Katı Pekmez Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Katı Pekmez Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Katı Pekmez

Katı pekmez, pekmez hazırlanırken fazla kaynatılması veya uzun süre bekletilmesi sonucunda oluşan bir durumdur ve pekmezin besin değerinden bir şey kaybetmez. Özellikle birçok yörede saklamanın daha kolay olduğu ve daha az yer kapladığı için pekmez bilerek fazla kaynatılır ve katılaşması sağlanır. Kullanılacağı zaman ise sulandırılır. Ancak bazı kişiler için pekmezin katılaşması olumsuz olarak düşünülebilir. Bu gibi durumlarda, pekmez ılık su ile sulandırılarak kullanılır ve böylelikle besin değerinden bir şey kaybetmez.

Katı Pekmez Nasıl Sulandırılır?

Pekmez, ülkemizde hemen hemen her yörede üzüm, dut veya keçiboynuzu gibi meyvelerden elde edilir. Pekmez hangi meyve ile yapılacaksa, o meyvenin şeker ve bir miktar temiz kum ile kaynatılması sonucunda elde edilir. Kum, pekmez için ezilerek suyu çıkarılan meyvenin içinde kalan partikülleri süzmesi için katılır ve pekmez piştikten sonra içinden süzülerek alınır. Süzülen pekmez yayvan kaplara dağıtılır ve güneşte birkaç gün bekletilir. Genellikle sürekli pekmez yapan deneyimli kişiler, pekmezin kıvamını tahmin ederler ve ne kadar süre bekletilmesi gerektiğini bilirler. Pekmez kıvama gelince alınarak kavanozlara doldurulur ve serin, ışık almayan bir yerde saklanır ve kış mevsimi boyunca tüketilir. Bazı yörelerde pekmezin kıvamı özellikle katı yapılır. Bu, hem saklama hem de tüketim açısından bir tercih sebebidir. Pekmezi uzun süre kaynatmak veya güneşte fazla bekletmek şeklinde katılığı kontrol edilebilir.

Bir de pekmezin fazla beklemesi sonucunda istenmeyen bir şekilde katılaşması veya şekerlenmesi durumu vardır. Bu durumda pekmez besin değerinden bir şey kaybetmez, ancak tüketilirken görünümü güzel olmaz. Bu sebeple pekmezi sulandırmak gerekebilir.

Katılaşmış pekmezi sulandırırken dikkatli olmak gerekir. Özellikle saklama kabı içindeki pekmeze asla su değmemesi gerekir. Su değen pekmez ekşir ve bozulur. Sadece kullanılacak kadarı bir kaba alınır ve ılık su ile yavaş yavaş açılarak istenilen kıvama gelene kadar sulandırılır. Sulandırılmak istenen pekmeze birden çok fazla su katılmamalıdır. Yavaş yavaş sulandırmak kontrolü elde tutmayı sağlar.

Sulandırılmak istenen pekmeze soğuk veya kaynar su eklenmez; pekmez kesilir ve bozulur. Su, oda sıcaklığının biraz üzerinde, ılık olmalıdır. Katılaşan pekmezi sulandırarak kullanmak besin değerinden bir şey kaybettirmez. Ancak pekmezin kıvamında aşırı cıvıklık veya köpüklenme varsa, kokusunda veya tadında ekşilik varsa pekmez bozulmuş demektir; bu durumda kullanılmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Samira

12 Temmuz 2024 Cuma

Pekmezi fazla kaynatmaktan veya uzun süre bekletmekten dolayı katılaştırdım, acaba sulandırırken nelere dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Samira,

Pekmezi sulandırırken dikkat etmen gereken birkaç önemli nokta var. Öncelikle, pekmezi sulandırmak için kullanacağın suyun sıcak olması, pekmezin daha kolay çözünmesine yardımcı olacaktır. Ancak, suyu çok kaynar kullanmaktan kaçınmalısın, çünkü bu pekmezin tadını ve besin değerini olumsuz etkileyebilir.

Ayrıca, suyu azar azar eklemek ve sürekli karıştırmak, pekmezin kıvamını daha iyi kontrol etmeni sağlar. Bu şekilde, istediğin kıvama ulaşana kadar su eklemeye devam edebilirsin. Bunun yanı sıra, sulandırma işleminden sonra pekmezi kısa bir süre dinlendirmen, homojen bir karışım elde etmen için faydalı olacaktır.

Kolaylıklar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Armut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Armut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları Nelerdir?

Pekmez Sucuğu Tarifi ve Malzemeleri

Pekmez Sucuğu Tarifi ve Malzemeleri

Hünnap Keçiboynuzu Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hünnap Keçiboynuzu Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır?

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır?

Güncel

Keçiboynuzu Pekmezi Kilo Aldırır mı?

Keçiboynuzu Pekmezi Kilo Aldırır mı?

Güncel

Hurma Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Alıç Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Tahin Pekmez Kilo Aldırır mı?

Tahin Pekmez Kilo Aldırır mı?

Tahin Pekmez Oranı?

Tahin Pekmez Oranı?

Siyah Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Nar Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Nar Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Tahin Pekmez Kaç Kalori?

Tahin Pekmez Kaç Kalori?

Hangi Pekmez Kan Yapar?

Hangi Pekmez Kan Yapar?

Keçiboynuzu Pekmezi Kan Yapar mı?

Keçiboynuzu Pekmezi Kan Yapar mı?

Ancora Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Ancora Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tahin Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tahin Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Ne Zaman Pekmez Verilir?

Bebeklere Ne Zaman Pekmez Verilir?

Keçiboynuzu Pekmezi Zararları Nelerdir?

Keçiboynuzu Pekmezi Zararları Nelerdir?

Bebeklere Pekmez Kaçıncı Ayda Verilir?

Bebeklere Pekmez Kaçıncı Ayda Verilir?

Dut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Dut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Siyah Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Pekmez Öksürüğe İyi Gelir mi?

Pekmez Öksürüğe İyi Gelir mi?

Karadut Pekmezi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Karadut Pekmezi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Pekmez Besin Değeri?

Pekmez Besin Değeri?