Beyaz Üzüm Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
09 Temmuz 2024

Beyaz Üzüm Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Üzüm Pekmezi

Beyaz üzüm pekmezi, insan vücudu için önemli ve değerli besin maddeleri içeren bir üründür. Türkiye, üzüm çeşitleri ve üretim kapasitesi bakımından oldukça verimlidir. Bu sayede, ülkemizde üzüm üretimi ve ardından üzümden faydalanarak yapılan beyaz üzüm pekmezi üretimi oldukça artmıştır.

Beyaz Üzüm Pekmezi Tarihçesi

Aslında pekmez, asırlar önce şifa kaynağı olarak üretilmeye başlanmıştır. Özellikle Osmanlı mutfağında vazgeçilmez tatlısı olan helvanın ana malzemesidir. Yüzyıllar önce Amerikalı misyonerler tarafından 1840'lı yıllarda şifalı bir besin olduğu ve sarhoş edici olmadığı bildirilmiştir. Müslümanların rahatlıkla tüketebileceği ifade edilmiştir. Beyaz üzüm pekmezi, olgunlaşan üzümlerin sıkılarak üzüm suyu yani şırasının kaynatılması ile elde edilir. Şıra asidini azaltmak için kaynatma esnasında kireçli olarak bilinen özel bir toprak ilave edilerek belli bir süre karıştırılarak kaynatılması sonucu elde edilir. Doğal früktoz ve glikoz kaynağı olması sayesinde enerji kaynağı olan beyaz üzüm pekmezi, değerli mineraller bakımından da oldukça zengindir.

Beyaz Üzüm Pekmezinin Faydaları

  • İnsan vücudu için günlük alınması gereken kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyumun büyük bir bölümünü karşılar.
  • Yüksek oranda barındırdığı şeker sebebi ile yüksek enerji ve karbonhidrat kaynağıdır.
  • Vücut tarafından kan yapımı için kullanılır.
  • İçeriğinde bulunan değerli mineraller sayesinde insan vücudu tarafından hızla emilerek kana karışır ve metabolizma sayesinde enerjiye dönüşür.
  • Yaklaşık 200 gramı, 300 gram ekmeğe eşdeğer seviyededir.
  • İştah açmada oldukça etkilidir.
  • Böbrek, mide ve bağırsaklar üzerinde olumlu faydalar sağlar.
  • Kan dolaşımının hızlanmasına ve damar sertliğinin tedavi edilmesinde önemli rol oynar.
  • Özellikle kalp krizi oluşumunu engeller ve günümüzün sık rastlanan hastalığı olan kanser riskini en aza indirir.
  • Yaşlanmanın etkilerini minimum seviyeye indirir. Sigara, alkol ve güneş ışınlarının zarar verdiği cilt sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olur.
  • Gebelikten başlayarak bebek gelişimi, hamilelik dönemindeki kadınlar için oldukça faydalı olan doğal ve sağlıklı bir besin kaynağıdır.
  • Düzenli olarak her sabah iki tatlı kaşığı kadar alınması durumunda vücudun gün içinde ihtiyacı olan enerjiyi sağlar.
  • Beyin gelişiminin en önemli zamanı olan bebeklik döneminde beynin oldukça fazla enerjiye ihtiyacı vardır. Bu dönemde bebeğe verilebilecek en doğal besin beyaz üzüm pekmezidir.
  • Fazla tüketilmesi durumunda yağlanma ve kilo almaya neden olabilir.

Beyaz Üzüm Pekmezi Üretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Faydaları saymakla bitmeyen pekmezin elde edilmesinde kullanılan toprağın sağlık açısından sakıncaları olabilmektedir. Alındığı yere bağlı olarak yerleşim yerlerine yakın ise çöp atıkları, ilaç kalıntıları ve ağır metal kirliliğine maruz kalabilmektedir. Bu nedenle, pekmez alırken menşei bilinen kaliteli ürünler tercih edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pekmezin Zararları Nelerdir?

Pekmezin Zararları Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

Keçiboynuzu Pekmezi Kan Yapar mı?

Keçiboynuzu Pekmezi Kan Yapar mı?

Güncel

Dut Pekmezi Besin Değeri

Dut Pekmezi Besin Değeri

Güncel

Keçiboynuzu Pekmezi Neye İyi Gelir?

Keçiboynuzu Pekmezi Neye İyi Gelir?

Nar Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Nar Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Tahin Pekmez Oranı?

Tahin Pekmez Oranı?

Kuşburnu Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Pekmez Sucuğu Tarifi ve Malzemeleri

Pekmez Sucuğu Tarifi ve Malzemeleri

Aç Karnına Pekmez

Aç Karnına Pekmez

Pekmez Mideye İyi Gelir mi?

Pekmez Mideye İyi Gelir mi?

Pekmez Süt Karışımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Pekmez Süt Karışımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bal Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Bal Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Hangi Pekmez Kan Yapar?

Hangi Pekmez Kan Yapar?