Katı Pekmez

Katı Pekmez, pekmez hazırlanırken fazla kaynatılması ya da uzun süre beklemesi sonucunda oluşan bir durumdur ve pekmezin besin değerinden bir şey kaybetmez. Özellikle birçok yörede saklamanın daha kolay olduğu ve daha az yer kapladığı için pekmez bilerek fazla kaynatılır ve katılaşması sağlanır ve kullanılacağı zaman sulandırılır. Fakat bazı kişiler için pekmezin katılaşması kötü olarak düşünülür.
Bu gibi durumlarda pekmez tercihe göre ılık su ile sulandırılarak kullanılır ve böylece besin değerinden bir şey kaybetmez.

Katı Pekmez Nasıl Sulandırılır


Pekmez ülkemizde hemen hemen her yörede üzüm, dut ya da keçi boynuzu gibi meyvelerden elde edilir. Pekmez hangi meyve ile yapılacaksa o meyvenin şeker ve bir miktar temiz kum ile kaynatılması sonucunda elde edilir, kum pekmez için ezilerek suyu çıkarılan meyvenin içinde kalan partikülleri süzmesi için katılır ve pekmez piştikten sonra içinden süzülerek alınır. Süzülen pekmez yayvan kaplara dağıtılır ve güneşte birkaç gün bekletilir. Genellikle sürekli pekmez yapan deneyimli hanımlar pekmezin kıvamını tahmin ederler ve ne kadar süre bekletilmesi gerektiğini bilip pekmez kıvama gelince alıp kavanozlara doldurarak serin ve ışık almayan bir yerde saklar ve kış mevsimi boyunca tüketirler. Pekmezin kıvamı bazı yörelerde özellikle kattı yapılır bu hem saklama açısından hem de tüketim açısından bir tercih sebebidir. Pekmezi uzun süre kaynatmak ya da güneşte fazla bekletmek şeklinde katılığı kontrol edilebilir.

Bir de pekmezin fazla beklemesi sonucunda istenmeyen bir şekilde katılaşması ya da şekerlenmesi durumu vardır. Bu durumda pekmez besin değerinden bir şey kaybetmez fakat tüketilirken görünümü güzel olmaz bu sebeple pekmezi sulandırmak gerekebilir.

Katılaşmış pekmezi sulandırırken dikkatli olmak gerekir. Özellikle saklama kabı içindeki pekmeze asla su değmemesi gerekir. Su değen pekmez ekşir ve bozulur. Sadece kullanılacak kadarı bir kaba alınır ve ılık su ile yavaş yavaş açılarak istenilen kıvama gelene kadar sulandırılır. Sulandırılmak istenen pekmeze birden çok fazla su katılmamalıdır. Yavaş yavaş sulandırmak kontrolü elde tutmayı sağlar.

Sulandırılmak istenen pekmeze soğuk ya da kaynar su eklenmez pekmez kesilir ve bozulur. Su oda sıcaklığının biraz üzerinde ılık olmalıdır. Katılaşan pekmezi sulandırarak kullanmak besin değerinden bir şey kaybettirmez. Fakat pekmezin kıvamında aşırı cıvıklık ya da köpüklenme varsa kokusunda ya da tadında ekşilik varsa pekmez bozulmuş demektir bu durumda kullanılmamalıdır.
21.01.2024 12:58:59
Katı Pekmez ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Katı Pekmez Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Katı Pekmez"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pekmez Bozulur Mu

Pekmez bozulur mu, pekmez uygun koşullar altında saklanmadığında bozulma olasılığı olan bir besindir. Pekmez hangi meyveyle yapılırsa yapılsın, içeriğin...
Devamını Oku

Hangi Pekmez Kan Yapar

Hangi Pekmez Kan Yapar; Pekmez hem karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Pekmezin içinde bulunan bir diğer öğe de kromdur. Hemen hemen tüm pekmez çeşitleri...
Devamını Oku

Pekmez Süt Karışımı

Pekmez Süt Karışımı, Özellikle kış günleri çocuklara akşam yatmadan önce ya da sabah erken saatlerde anneler tarafından kan yapsın diye hazırlanan içecek. Pe...
Devamını Oku

Dut Pekmezi Nasıl Yapılır

Dut pekmezi nasıl yapılır, pekmez her zaman şifa kaynağı olarak tüketilmiş bir besindir. Özellikle mide sorunlarında özellikle tavsiye edilir. Geçmişte insan...
Devamını Oku

