Bahçeden topladığınız ya da temin ettiğiniz siyah dutlara zarar vermeden iyice yıkayın. Yıkama işleminde dutları ezmemeye özen gösterin. Aksi takdirde yıkama esnasında dutun suyu boşa gider. Sap kısımlarını iyice ayırdıktan sonra uygun bir tencereye koyup kısık ateşte tahta, kaşık kullanarak siyah dut pekmezini iyice kaynatın.
Kaynama esnasında üzerine köpük çıkarsa kevgir yardımıyla köpüğü alın. Siyah dutu kaynattıktan sonra uygun bez süzgeçlere koyup ağzını sıkıca bağlayın. Yüksekçe bir yere astığınız torbaların altına kap koyup siyah dut pekmezi yavaş yavaş kendiliğinden süzülünceye kadar bekleyin. Sonlara doğru elinizle torbaya baskı yaparak siyah dut pekmezinin tamamen süzülmesine yardımcı olun. Tamamen süzüldükten sonra posasını ayırıp atabilirsiniz. Elde edilen karadut özünü geniş tepsilere dökerek direk güneş ışığı alacak bir yere koyun. İçerisine böcek ve toz girmesini engellemek için tepsilerin ağzına tülbent serin. Bu şekilde ara ara tahta kaşıkla karıştıracağınız siyah dut pekmezi. Birkaç günde koyulaşacaktır. Siyah dut pekmezi yaparken dikkat etmeniz gereken su ile temas ettirmemenizdir. Aksi takdirde siyah dut pekmezi su ile temas ederse ekşiyip bozulacaktır. Olgunlaşan siyah dut pekmezini cam kavanozlara koyarak ağzı kapalı bir şekilde kuru ve serin bir yerde muhafaza edebilir kış aylarında gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. İçerdiği antioksidanlar sayesinde özellikle kış aylarında vücudumuzun mikroplara karşı direncini artıracak olan siyah dut pekmezini sizde eliniz altında bulundurabilir kendinize ve çocuklarınıza kaşık kaşık gönül rahatlığıyla yedirebilirsin. Sağlıklı günler dileriz.