Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları Halk arasında keçiboynuzu olarak bilinen harnup, sağlıklı ve dengeli beslenmede önemli bir yere sahiptir. Çok düşük oranda yağ içerdiği için düşük kaloriye sahiptir. Bu özellik, kilo alma korkusu olan kişiler için büyük bir avantaj sağlar. Ancak, uzmanlar, özellikle diyabet yani şeker hastalığı olanların keçiboynuzu pekmezini tüketmemeleri gerektiğini belirtmektedir. Keçiboynuzu pekmezi tüketildiğinde uzun süre tok tutar. Bu yazıda, kanser ve iktidarsızlık gibi önemli sağlık sorunlarına karşı koruyucu etkileri olan keçiboynuzu hakkında bilgiler bulacaksınız. Keçiboynuzu bitkisinin meyvelerinde bulunan gallik asit, insan sağlığı üzerinde birçok fayda sağlar. Bu asidin önemi anlaşıldığında, mutfaklardan keçiboynuzu ve pekmezi eksik etmek istemezsiniz. Gallik asit, çok yönlü bir maddedir ve bu özelliklerini artıran ve destekleyen keçiboynuzunda bulunan promotor maddelerdir. Keçiboynuzu Pekmezinin Sağladığı Yararlar 1 kg. pekmezde şu mineraller bulunur:
Kalsiyum içeriği açısından oldukça zengindir. İçerdiği E vitamini sayesinde; öksürük, grip, kemik erimesi ve anemi durumlarında vücuda yardımcı olur. Balgam söktürmeye, göğsü yumuşatmaya ve bronşları açmaya yardımcıdır. Sigara tiryakilerine faydalıdır ve solunum darlığına karşı destek olabilir. Düşük selüloz etkisi ile bağırsak rahatsızlıklarına ve gastrite karşı vücuda yardımcı olur. Mide ve bağırsak gazlarını dışarı atarak mide şişkinliğini giderir. Bağırsak kurdu, tenya ve solucan gibi bağırsak parazitlerini temizler. Mideye güç verir. Yüksek mineral ve vitamin içeriği ile diş ve diş etleri üzerinde olumlu etkileri vardır. Yüksek doğal şekerler, zengin mineraller ve vitaminler (A, B, B2, B3, D) içeriği ile doğal bir enerji ve besin kaynağıdır. Yüksek sodyum ve potasyum içeriği sayesinde kan basıncını düzenler, karaciğer ve akciğer rahatsızlıklarında destek olur. Kalp rahatsızlıklarında doğal bir destekleyicidir. Akciğer kanserini %90 oranında önleyici güce sahiptir. Vücuda giren radyasyonu dışarı atar. Keçiboynuzunun bilinen bir yan etkisi yoktur. Hem besleyici hem de yüksek besin değeri olan keçiboynuzu, astım, alerjik astım, alerjik solunum darlığı ve akciğer kanserini önleyici etkileri ile bilinir. Akciğer ödemini yok edici, meni sayısını artırıcı ve balgam söktürücü olarak olumlu nitelikleri vardır. Doğal harnup pekmezinde, damakta buruk bir tat bırakabilecek koyuluk ve pelteleşme görülebilir. Bu değişiklik, keçiboynuzu hammaddesi kırıldıktan hemen sonra bekletilmeden üretim yapılmasından kaynaklanır. En iyi sonuç için, harnup kırıldıktan sonra bir süre bekletilip üretime geçilmelidir. Bu durumda pelteleşme görülmez. Tamamen doğal olarak üretilmiş harnup pekmezi, soğuk havaların etkisiyle koyulaşabilir. Koyulaşmış pekmez, cam kavanozda oda sıcaklığında normal haline döner. |