Pekmez Toprağı

Pekmez toprağı, içeriğinde %50-90 kadar kireç bulunan beyaz renkte bir topraktır. Pekmez yapımında şıra çıkarma aşamasında şırayı durultmak amacıyla kullanılmaktadır. Halk arasında marın, ak toprak, havara gibi isimlerle de anılmaktadır. Pekmez üretiminin ve pekmez yapımında toprak kullanımının oldukça eski bir geçmişi bulunmaktadır. Pekmez yapımı sırasında ilk olarak üzümler sıkılır ve sonrasında şıra elde edilir.
Şırada ortaya çıkan ekşi tadın giderilmesi için, durultma işlemi yapılır.

Pekmez yapımında neden pekmez toprağı kullanılır?


Pekmez üretiminde şıranın içine pekmez toprağının katılması, şıranın durultulması, şıranın daha kolay süzülmesi ve şırada olan ekşi tadın giderilmesi içindir. Preslenmiş olan şıra, 50-60 derecede 10-15 dakika kaynatılmakta ve içine pekmez toprağı ilave edilmektedir. Şıraya katılacak pekmez toprağının miktarı oldukça önemlidir. Bu oran genellikle 100 kg şıra için, 1-1,5 kg pekmez toprağı olarak ayarlanır. Eğer pekmez toprağı az konulursa, pekmezin ekşi tadı giderilemez, fazla miktarda konulduğunda ise pekmezin rengi koyulaşır, tadı bozulur. Pekmez toprağı ilave edildikten sonra şıra dinlenme yerinde 4-5 saat kadar bekletilir. Bu sürede tortu dibe doğru çöker. Şıranın üzerindeki berrak bölüm alınır ve sonraki kaynatma işlemine başlanır. Şıra bu şekilde kaynatıldığında, üzerinde köpükler oluşmaya başlar. Kepçeyle alınan köpükler bitince, şıra iyice pekmez kıvamına gelmiş olur.

Pekmez yapımında presten alınan şıra durultma ve asit giderme aşamasına tabi tutulur.
İçindeki iri meyve parçaları, hücre parçaları, kabuk parçaları, tartarik asit, pektin, protein gibi olumsuz maddeler olduğundan, bunların giderilmesi için, durultma ve asit giderme işlemi yapılır. Bu işlemler tatlı pekmez üretiminde genellikle pekmez toprağı ilave edilerek yapılır. Pekmez toprağı şıranın asidini azaltır, durultma ve süzme işlemini de kolaylaştırır.

Pekmez toprağı şıraya ne zaman ilave edilir?


Pekmez toprağı içeriğinde %50-90 kadar kalsiyum karbonat bulunan beyaz bir topraktır. Pekmez toprağının şıraya katılması ya preslemeden önce üzümlerin üzerine serpiştirilerek ya da pres yapılmış olan şıraya, kestirilen şıraya katılmak suretiyle yapılabilir. Presten önce üzümlerin üzerine pekmez toprağı katılırsa, daha sonra pres yapılır, 50-60 derecede kestirilerek 4-5 saat dinlendirilir. Diğer yöntemde ise preslenmiş şıranın içine ilave edilir.
20.01.2024 04:40:21
Pekmez Toprağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pekmez Toprağı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

4 Yorum Yapılmış "Pekmez Toprağı"
Merhaba ben pekmez topragı satın almak istiyorum yardımcı olurmusunuz
Şerife . 27.07.2018
Aktarlarda bulamadım nalburiye de buldum pekmez toprağını kilosu 2.5₺ 2019 Eylül
Fahri . 14.09.2019 20:34:16
Kolay gelsin ben beyaz pekmez topragi satin almak istiyorum . Kilosu ne kadar aceba yardamcı olurmusunuz
Gulay turkmen . 04.11.2018 15:26:16
pekmez toprağı nerenin ve kargo varmı kilosu ne kadar
necla . 10.09.2018 09:37:42

Pekmez Bozulur Mu

Pekmez bozulur mu, pekmez uygun koşullar altında saklanmadığında bozulma olasılığı olan bir besindir. Pekmez hangi meyveyle yapılırsa yapılsın, içeriğin...
Devamını Oku

Hangi Pekmez Kan Yapar

Hangi Pekmez Kan Yapar; Pekmez hem karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Pekmezin içinde bulunan bir diğer öğe de kromdur. Hemen hemen tüm pekmez çeşitleri...
Devamını Oku

Pekmez Süt Karışımı

Pekmez Süt Karışımı, Özellikle kış günleri çocuklara akşam yatmadan önce ya da sabah erken saatlerde anneler tarafından kan yapsın diye hazırlanan içecek. Pe...
Devamını Oku

