Gebelikte Keçiboynuzu Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu pekmezi, gebelik döneminde anne ve bebek sağlığı için önemli bir besin kaynağıdır. Demir, kalsiyum ve potasyum açısından zengin olan bu pekmez, bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji depolar ve çeşitli sağlık faydaları sunar. Ancak, tüketimde dikkatli olunmalıdır.
Gebelikte Keçiboynuzu Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
03 Eylül 2024

Gebelikte Keçiboynuzu Pekmezi


Keçiboynuzu pekmezi, gebelik döneminde oldukça faydalı bir besin maddesidir. Keçiboynuzu ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitkidir. Görüntüsü itibarıyla odun parçasına benzeyen keçiboynuzu, tatlı bir lezzete sahiptir ve ısırıldığında içinden reçine ve siyah taşa benzeyen çekirdekler çıkar.

Gebelik döneminde beslenme, hem annenin kişisel sağlığı hem de bebeğin beyin ve vücut gelişimi için büyük öneme sahiptir. Hamilelik süresince annenin faydalı ürünleri seçmesi gerekmektedir. Doğum ve sonrası için annenin büyük bir enerji ve vitamin depolaması gerekmektedir. Gebelikte keçiboynuzu pekmezi, demir açısından oldukça zengindir ve halk arasında harnup pekmezi olarak da bilinir.

Gebelik Döneminde Keçiboynuzu Pekmezinin Önemi


Keçiboynuzu pekmezi, gebelik döneminde birçok fayda sağlar. Özellikle bu dönemde tüketimine önem verilmelidir:

  • Gebelik döneminde annenin demir değerleri için kan sayımı yapılır ve genellikle demir ilacı takviyesi önerilir. Ancak sınırda veya çok düşük olmayan demir eksikliği durumunda, doğal bir yöntem olarak keçiboynuzu pekmezi ile takviye yapılabilir. Eğer yemekte zorluk çekmezseniz, keçiboynuzunun kendisini de tüketebilirsiniz.
  • Keçiboynuzu pekmezi ağrı dindirici özelliğe sahiptir.
  • Keçiboynuzu pekmezi bağışıklık sistemini güçlendirir, bu da anne adaylarının bazı küçük hastalıklara karşı vücut direncini korur ve vücuda dinçlik verir.
  • Bronşit gibi akciğer hastalıklarında bronşların açılmasına yardımcı olur.
  • Keçiboynuzu pekmezi, bakteri ve mikropların yok edilmesinde oldukça etkilidir.
  • Keçiboynuzu pekmezi kalsiyum, magnezyum ve E vitamini açısından zengindir. Bu nedenle grip gibi basit hastalıklarda iyi bir tedavi aracıdır. Diş ve diş eti sorunları çeken anne adayları için de çok yararlıdır.
  • İştah kaybı veya yeme güçlüğü çeken anne adaylarının iştahının açılmasına yardımcı olur.
  • Kolesterol ve tansiyonun dengelenmesinde faydalıdır.
  • Hamilelik döneminde sıkça görülen gece bacak kramplarının en temel nedeni potasyum eksikliğidir. Keçiboynuzu pekmezi, potasyum açısından zengin olduğundan bu krampların önlenmesine yardımcı olabilir.

Pekmez denilince genellikle akla üzüm pekmezi gelse de keçiboynuzu, elma, armut ve duttan da üretilmektedir. Her bir pekmez çeşidinin kendine has faydaları bulunmaktadır. Yukarıda sayıldığı gibi, keçiboynuzu pekmezinin de hamileler için birçok faydası bulunmaktadır. Ancak bu faydalara bakarak tüketimde aşırıya gidilmemesi gerekmektedir. Her şeyden önce, çevrenizde keçiboynuzu pekmezinin doğal haline ulaşmanız mümkünse bunları tercih edin. Hazır olanların içerisinde katkı maddesi ve glikoz bulunabileceğinden, faydadan daha çok zarar verebilir. Gebelikte keçiboynuzu pekmezi kilo aldırabileceğinden, aç karnına bir tatlı kaşığı tüketmeniz yeterlidir. Arkasından birkaç damla turunçgil suyu içerseniz emilimi için iyidir. Birkaç saat çay, süt ve benzeri ürünlerden uzak kalmaya çalışın.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Nazli 30 Mayıs 2024 Perşembe

Bes haftalik hamileyim gund kac defa icmeliyim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Nazli Hanım, hamilelik döneminde su tüketimi oldukça önemlidir. Günlük su ihtiyacı kişiden kişiye değişebilir, ancak genel olarak hamilelikte günde en az 8-10 bardak su içmeniz önerilir. Bu miktar, vücudunuzun sıvı dengesini korumasına yardımcı olur ve bebeğinizin sağlıklı gelişimini destekler. Ayrıca, bol su içmek kabızlık gibi yaygın hamilelik sorunlarını da azaltabilir. Ancak, kesin bilgi ve kişisel tavsiyeler için doktorunuza danışmanız en doğrusu olacaktır. Sağlıklı bir hamilelik dilerim!

2. Cevap
cevap
Rehayi

Hamile iken günde 1 yemek kaşığı tüketebilirsiniz. Hamilelik de özel bir durum yoksa kullanın. yoksa doktorunuza danışın.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Harnup Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri
Harnup Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri
Hamilelikte Pekmez Tüketimi
Hamilelikte Pekmez Tüketimi
Hünnap Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Hünnap Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli?
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli?
Ancora Pekmez Tarifi ve Malzemeleri
Ancora Pekmez Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Keçiboynuzu Pekmezi Kalori
Keçiboynuzu Pekmezi Kalori
Güncel
Siyah Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri
Siyah Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Tahin Pekmez Kaç Kalori?
Tahin Pekmez Kaç Kalori?
Pekmez Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmez Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Aç Karnına Pekmez
Aç Karnına Pekmez
En İyi Pekmez Hangisi?
En İyi Pekmez Hangisi?
Dut Pekmezi Kilo Aldırır mı?
Dut Pekmezi Kilo Aldırır mı?
Tahin Pekmez Faydaları Nelerdir?
Tahin Pekmez Faydaları Nelerdir?
Boynuz Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
Boynuz Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
Bebekler İçin Pekmez Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Bebekler İçin Pekmez Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gezo Pekmezi Nasıl Yapılır?
Gezo Pekmezi Nasıl Yapılır?
Pekmez Neye İyi Gelir?
Pekmez Neye İyi Gelir?