Dut Pekmezi

Dut pekmezi hem beyaz hem de karadut ile yapılabilir. Başta mide ve bağırsak hastalıkları olmak üzere, çoğu hastalığın tedavisinde faydalı olduğundan, dut pekmezi şifalı özellikleriyle bilinmektedir. Özellikle soğuk algınlığı ve boğaz şişkinliğine iyi gelmektedir. Çünkü dut pekmezi bol miktarda C vitamini içermektedir. Kalp zayıflığında, bağırsak ve mide hastalıklarında dut pekmezi tüketilmesi tavsiye edilir.
Siyah dut aynı zamanda guatr hastalığındaki olumlu etkileri ve kan yapıcı özelliğiyle bilinir. İdrar söktürücü özelliği, diş ve diş eti şişkinlikleri, bademcik iltihaplarına iyi gelmesi de dutun şifalı özelliklerindendir. Dut pekmezi aynı zamanda iştah açıcı ve vücuda zindelik verici etkiler yapar. Beyaz dut ise ateşi düşürmekte, böbrek yağını eritmekte, kan şekerini düşürmekte etkilidir. Diğer pekmez türleri gibi kansızlık sorununa da iyi gelmektedir. Dut pekmezi de tüm bu yararlı etkilere sahiptir.

Dut pekmezi nasıl yapılır?


Bu pekmez türü yöresel olarak değişik şekillerde yapılsa da genellikle sonuçta aynı lezzette ve şifalı özellikte bir pekmez elde ediliyor. Pekmez yapımında öncelikle dut ağaçlarından dutların toplanması gerekiyor. Bunun için ağaçların altına valalar yani dut toplanırken yere açılan yaygılar açılır. Sallanan ağaçlardan dökülen dutlar, bakır kazanlarının içine konur. Bunun içine su konularak, odun ateşinde kaynatılmaya başlanır. Bir süre bu şekilde kaynatılan dut, içinde mineralleri, şekeri, vitaminleri suyuna verir.
Daha sonra ocaktan alınan dutların süzme aşamasına geçilir.

Süzme aşamasında şeker çuvalı gibi dutların suyunun süzüleceği bir yere konur. Üzerine ağırlık konularak, suyun iyice süzülmesi sağlanır. Elde edilen şıra yeniden kazanlara alınarak kaynatılmaya başlanır. Arda karıştırılarak, üzerinde oluşturulan köpükler, kefler kepçeyle alınır. Dut şırası pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Bu kaynatma işlemi bazen güneş altında yapılır. Yani ocağa konmadan şıra kapların içine alınır ve güneşte bekletilir. Bu şekilde şıranın pekmez kıvamını alması beklenir. Bu yöntem tercih edildiğinde, dut pekmezi yapımı biraz daha uzun sürüyor. Çünkü şıranın koyulaşması için günlerce güneşte bekletilmesi gerekiyor. Bu yüzden şıra birden fazla kabın içine bölünüyor ve daha kısa sürede olgunlaşması sağlanıyor. Dut pekmezi olduktan sonra, en son olarak süzülerek kavanozlara konularak, tüketilmek üzere saklanır.
20.01.2024 17:53:26
Dut Pekmezi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Dut Pekmezi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Dut Pekmezi"
Evimin çatısı müsait olduğu için dut pekmezi yapmaya niyetlendim. Daha önce bir çok kez üzüm pekmezi yaptım. Bu konuda biraz tecrübeliyim. Benim bildiğim pekmez hep kırmızı olur. Acaba ağaçtan topladığım beyaz dut ile yapsam da rengi kırmızı olur mu? Yoksa rengi kırmızı yapmak için bir şey mi katılıyor?
Semiha . 10.09.2018 16:51:55

Pekmez Bozulur Mu

Pekmez bozulur mu, pekmez uygun koşullar altında saklanmadığında bozulma olasılığı olan bir besindir. Pekmez hangi meyveyle yapılırsa yapılsın, içeriğin...
Devamını Oku

Hangi Pekmez Kan Yapar

Hangi Pekmez Kan Yapar; Pekmez hem karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Pekmezin içinde bulunan bir diğer öğe de kromdur. Hemen hemen tüm pekmez çeşitleri...
Devamını Oku

Pekmez Süt Karışımı

Pekmez Süt Karışımı, Özellikle kış günleri çocuklara akşam yatmadan önce ya da sabah erken saatlerde anneler tarafından kan yapsın diye hazırlanan içecek. Pe...
Devamını Oku

Dut Pekmezi Nasıl Yapılır

Dut pekmezi nasıl yapılır, pekmez her zaman şifa kaynağı olarak tüketilmiş bir besindir. Özellikle mide sorunlarında özellikle tavsiye edilir. Geçmişte insan...
Devamını Oku

