Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır

Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır, Kavun üzüm ve duttan ne kadar farklı gibi görünse de şeker oranı oldukça yüksek bir meyvedir. Reçelide yapılan bu meyvenin pekmezi kendisinden bile tatlı, özlü ve lezzetli bir tattır. Ülkemizde genellikte çok tercih edilmeyen bir pekmez çeşidi olan kavun pekmezi genellikle Ege bölgesinde yapılır. Aslı Bulgaristan'dan gelmektedir.
Boyut olarak diğer meyvelerden daha büyük ve sulu olduğu için hem ekonomik olan hem de besin deposu olan bu pekmez yazın sonu sonbahar başında bostan zamanı yapılır. Kavun pekmezi yapılırken kazanın boyutuna göre 4-15 arası kavun kullanılabilir. Bunda kavundan çıkan su ve kavunu boyutu dikkate alınmalıdır.

Bostan zamanı kavunlar güneş daha tepeden yeni ışıldarken toplanır. Doğal ortamdan toplanmışsa kavunlar, yıkanmaya gereksinim duyulmaz. Eğer güvenilmeyen yerlerden geldiyse pekmezde kullanılacak kavunların dışı temizlenir. Ortandan ikiye kesilir ve kabuğu ince bir tabaka kalacak şekilde kavunun ortası kaşıkla oyulur. Pekmez yapılan tencere veya kazana aldığı kadar kavun içi ve kavunun yarısı kadar su ilave edilir. Kaptaki kavun su karışımı kaynatılmaya başlanır. Kaynayana kadarki sürede kavunda olan çekirdek varsa üste çıkar. Bu çekirdekler toplanmalıdır. Kavun su karışımı 10-15 dakika kadar kaynar ve kavun oldukça yumuşar. Bu kavun posası ile özleşmiş su bir süzgeç veya kevgir ile süzülür. Posa çöpe atılmaktansa sonradan bir tatlı yaparken veya pestil gibi yiyecekler yapılırken kullanılabilir.
Süzülen su yeniden uygun bir kaba alınır ve ortalama 5-10 dakika kaynatılır.

Bu sıvı kaynayana kadar ve kaynadıktan sonra sık sık karıştırılmalıdır. Kaynama sırasında kavunun kilosu başına 1 çay kaşığı karbonat atılmalıdır. Aslında eskilerde pekmez yaparken kireçli toprak kullanılırken günümüz şartlarında bu pek mümkün olmadığı için karbonat kullanılır. Karbonattan sonra pekmez köpürmeye ve iyice koyulaşmaya başlar. İyice koyulaşan pekmezin altı kapatılır ve dinlenmeye bırakılır. Daha sonra ertesi gün soğuyan pekmez bir kap içinde güneşin altına koyulur. Günde 2 defa karıştırılarak pekmez iyice kıvam alıncaya kadar beklenir. Kıvama gelmiş olan pekmez kaşık ile tabağa aktarıldığında su gibi dümdüz akar ve dağılmaz. Havada güzel giderse yaklaşık 2-3 gün içinde pekmez tadı damakta kalan güzel kıvamlı halin gelmiş olur. Herhangi bir yağmur durumunda pekmez ıslanırsa tüm emek boşa gideceğinden pekmez yapılırken en önemli şey sabırlı davranmak ve sık sık kontrol etmektir.
21.01.2024 08:52:08
Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pekmez Bozulur Mu

Pekmez bozulur mu, pekmez uygun koşullar altında saklanmadığında bozulma olasılığı olan bir besindir. Pekmez hangi meyveyle yapılırsa yapılsın, içeriğin...
Devamını Oku

Hangi Pekmez Kan Yapar

Hangi Pekmez Kan Yapar; Pekmez hem karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Pekmezin içinde bulunan bir diğer öğe de kromdur. Hemen hemen tüm pekmez çeşitleri...
Devamını Oku

Pekmez Süt Karışımı

Pekmez Süt Karışımı, Özellikle kış günleri çocuklara akşam yatmadan önce ya da sabah erken saatlerde anneler tarafından kan yapsın diye hazırlanan içecek. Pe...
Devamını Oku

Dut Pekmezi Nasıl Yapılır

Dut pekmezi nasıl yapılır, pekmez her zaman şifa kaynağı olarak tüketilmiş bir besindir. Özellikle mide sorunlarında özellikle tavsiye edilir. Geçmişte insan...
Devamını Oku

