Andız Pekmezi
Andız pekmezi, Akdeniz bitki örtüsünün karakteristik bir üyesi olan andız ağacının kozalaklarından elde edilir. Bu ağaç Toros Dağlarının eteklerinden, Doğu Akdeniz bölgesindeki yüksek rakımlı alanlarda ve yaylalarda yetişir. Andız pekmezi doğal işlemlerle, el değmeden üretilir. Kozalağın içindeki uçucu bitkisel yağlar nedeniyle elde edilen pekmezin şifalı özellikleri sayılamayacak kadar çoktur.
Bunun yanında andız kozalağı sade ve tahinle karıştırılarak tüketilir. Pekmezin tüketimi sade olarak yapılır. Sindirim sisteminde bağırsaklardaki ve midedeki ağrıların giderilmesinde, kıl kurdu dökme, şeker hastalığı, iltihaplı yara tedavisinde son derece yararlıdır. Rahatsızlıkların tamamen iyileşmesine kadar pekmezin kullanımına devam edilmelidir. Haricen çıban tedavisi içinde kullanılır. Kuşpalazı hastalığında, etkilerin azaltılmasını sağlar. Eğer herhangi bir sağlık sorunu olmayan birisi andız pekmezini düzenli şekilde tüketirse, dirençli, güçlü bir bağışıklık sitemine sahip olur.
Andız pekmezinin yararlı etkileri nelerdir?- Düzenli olarak andız pekmezinin tüketilmesi anemi sorununa çare olur
- Bronşitte, öksürüğün tedavisinde, ağız yaralarında faydalı etkileri vardır
- Böbreklerde oluşan iltihapları giderir
- Verem hastalığında iyileşme sağlar
- Egzama ve sedef hastalığı gibi cilt sorunlarında tedavi edici etkileri vardır
- Geceleri altını ıslatan çocuklarda faydalıdır.
- Akciğer ve karaciğer hastalıklarında tedavi edici etkileri bulunur
- Kandaki şeker seviyesini düzenler, pankreasın düzenli çalışmasını sağlar
- Sarılık türlerinde şifalı etkileri vardır
- Mide bulantısının kesilmesini sağlar
- Hastalıklarda iyileşme süresini kısaltır, dinç bir vücuda sahip olmayı sağlar
- İdrar yollarının, mesane ve böreklerin temizlenmesinde etkili olur
- Vücutta ter ve idrar sökücü etki yapar.
- Romatizmal hastalıklarda, soğuk algınlığında, nikris hastalığında andız pekmezi tüketilmesi tavsiye edilir
- Kadınlardaki beyaz vajinal akıntının kesilmesini, adet dönemi ağrılarının azalmasını sağlar
Andız pekmezi nasıl elde edilir?
Bu şifalı pekmez daha olgunlaşmayan andız kozalağından elde edilmektedir. Toplanan kozalaklar önce 2 gün süreyle bekletilir ve kabuklarının kuruması sağlanır. Kozalakların pekmez hazırlama aşamasına gelmesi için en az 4 gün gerekiyor. Kabukları fazla sert olduğundan, bunlar keserle kırılır, ardından bunlar suyun içerisine konur. Bu şekilde suda 4 gün boyunca bekletilir. Daha sonra suyu süzülerek, elde edilen su ocağın üzerinde kaynatılmaya başlar. Kaynama sırasında suyun üçte biri kaldığı zaman, şifalı andız pekmezi elde edilir. Bu duruma gelmesi için kısık ateşte 12 saat kadar kaynatılması gerekiyor. Bu arada sıkça karıştırılması gerekiyor. Bu şekilde 100 kg andız suyundan, sadece 10 kg andız pekmezi elde edilebilir. Andız pekmezi ne kadar şifalı olursa olsun, mutlaka bir uzmanın önerisiyle tüketilmelidir. Çünkü andız pekmezinin fazla miktarda tüketilmesi tavsiye edilmez.
20.01.2024 02:53:47
Andız Pekmezi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|