pekmez.gen.tr
pekmez
Sosyal Medyada Paylaş
Hamilelikte Pekmez Tüketimi
Karpuz Pekmezi
Tahin Pekmez Kaç Kalori
Aç Karnına Pekmez
Dut Pekmezi Kilo Aldırırmı
Pekmez Limon Karışımı
Dut Pekmezinin Faydaları
Pekmez Süt Karışımı
Ancora Pekmez
Pekmez Bozulur Mu
Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları
Dut Pekmezi
Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı
Siyah Pekmez
Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi
Bal Pekmez
Andız Pekmezi Zararları
İncir Pekmezi Nasıl Yapılır
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli
6 Aylık Bebeğe Pekmez Verilirmi
Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır
Pekmezin Zararları
Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır
Hangi Pekmez Kan Yapar
Kiraz Pekmezi
Tahin Pekmez
En İyi Pekmez Hangisi
Keçiboynuzu Pekmezi
Pekmez Kan Yaparmı
Ardıç Pekmezi
Koyu Pekmez
Organik Pekmez
5 Aylık Bebeğe Pekmez Verilirmi
Yoğurt Pekmez Karışımı
Bebeklere Ne Zaman Pekmez Verilir
Tüm Sayfalar >>









Dut Pekmezi

Dut pekmezi, hem beyaz hem de karadut ile yapılabilir. Başta mide ve bağırsak hastalıkları olmak üzere, çoğu hastalığın tedavisinde faydalı olduğundan, dut pekmezi şifalı özellikleriyle bilinmektedir. Özellikle soğuk algınlığı ve boğaz şişkinliğine iyi gelmektedir. Çünkü dut pekmezi bol miktarda C vitamini içermektedir. Kalp zayıflığında, bağırsak ve mide hastalıklarında dut pekmezi tüketilmesi tavsiye edilir. Siyah dut aynı zamanda guatr hastalığındaki olumlu etkileri ve kan yapıcı özelliğiyle bilinir. İdrar söktürücü özelliği, diş ve diş eti şişkinlikleri, bademcik iltihaplarına iyi gelmesi de dutun şifalı özelliklerindendir. Dut pekmezi aynı zamanda iştah açıcı ve vücuda zindelik verici etkiler yapar. Beyaz dut ise, ateşi düşürmekte, böbrek yağını eritmekte, kan şekerini düşürmekte etkilidir. Diğer pekmez türleri gibi kansızlık sorununa da iyi gelmektedir. Dut pekmezi de tüm bu yararlı etkilere sahiptir.

Dut pekmezi yapım aşamaları

Bu pekmez türü yöresel olarak değişik şekillerde yapılsa da, genellikle sonuçta aynı lezzette ve şifalı özellikte bir pekmez elde ediliyor. Pekmez yapımında öncelikle dut ağaçlarından dutların toplanması gerekiyor. Bunun için ağaçların altına valalar yani dut toplanırken yere açılan yaygılar açılır. Sallanan ağaçlardan dökülen dutlar, bakır kazanlarının içine konur. Bunun içine su konularak, odun ateşinde kaynatılmaya başlanır. Bir süre bu şekilde kaynatılan dut, içinde mineralleri, şekeri, vitaminleri suyuna verir. Daha sonra ocaktan alınan dutların süzme aşamasına geçilir.

Dut Pekmezi

Süzme aşamasında şeker çuvalı gibi dutların suyunun süzüleceği bir yere konur. Üzerine ağırlık konularak, suyun iyice süzülmesi sağlanır. Elde edilen şıra yeniden kazanlara alınarak kaynatılmaya başlanır. Arda karıştırılarak, üzerinde oluşturulan köpükler, kefler kepçeyle alınır. Dut şırası pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Bu kaynatma işlemi bazen güneş altında yapılır. Yani ocağa konmadan şıra kapların içine alınır ve güneşte bekletilir. Bu şekilde şıranın pekmez kıvamını alması beklenir. Bu yöntem tercih edildiğinde, dut pekmezi yapımı biraz daha uzun sürüyor. Çünkü şıranın koyulaşması için günlerce güneşte bekletilmesi gerekiyor. Bu yüzden şıra birden fazla kabın içine bölünüyor ve daha kısa sürede olgunlaşması sağlanıyor. Dut pekmezi olduktan sonra, en son olarak süzülerek kavanozlara konularak, tüketilmek üzere saklanır.