Pekmez Kilo Aldırır Mı

Pekmez kilo aldırır mı, kilo vermek ya da kilo almak isteyen kişiler tükettiği gıdaların kilo aldırıp aldırmadığı konusunu oldukça merak etmektedir. Sağ...
Devamını Oku

Aç Karnına Pekmez

Aç karnına pekmez, içeriğinde yer alan yüksek orandaki şeker nedeniyle pekmez hem karbonhidrat hem de enerji bakımından iyi bir kaynaktır. İçeriğinde ye...
Devamını Oku

1 Yemek Kaşığı Pekmez Kaç Kalori?

1 yemek kaşığı pekmez kaç kalori: Pekmez birçok hastalığa iyi gelen özellikle kansızlık tedavisinde destekleyici besin olarak kullanılan bir üründür. 1 yemek...
Devamını Oku

Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli

Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli, Pekmez, eğer bu gıdaya karşı alerjileri yoksa çocukların ve bebeklerin sağlıklı bir yetişkin haline gelebilmeleri için...
Devamını Oku

Üzüm Pekmezinin Faydaları

Üzüm Pekmezinin Faydaları, bünyesinde barındırdığı insan vücudu için oldukça gerekli olan değerli ve zengin besin maddelerinden kaynaklanmaktadır. Ülkemiz üzüm çeşi...
Devamını Oku

Yoğurt Pekmez Karışımı

Yoğurt pekmez karışımı, Demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı engelleyici naturel bir destek olan pekmez, süt veya süt ürünleriyle beraber tüketildi...
Devamını Oku

Bebeklere Pekmez Kaçıncı Ayda Verilir

Bebeklere pekmez kaçıncı ayda verilir, bebeklerin sağlıklı beslenmesi anneler için oldukça önemlidir. Özellikle anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gıda...
Devamını Oku

Hamilelikte Keçiboynuzu Pekmezi

Hamilelikte keçiboynuzu pekmezi, her anne adayı hamileliği boyunca kan yapıcı gıdalar ve takviyeler kullanır. Bu genel olarak doktor tavsiyesi üzerine ve mua...
Devamını Oku

Pekmez Toprağı

Pekmez toprağı, içeriğinde %50-90 kadar kireç bulunan beyaz renkte bir topraktır. Pekmez yapımında şıra çıkarma aşamasında şırayı durultmak amacıyla kullanıl...
Devamını Oku

Keçiboynuzu Pekmezi Kilo Aldırırmı

Keçiboynuzu pekmezi kilo aldırır mı, bir diğer adı ile harnup pekmezi ortalama 10 metre boylanabilen ve uzun ömürlü bir ağacın meyvesinden elde edilen b...
Devamını Oku

Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi

Pekmez Öksürüğe İyi Gelir mi, Eskilerden beri soğuk algınlığında ya da diğer boğazdan kaynaklanan sorunlar için çözüm pekmezde ya da pekmez ve karışımla...
Devamını Oku

Pekmez Limon Karışımı

Pekmez Limon Karışımı, Kansızlık tedavisinde uygulanabilecek doğal yöntemlerin başında gelen karışımlardan biri pekmez-limon karışımıdır. Üzümden üretilebild...
Devamını Oku

Keçiboynuzu Pekmezi Zararları

Keçiboynuzu Pekmezi Zararları, Harnut olarak da bilinen keçiboynuzu ülkemizde özellikle de Akdeniz Bölgesinde doğal olarak yetişen enerji deposu bir bitkidir...
Devamını Oku

Şeker Pancarı Pekmezi

Şeker pancarı pekmezi, Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan sadece şeker pancarı ile yapılan doğal şeker pancarı pekmezi vücut için çok faydalıdır. Şeker panca...
Devamını Oku

Armut Pekmezi

Armut Pekmezi, yaz aylarında özellikle haziran ve ağustosta Sinop'a bağlı köylerde ve Trabzon Şalpazarı (Ağasar) ilçesinde ocak ateşi üzerinde hijyenik olara...
Devamını Oku

Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı

Tahin pekmez kilo aldırır mı, Tahin ve pekmezden oluşan karışım son derece enerji vericidir. Bu karışımın yapımında kullanılan iki madde bulunmaktadır. ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pekmez Bozulur Mu
Hangi Pekmez Kan Yapar
Pekmez Süt Karışımı
Dut Pekmezi Nasıl Yapılır
Pekmez Kilo Aldırır Mı
Son Forum Konuları
Eksimeye Başlayan Pekmez Nasıl Değerlendirilir
Hunnap Pekmezi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024