Dut Pekmezi Nasıl Yapılır

Dut pekmezi nasıl yapılır, pekmez her zaman şifa kaynağı olarak tüketilmiş bir besindir. Özellikle mide sorunlarında özellikle tavsiye edilir. Geçmişte insan...
Devamını Oku

Pekmez Kilo Aldırır Mı

Pekmez kilo aldırır mı, kilo vermek ya da kilo almak isteyen kişiler tükettiği gıdaların kilo aldırıp aldırmadığı konusunu oldukça merak etmektedir. Sağ...
Devamını Oku

Aç Karnına Pekmez

Aç karnına pekmez, içeriğinde yer alan yüksek orandaki şeker nedeniyle pekmez hem karbonhidrat hem de enerji bakımından iyi bir kaynaktır. İçeriğinde ye...
Devamını Oku

1 Yemek Kaşığı Pekmez Kaç Kalori?

1 yemek kaşığı pekmez kaç kalori: Pekmez birçok hastalığa iyi gelen özellikle kansızlık tedavisinde destekleyici besin olarak kullanılan bir üründür. 1 yemek...
Devamını Oku

Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli

Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli, Pekmez, eğer bu gıdaya karşı alerjileri yoksa çocukların ve bebeklerin sağlıklı bir yetişkin haline gelebilmeleri için...
Devamını Oku

Üzüm Pekmezinin Faydaları

Üzüm Pekmezinin Faydaları, bünyesinde barındırdığı insan vücudu için oldukça gerekli olan değerli ve zengin besin maddelerinden kaynaklanmaktadır. Ülkemiz üzüm çeşi...
Devamını Oku

Yoğurt Pekmez Karışımı

Yoğurt pekmez karışımı, Demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı engelleyici naturel bir destek olan pekmez, süt veya süt ürünleriyle beraber tüketildi...
Devamını Oku

Bebeklere Pekmez Kaçıncı Ayda Verilir

Bebeklere pekmez kaçıncı ayda verilir, bebeklerin sağlıklı beslenmesi anneler için oldukça önemlidir. Özellikle anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gıda...
Devamını Oku

Hamilelikte Keçiboynuzu Pekmezi

Hamilelikte keçiboynuzu pekmezi, her anne adayı hamileliği boyunca kan yapıcı gıdalar ve takviyeler kullanır. Bu genel olarak doktor tavsiyesi üzerine ve mua...
Devamını Oku

Keçiboynuzu Pekmezi Kilo Aldırırmı

Keçiboynuzu pekmezi kilo aldırır mı, bir diğer adı ile harnup pekmezi ortalama 10 metre boylanabilen ve uzun ömürlü bir ağacın meyvesinden elde edilen b...
Devamını Oku

Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi

Pekmez Öksürüğe İyi Gelir mi, Eskilerden beri soğuk algınlığında ya da diğer boğazdan kaynaklanan sorunlar için çözüm pekmezde ya da pekmez ve karışımla...
Devamını Oku

Pekmez Limon Karışımı

Pekmez Limon Karışımı, Kansızlık tedavisinde uygulanabilecek doğal yöntemlerin başında gelen karışımlardan biri pekmez-limon karışımıdır. Üzümden üretilebild...
Devamını Oku

Keçiboynuzu Pekmezi Zararları

Keçiboynuzu Pekmezi Zararları, Harnut olarak da bilinen keçiboynuzu ülkemizde özellikle de Akdeniz Bölgesinde doğal olarak yetişen enerji deposu bir bitkidir...
Devamını Oku

Şeker Pancarı Pekmezi

Şeker pancarı pekmezi, Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan sadece şeker pancarı ile yapılan doğal şeker pancarı pekmezi vücut için çok faydalıdır. Şeker panca...
Devamını Oku

Armut Pekmezi

Armut Pekmezi, yaz aylarında özellikle haziran ve ağustosta Sinop'a bağlı köylerde ve Trabzon Şalpazarı (Ağasar) ilçesinde ocak ateşi üzerinde hijyenik olara...
Devamını Oku

Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı

Tahin pekmez kilo aldırır mı, Tahin ve pekmezden oluşan karışım son derece enerji vericidir. Bu karışımın yapımında kullanılan iki madde bulunmaktadır. ...
Devamını Oku

Pekmez Mideye İyi Gelirmi

Pekmez mideye iyi gelir mi, Aslına bakılırsa bu pekmezin içeriğindeki etken maddelerle alakalıdır. Pekmez, esasında çok önceden beri malum ama kıymeti çok da...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pekmez Bozulur Mu
Hangi Pekmez Kan Yapar
Pekmez Süt Karışımı
Dut Pekmezi Nasıl Yapılır
Pekmez Kilo Aldırır Mı
Son Forum Konuları
Eksimeye Başlayan Pekmez Nasıl Değerlendirilir
Hunnap Pekmezi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024