Hurma Pekmezi
Hurma pekmezi, Hurma pekmezi Trabzon hurması veya cennet hurması adı verilen meyveden elde edilen bir pekmez çeşididir. Hurma pekmezi özellikle son yıllarda revaçta olan bir pekmezdir. Hurma pekmezi içerisinde B1, B2, B12, A ve C vitaminlerini sodyumu, potasyumu, demiri, fosforu, kükürdü, kloru ihtiva eder.
Hurma pekmezini çocuklar günde 1 tatlı kaşığı, erişkinler ise 2 tatlı kaşığı tüketebilirler.
Her şey gibi hurma pekmezini de aşırıya kaçmadan tüketmek gerekir. Sabah aç karnına içilirse daha faydalı olacaktır. Hurma pekmezi besin değeri yüksek bir gıda olması nedeniyle birçok derde devadır.
Bunlar arasında şu faydaları nelerdir?- Hurma pekmezinin içerisinde demir olduğu için kansızlığa ve kansızlığa bağlı olarak gelişen yorgunluğa iyi gelir. Ayrıca hurma pekmezi düzenli olarak tüketildiği zaman kansızlığın oluşmasını da önler.
- Doğum yapacak kadınlar doğumdan önce tüketmeye devam ettikleri taktirde kolay doğum yapmalarına yardımcı olur.
- Emziren anneler güvenle tüketebilirler hatta tüketmelerinde fayda vardır çünkü hurma pekmezi zengin içeriği sayesinde anne sütünü arttırır.
- Hurma pekmezi çocukların beden ve zihin gelişimde ciddi katkı sağlar.
- Diş eti probleminde ve ağız içi yaraların tedavisinde hurma pekmezi yenirse iyi gelir.
- Vücuttaki zehri atması bilinen diğer faydaları arasındadır.
- Kalp ve damar hastalıkları riskinin düşürülmesinde hurma pekmezi karşımıza çıkmaktadır.
- Güde 3 öğün hurma pekmezi yiyen kadınların göğüsleri büyür.
- Kolesterol ile şekerin düzenlenmesinde, dengelenmesinde hurma pekmezinden yararlanılabilir.
- Hurma pekmezi göz hastalıklarını iyileştirici özelliğe sahiptir.
- Boğaz ağrısına, bronşite, kuru öksürüğe, soğuk algınlığına iyi gelir.
- Hurma pekmezi kansere karşı koruyucu özelliğe de sahiptir.
- Hurma pekmezi içerdiği zengin lif oranı sayesinde kabızlığa iyi geldiği bilinir.
- Yaşlıların yaşadığı mide bağırsak problemlerinde şifa kaynağıdır.
Hurma pekmezini evde yapmak mümkündür.
Hurma pekmezi nasıl yapılır?
Olgunlaşmış hurmalar ezme tenekesine konur. Rengi koyulaşınca ezilir daha sonra ezilen hurmaların üzeri kaynamış su ile örtülür. Bu işlem sayesinde hurmanın şerbeti süzülmeye başlar. Süzülen şerbet kaynaması için bir kazana aktarılır ve kaynatılır. Yaklaşık 4 veya 4.5 saat sonra pekmez koyu bir kıvama gelir. Biraz dinlendikten sonra yenebilir.
Afiyet olsun.
20.01.2024 13:32:58
Hurma Pekmezi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|