Pekmez Kilo Aldırır Mı

Pekmez kilo aldırır mı, kilo vermek ya da kilo almak isteyen kişiler tükettiği gıdaların kilo aldırıp aldırmadığı konusunu oldukça merak etmektedir. Sağ...
Devamını Oku

Aç Karnına Pekmez

Aç karnına pekmez, içeriğinde yer alan yüksek orandaki şeker nedeniyle pekmez hem karbonhidrat hem de enerji bakımından iyi bir kaynaktır. İçeriğinde ye...
Devamını Oku

1 Yemek Kaşığı Pekmez Kaç Kalori?

1 yemek kaşığı pekmez kaç kalori: Pekmez birçok hastalığa iyi gelen özellikle kansızlık tedavisinde destekleyici besin olarak kullanılan bir üründür. 1 yemek...
Devamını Oku

Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli

Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli, Pekmez, eğer bu gıdaya karşı alerjileri yoksa çocukların ve bebeklerin sağlıklı bir yetişkin haline gelebilmeleri için...
Devamını Oku

Üzüm Pekmezinin Faydaları

Üzüm Pekmezinin Faydaları, bünyesinde barındırdığı insan vücudu için oldukça gerekli olan değerli ve zengin besin maddelerinden kaynaklanmaktadır. Ülkemiz üzüm çeşi...
Devamını Oku

Yoğurt Pekmez Karışımı

Yoğurt pekmez karışımı, Demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı engelleyici naturel bir destek olan pekmez, süt veya süt ürünleriyle beraber tüketildi...
Devamını Oku

Bebeklere Pekmez Kaçıncı Ayda Verilir

Bebeklere pekmez kaçıncı ayda verilir, bebeklerin sağlıklı beslenmesi anneler için oldukça önemlidir. Özellikle anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gıda...
Devamını Oku

Hamilelikte Keçiboynuzu Pekmezi

Hamilelikte keçiboynuzu pekmezi, her anne adayı hamileliği boyunca kan yapıcı gıdalar ve takviyeler kullanır. Bu genel olarak doktor tavsiyesi üzerine ve mua...
Devamını Oku

Pekmez Toprağı

Pekmez toprağı, içeriğinde %50-90 kadar kireç bulunan beyaz renkte bir topraktır. Pekmez yapımında şıra çıkarma aşamasında şırayı durultmak amacıyla kullanıl...
Devamını Oku

Keçiboynuzu Pekmezi Kilo Aldırırmı

Keçiboynuzu pekmezi kilo aldırır mı, bir diğer adı ile harnup pekmezi ortalama 10 metre boylanabilen ve uzun ömürlü bir ağacın meyvesinden elde edilen b...
Devamını Oku

Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi

Pekmez Öksürüğe İyi Gelir mi, Eskilerden beri soğuk algınlığında ya da diğer boğazdan kaynaklanan sorunlar için çözüm pekmezde ya da pekmez ve karışımla...
Devamını Oku

Pekmez Limon Karışımı

Pekmez Limon Karışımı, Kansızlık tedavisinde uygulanabilecek doğal yöntemlerin başında gelen karışımlardan biri pekmez-limon karışımıdır. Üzümden üretilebild...
Devamını Oku

Keçiboynuzu Pekmezi Zararları

Keçiboynuzu Pekmezi Zararları, Harnut olarak da bilinen keçiboynuzu ülkemizde özellikle de Akdeniz Bölgesinde doğal olarak yetişen enerji deposu bir bitkidir...
Devamını Oku

Şeker Pancarı Pekmezi

Şeker pancarı pekmezi, Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan sadece şeker pancarı ile yapılan doğal şeker pancarı pekmezi vücut için çok faydalıdır. Şeker panca...
Devamını Oku

Armut Pekmezi

Armut Pekmezi, yaz aylarında özellikle haziran ve ağustosta Sinop'a bağlı köylerde ve Trabzon Şalpazarı (Ağasar) ilçesinde ocak ateşi üzerinde hijyenik olara...
Devamını Oku

Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı

Tahin pekmez kilo aldırır mı, Tahin ve pekmezden oluşan karışım son derece enerji vericidir. Bu karışımın yapımında kullanılan iki madde bulunmaktadır. ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pekmez Bozulur Mu
Hangi Pekmez Kan Yapar
Pekmez Süt Karışımı
Dut Pekmezi Nasıl Yapılır
Pekmez Kilo Aldırır Mı
Son Forum Konuları
Eksimeye Başlayan Pekmez Nasıl Değerlendirilir
Hunnap Pekmezi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024