellikle kış günleri çocuklara akşam yatmadan önce ya da sabah erken saatlerde anneler tarafından kan yapsın diye hazırlanan içecek.. Peki bu içecek aslında kan yapmaya ne kadar yararlı ya da bu şekilde içilmesinin kan yapmaya b...
Dut Pekmezi Nasıl Yapılır
Dut Pekmezi Nasıl Yapılır
Dut pekmezi nasıl yapılır, pekmez her zaman şifa kaynağı olarak tüketilmiş bir besindir. Özellikle mide sorunlarında özellikle tavsiye edilir. Geçmişte insanların reçel, bal, baklava yerine tükettiği bir üründür. Dut ağaçları bu nedenle oldukça kıyme...
Pekmez Kilo Aldırır Mı
Pekmez Kilo Aldırır Mı
Pekmez kilo aldırır mı, kilo vermek ya da kilo almak isteyen kişiler tükettiği gıdaların kilo aldırıp aldırmadığı konusunu oldukça merak etmektedir. Sağlık açısından tam bir şifa kaynağı olan pekmezin kilo aldırıcı özelliğinin olup olmadığı da çoğu k...
Aç Karnına Pekmez
Aç Karnına Pekmez
Aç karnına pekmez, içeriğinde yer alan yüksek orandaki şeker nedeniyle pekmez hem karbonhidrat hem de enerji bakımından iyi bir kaynaktır. İçeriğinde yer alan potasyum, kalsiyum ve magnezyum vücudun ihtiyaç duyduğu oranın büyük bölümünü karşılamak iç...
1 Yemek Kaşığı Pekmez Kaç Kalori
1 Yemek Kaşığı Pekmez Kaç Kalori
1 yemek kaşığı pekmez kaç kalori: Pekmez bir çok hastalığa iyi gelen özellikle kansızlık tedavisinde destekleyici besin olarak kullanılan bir üründür. 1 yemek kaşığı pekmez kaç kalori merak ediyorsanız üzüm pekmezi, dut pekmezi ve keçi boynuzu pekmez...
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli, Pekmez, eğer bu gıdaya karşı alerjileri yoksa çocukların ve bebeklerin sağlıklı bir yetişkin haline gelebilmeleri için, kalsiyum ve demir mineralleri sağlaması ve yoğun enerji deposu olması nedeniyle vazgeçilmez natü...
Üzüm Pekmezinin Faydaları
Üzüm Pekmezinin Faydaları
Üzüm Pekmezinin Faydaları, bünyesinde barındırdığı insan vücudu için oldukça gerekli olan değerli ve zengin besin maddelerinden kaynaklanmaktadır. Ülkemiz üzüm çeşitliliği ve yetiştirilmesi bakımından oldukça zenginliğe sahiptir. Bu anlamda yurdumuzd...
Yoğurt Pekmez Karışımı
Yoğurt Pekmez Karışımı
Yoğurt pekmez karışımı, Demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı engelleyici naturel bir destek olan pekmez, süt veya süt ürünleriyle beraber tüketildiğine bu gıdaların demir emilimini azaltıcı tesirinden ötürü bu özelliğini kaybeder, yalnızca bir t...
Bebeklere Pekmez Kaçıncı Ayda Verilir
Bebeklere Pekmez Kaçıncı Ayda Verilir
Bebeklere pekmez kaçıncı ayda verilir, bebeklerin sağlıklı beslenmesi anneler için oldukça önemlidir. Özellikle anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gıdalara geçiş her zaman anneler için önemli olmuştur. Hangi besinlerin bebeklere verilebileceği, ne k...
Hamilelikte Keçiboynuzu Pekmezi
Hamilelikte Keçiboynuzu Pekmezi
Hamilelikte keçiboynuzu pekmezi, her anne adayı hamileliği boyunca kan yapıcı gıdalar ve takviyeler kullanır. Bu genel olarak doktor tavsiyesi üzerine ve muayene sonucu onaylanır. Bir çok anne adayının kansızlık sorunu vardır, bunun üzerine ilaç takv...

 

Pekmez Bozulur Mu
Hangi Pekmez Kan Yapar
Pekmez Süt Karışımı
Dut Pekmezi Nasıl Yapılır
Pekmez Kilo Aldırır Mı
Aç Karnına Pekmez
1 Yemek Kaşığı Pekmez Kaç Kalori
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli
Üzüm Pekmezinin Faydaları
Yoğurt Pekmez Karışımı
Bebeklere Pekmez Kaçıncı Ayda Verilir
Hamilelikte Keçiboynuzu Pekmezi
Pekmez Toprağı
Keçiboynuzu Pekmezi Kilo Aldırırmı
Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi
Pekmez Limon Karışımı
Keçiboynuzu Pekmezi Zararları
Şeker Pancarı Pekmezi
Armut Pekmezi
Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı
Pekmez Mideye İyi Gelirmi
Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Tüketilmeli
Andız Pekmezi Zararları
Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır
Keçiboynuzu Pekmezi Öksürüğe İyi Gelirmi
6 Aylık Bebeğe Pekmez Verilirmi
Pekmez Çeşitleri
En İyi Pekmez Hangisi
Keçiboynuzu Pekmezi Kan Yaparmı
Tahin Pekmez Oranı
Popüler İçerik
Pekmez Toprağı
Pekmez Toprağı
Pekmez toprağı, içeriğinde % 50-90 kadar kireç bulunan beyaz renkte bir topraktır. Pekmez yapımında şıra çıkarma aşamasında şırayı durultmak amacıyla ...
Keçiboynuzu Pekmezi Kilo Aldırırmı
Keçiboynuzu Pekmezi Kilo Aldırırmı
Keçiboynuzu pekmezi kilo aldırır mı, bir diğer adı ile harnup pekmezi ortalama 10 metre boylanabilen ve uzun ömürlü bir ağacın meyvesinden elde edilen...
Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi
Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi
Pekmez Öksürüğe İyi Gelir mi, Eskilerden beri soğuk algınlığında ya da diğer boğazdan kaynaklanan sorunlar için çözüm pekmezde ya da pekmez ve karışım...
Pekmez Limon Karışımı
Pekmez Limon Karışımı
Pekmez Limon Karışımı, Kansızlık tedavisinde uygulanabilecek doğal yöntemlerin başında gelen karışımlardan biri pekmez-limon karışımıdır. Üzümden üret...
Keçiboynuzu Pekmezi Zararları
Keçiboynuzu Pekmezi Zararları
Keçiboynuzu Pekmezi Zararları, Harnut olarak da bilinen keçiboynuzu ülkemizde özellikle de Akdeniz Bölgesinde doğal olarak yetişen enerji deposu bir b...
Şeker Pancarı Pekmezi
Şeker Pancarı Pekmezi
Şeker pancarı pekmezi, Hiç bir katkı maddesi kullanılmadan sadece şeker pancarı ile yapılan doğal şeker pancarı pekmezi vücut için çok faydalıdır. Şek...
Armut Pekmezi
Armut Pekmezi
Armut Pekmezi, yaz aylarında özellikle haziran ve ağustosta Sinop'a bağlı köylerde ve Trabzon Şalpazarı (Ağasar) ilçesinde ocak ateşi üzerinde hijyeni...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Pekmez Bozulur Mu
Hangi Pekmez Kan Yapar
Pekmez Süt Karışımı
Dut Pekmezi Nasıl Yapılır
Pekmez Kilo Aldırır Mı
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018