Gebelikte keçiboynuzu pekmezi; oldukça faydalı bir besin maddesidir. Keçiboynuzu Ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitkidir. Keçiboynuzu görüntüsü itibarıyla odun parçasına benzemektedir Ancak tadı oldukça şekerli olan keçiboynuzu ısırıldığında içerisinden reçine ve siyah taşa benzeyen çekirdek çıkar.
Gebelik döneminde beslenme hem annenin kişisel sağlığı hem de bebeğin beyin ve vücut gelişimi için çok büyük öneme sahiptir.
Hamilelik süresince annenin her şeyi değil yararlı ürünleri seçmesi gerekmektedir. Doğum ve sonrası için annenin büyük bir enerji ve vitamin depolamaya ihtiyacı bulunmaktadır.
Gebelikte keçiboynuzu pekmezi demir açısından oldukça zengindir. Halk arasında harnup pekmezi olarak da anılır.
Gebelik döneminde keçiboynuzu pekmezinin önemi
Çok fazla faydası olduğu bilinen keçiboynuzu pekmezinin özellikle gebelik döneminde tüketimine önem verilmesi gerekmektedir.
- Gebelik döneminde annenin demir değerleri için kan sayımı yapılır ve genellikle demir ilacı takviyesi yapılır. Ancak sınırda ya da çok düşük olmayan demir eksikliği halinde doğal yollardan biri olan keçiboynuzu pekmezi ile takviye yapılabilir. Eğer yemekte zorluk çekmezseniz keçiboynuzunun kendisini de tüketebilirsiniz.
- Keçiboynuzu pekmezi ağrı dindiricidir.
- Keçiboynuzu pekmezi bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden bu dönemde anne adaylarının bazı ufak hastalıklara karşı vücut direncini korur ve vücuduna dinçlik verir.
- Bronşit gibi akciğer hastalıklarında anne adaylarının bronşlarının açılmasına yardımcı olur.
- Keçiboynuzu pekmezi bakteri ve mikropların yok edilmesinde çok faydalıdır.
- Keçiboynuzu pekmezi kalsiyum, magnezyum ve E vitamini açısından oldukça zengindir. Bu nedenle grip gibi basit hastalıklarda iyi bir tedavi aracıdır. Diş ve diş eti sıkıntısı çeken anne adayları için çok yararlıdır.
- İştah kaybı ya da yeme güçlüğü çeken anne adaylarının iştahının açılmasına yardımcı olur.
- Kolesterol ve tansiyonun dengelenmesinde faydalıdır.
- Ayrıca hamilelik döneminde gece bacak krampları sıklaşmaktadır. Bu krampların en temel nedeni ise potasyum eksikliğidir. Keçiboynuzu pekmezi potasyum açısından zengin olduğundan takviye olarak alınabilir.
Pekmez denilince genellikle akla üzüm pekmezi gelse de keçiboynuzu, elma, armut ve duttan da üretilmektedir. Her bir pekmez çeşidinin kendisine has faydası bulunmaktadır. Yukarıda da sayıldığı gibi keçiboynuzu pekmezinin de hamileler için çok faydası bulunmaktadır. Ancak bu faydalara bakarak tüketiminde aşırıya gidilmemesi gerekmektedir. Her şeyden önce çevrenizde keçiboynuzu pekmezinin doğal haline ulaşmanız mümkünse bunları tercih edin. Hazır olanların içerisinde katkı maddesi ve glikoz bulunabileceğinden faydadan daha çok zarar verebilir. Gebelikte keçiboynuzu pekmezi kilo aldıracağından aç karnına bir tatlı kaşığı tüketmeniz yeterlidir. Arkasından birkaç damla turunçgil suyu içerseniz emilimi için iyidir. Birkaç saat çay, süt ve benzeri ürünlerden uzak kalmaya çalışın.