Pekmez, yüksek fruktoz içeriğiyle doğal bir enerji ve mineral kaynağıdır. Diğer doğal tatlılardan, özellikle baldan, içerik olarak daha değerli ve uygun fiyatlıdır. İnsan metabolizmasının düzenli işleyişi, etkin kan dolaşımı, hareket kabiliyetinin sürdürülmesi ve beynin fonksiyonlarının sağlıklı bir biçimde devam ettirebilmesi için; bedenin günlük karbonhidrat, krom, demir, kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi ihtiyaçları pekmezden kolaylıkla karşılanabilir. Ayrıca, pekmezde bulunan mineraller diğer besinlerden daha kolay emildiği için hamile kadınlar, emziren anneler, verem hastaları ve nekahat evresindeki kişilerin günlük beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Pekmezin içerdiği krom, zamanla azalan bir mineral olup, hamilelik, yetersiz beslenme veya zorunlu insülin kullanımı gibi durumlarda yeniden alınması gereklidir ve bu noktada pekmez önemli bir kaynak olarak öne çıkar. Tüm bu faydalarına rağmen, yüksek şeker içeriği sebebiyle, diğer tüm yararlı besinler gibi aşırı miktarda tüketilmemelidir. Çünkü pekmezin sadece 200 gram miktarında tüketimi ile alınacak kalori miktarı; 1150 gram süt, 300 gram ekmek ya da 350 gram et tüketimi ile aynı orana sahiptir. Diğer tüm yiyecek çeşitlerinde olduğu gibi, doğal koşullar altında, zirai ilaç, hormon ya da yapay gübre kullanılmadan yetiştirilmiş ve koruyucu, glikoz-fruktoz şurubu ya da tatlandırıcı gibi katkı maddeleri kullanılmayan meyvelerden elde edilen pekmezler tercih edilmelidir. Bu özelliğe sahip olmayan pekmez, hangi tür olursa olsun fayda sağlamak yerine zarar verir. Pekmezin İçeriği
Geçmişten bu yana birçok meyveden pekmez yapılmaktadır. Pekmez çeşitleri yapıldıkları maddenin adıyla anılır. Bunlar; dut pekmezi, kara dut pekmezi, keçiboynuzu (harnup) pekmezi, hurma pekmezi, üzüm pekmezi ve andız pekmezidir. Birçok çeşide sahip pekmez türlerinden en faydalısı "dut ve harnup pekmezleri" olarak bilinir. Dut Pekmezinin Başlıca Faydaları Nelerdir?
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezinin Başlıca Faydaları Nelerdir?
|