Yayınlanma Tarihi : 23.08.2015 02:53:15

Dut Pekmezi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Dut Pekmezi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Pekmezli Helva

Pekmezli Helva, yapımı çok kolay ve yemesi de çok güzel olan sağlıklı ve enerji kaynağı bir tatlı türüdür. Özellikle pekmezin faydaları da düşünülürse özellikle kış aylarında bol, bol yapılarak tüketilmesinin çok faydalı olacağını...

Siyah Pekmez

Siyah Pekmez, tut, üzüm, şeker pancarı, andız meyveleri gibi çeşitli ham maddelerin standart işlemlerden geçerek homojen hale getirilmesiyle yapılan doğal bir şuruptur. Tat ve kıvam seçme konusunda farklı zevkler doğrultusunda kiş...

Hamilelikte Pekmez

Hamilelikte pekmez, bilindiği üzere hamilelik dönemi, bayanların en özel ve en dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.  Çünkü Cenabı Allah'ın kadınlara emanetleri kısacası can içinde canı barındırdıkları dönemi kapsar. Mucizevi şeki...

Doğal Pekmez

Doğal pekmez, pekmez çok sevilen ve bir çok faydası olduğu bilinen bir gıdadır ve dut üzüm keçi boynuzu gibi meyvelerden oldukça sık yapılır. Yapımı ise bu meyvelerin toplanıp temizlenip kaynatılması aşamalarından geçer. Pekmezin...

Pekmez Neye İyi Gelir

Pekmez neye iyi gelir, daha çok kış aylarında akla gelen pekmez, aslında yüzyıllardır bilinmekte ve hak ettiği değeri yeni yeni bulmaya başlamıştır. Son yıllarda uzmanlar pekmezden sıkça bahsetmekte ve her fırsatta faydalarına değ...

Harnup Pekmezi

Harnup pekmezi, diğer adıyla keçiboynuzu pekmezi şifalı özellikleriyle bilinen bir besindir. Akciğerlerden, astıma, sigara tiryakilerinin sıkıntılarını gidermeye kadar sayısız faydası olan bir pekmez türüdür. Tarihte harnup yani k...

Keçiboynuzu Pekmezi Kalori

Keçiboynuzu pekmezi kalorisi 100 gramında 278 kcal'dir. Keçiboynuzu pekmezi, anemi rahatsızlığı ve kilo alma problemi olan kişiler tarafından miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi de ol...

Boynuz Pekmezinin Faydaları

Boynuz pekmezinin  faydaları, Boynuz pekmezi insan vücuduna sayısız fayda sağlayan zengin içerikli bir pekmez çeşididir. Boynuz pekmezi keçiboynuzundan elde edilir. Keçiboynuzu baklagiller ailesinin bir üyesidir ve Akdeniz iklimin...

Üzüm Pekmezi

Üzüm Pekmezi, siyah üzümden elde edilen ve bütün yaş gruplarında çeşitli olumlu etkileri olan faydalı bir şuruptur. Siyah üzümün  içerdiği maddeler içinde en önemli ve faydalı olanı resveratrol maddesidir. Üzümün kabuğunda bulunan...

Pekmez Nasıl Yapılır

Pekmez nasıl yapılır, pekmez hemen herkes tarafından oldukça sevilen ve bir çok hastalığa faydası olan besin değeri yüksek kan yapıcı özelliğe sahip ve çok tüketilen bir gıdadır. Üzüm pekmezi yaparken üzümlerin ince kabuklu olması...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

pekmez, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017