Kuşburnu pekmezi, halk arasında çok farklı şekillerde isimlendirilmektedir. Bazı bölgelerde yaban gülü bazı bölgelerde ise it gülü olarak bilinen bu pekmezin daha birçok farklı adı bulunmaktadır. Günümüzde en çok Azerbaycan'da yetişmektedir. Ülkemizde de belli bir miktarda üretilen bu bitki, birçok kişinin sevdiği bitkilerden biridir. Ülkemizin Tokat ilinde gül burnu olarak bilinmektedir.
Kuşburnu daha pekmez yapılmadan bile çok mükemmel faydalar sağlamaktadır. Bu bitkinin pekmezi yapıldıktan sonra faydaları iki katına çıkmaktadır. Bu bitkinin 100 gram kadarı yaklaşık olarak iki kilo portakalın sağladığı tüm faydaları sağlamaktadır. Özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda kuşburnu pekmezi bir tıbbi ilaç kadar etkiler yapmaktadır. Kuşburnu pekmezi içerisinde çok yüksek miktarda C vitamini bulunmaktadır. Bu nedenle C vitaminine ihtiyaç duyan insanlar portakal yerine kuşburnu pekmezini gün, içerisinde tüketmelidir. Özellikle belli saatlerde direk olarak bu pekmezi tüketerek son derece olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.
- Yaklaşık olarak 1 kilo kadar kuşburnu (Kurumamış olmasına özen göstermelisiniz.)
- Bir miktar kadar su,
- Biraz toz şeker
Kuşburnu pekmezi nasıl yapılır?
Oldukça az çeşitteki malzemeden yapılan
kuşburnu pekmezi, bir o kadar da kolay bir şekilde yapılmaktadır. İlk olarak olgunlaşmış olan kuşburnu bitkisini isterseniz toplayın isterseniz satın alın.
Daha sonra bunları çok temiz bir şekilde yıkayın. Yıkama işleminden sonra çiçeklerini ve dip kısımlarını bıçakla keserek temizleyin. Derin bir tencere içerisine koyarak üzerine bir miktar su ekleyerek ocağa koyun.
Bu şekilde belli bir süre kaynatın ve kaynamaya başlayınca ateş bir miktar kısın. Bu durumda kuşburnu bitkisi yumuşamış olacaktır. İyice yumuşamış olan kuşburnunu süzgeçten geçirin ve çekirdeklerinden ayrılmasını sağlayın. Elde etmiş olduğumuz püreyi un eleğinden geçirerek tencereye alın. Yüksek ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
Pişirme esnasında şekeri aktararak bol bol karıştırın. Bu şekilde pişirmeye devam edin. Hafif bir koyuluk oluşması gerekecektir. Bu şekilde ocaktan alın ve sıcakken kavanozlara koyun. Artık kuşburnu pekmezi hazır.
Kuşburnu pekmezi faydaları nelerdir?
- Daha önceden de belirttiğimiz gibi içerisinde çok yüksek miktarda C vitamini bulunmaktadır. Bu nedenle birçok farklı hastalık ortadan kalkacaktır. Bunun yanı sıra insanlarda yorgunluğun ortadan kalkmasında ciddi bir fayda sağlamaktadır. Bu nedenle özellikle akşam vakitlerinde sizler için iyi olacaktır.
- Özellikle kadınlarda meydana gelen selülit sorunlarında çok iyi faydalar elde edilmektedir. Bu nedenle bol bol tüketilmesi iyi olacaktır.
- Kuşburnu pekmezi insanlarda idrar söktürücü bir özellik göstermektedir. Bu nedenle özellikle çocuklarda kullanılması olumlu sonuçlara neden olacaktır.
- Şeker hastalarında kan şekerinin düzenlenmesi için olumlu sonuçlara neden olacaktır. Bu nedenle önce doktora danışarak bu pekmezi tüketebilirsiniz.
- Kan içerisinde bulunan alyuvarların artmasına ve dolayısıyla daha fazla kan oluşumuna neden olacaktır.
- Özellikle gençler olmak üzere meydana gelen eklem kireçlenmesinde çok olumlu sonuçlar elde edilmektedir.
- İnsanlarda meydana gelen birçok böbrek rahatsızlığında kuşburnu pekmezi olumlu sonuçlar vermektedir. Özellikle böbrek yetmezliği ve böbrek taşlarında son derece etkin rol oynamaktadır.