Pekmez Kilo Aldırır Mı

Pekmez kilo aldırır mı, kilo vermek ya da kilo almak isteyen kişiler tükettiği gıdaların kilo aldırıp aldırmadığı konusunu oldukça merak etmektedir. Sağ...
Devamını Oku

Aç Karnına Pekmez

Aç karnına pekmez, içeriğinde yer alan yüksek orandaki şeker nedeniyle pekmez hem karbonhidrat hem de enerji bakımından iyi bir kaynaktır. İçeriğinde ye...
Devamını Oku

1 Yemek Kaşığı Pekmez Kaç Kalori?

1 yemek kaşığı pekmez kaç kalori: Pekmez birçok hastalığa iyi gelen özellikle kansızlık tedavisinde destekleyici besin olarak kullanılan bir üründür. 1 yemek...
Devamını Oku

Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli

Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli, Pekmez, eğer bu gıdaya karşı alerjileri yoksa çocukların ve bebeklerin sağlıklı bir yetişkin haline gelebilmeleri için...
Devamını Oku

Üzüm Pekmezinin Faydaları

Üzüm Pekmezinin Faydaları, bünyesinde barındırdığı insan vücudu için oldukça gerekli olan değerli ve zengin besin maddelerinden kaynaklanmaktadır. Ülkemiz üzüm çeşi...
Devamını Oku

Yoğurt Pekmez Karışımı

Yoğurt pekmez karışımı, Demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı engelleyici naturel bir destek olan pekmez, süt veya süt ürünleriyle beraber tüketildi...
Devamını Oku

Bebeklere Pekmez Kaçıncı Ayda Verilir

Bebeklere pekmez kaçıncı ayda verilir, bebeklerin sağlıklı beslenmesi anneler için oldukça önemlidir. Özellikle anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gıda...
Devamını Oku

Hamilelikte Keçiboynuzu Pekmezi

Hamilelikte keçiboynuzu pekmezi, her anne adayı hamileliği boyunca kan yapıcı gıdalar ve takviyeler kullanır. Bu genel olarak doktor tavsiyesi üzerine ve mua...
Devamını Oku

Pekmez Toprağı

Pekmez toprağı, içeriğinde %50-90 kadar kireç bulunan beyaz renkte bir topraktır. Pekmez yapımında şıra çıkarma aşamasında şırayı durultmak amacıyla kullanıl...
Devamını Oku

Keçiboynuzu Pekmezi Kilo Aldırırmı

Keçiboynuzu pekmezi kilo aldırır mı, bir diğer adı ile harnup pekmezi ortalama 10 metre boylanabilen ve uzun ömürlü bir ağacın meyvesinden elde edilen b...
Devamını Oku

Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi

Pekmez Öksürüğe İyi Gelir mi, Eskilerden beri soğuk algınlığında ya da diğer boğazdan kaynaklanan sorunlar için çözüm pekmezde ya da pekmez ve karışımla...
Devamını Oku

Pekmez Limon Karışımı

Pekmez Limon Karışımı, Kansızlık tedavisinde uygulanabilecek doğal yöntemlerin başında gelen karışımlardan biri pekmez-limon karışımıdır. Üzümden üretilebild...
Devamını Oku

Keçiboynuzu Pekmezi Zararları

Keçiboynuzu Pekmezi Zararları, Harnut olarak da bilinen keçiboynuzu ülkemizde özellikle de Akdeniz Bölgesinde doğal olarak yetişen enerji deposu bir bitkidir...
Devamını Oku

Şeker Pancarı Pekmezi

Şeker pancarı pekmezi, Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan sadece şeker pancarı ile yapılan doğal şeker pancarı pekmezi vücut için çok faydalıdır. Şeker panca...
Devamını Oku

Armut Pekmezi

Armut Pekmezi, yaz aylarında özellikle haziran ve ağustosta Sinop'a bağlı köylerde ve Trabzon Şalpazarı (Ağasar) ilçesinde ocak ateşi üzerinde hijyenik olara...
Devamını Oku

Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı

Tahin pekmez kilo aldırır mı, Tahin ve pekmezden oluşan karışım son derece enerji vericidir. Bu karışımın yapımında kullanılan iki madde bulunmaktadır. ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pekmez Bozulur Mu
Hangi Pekmez Kan Yapar
Pekmez Süt Karışımı
Dut Pekmezi Nasıl Yapılır
Pekmez Kilo Aldırır Mı
Son Forum Konuları
Eksimeye Başlayan Pekmez Nasıl Değerlendirilir
Hunnap Pekmezi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024