Alıç Pekmezi

Alıç pekmezi, Ülkemizde hemen hemen her yerinde yetişen yabani alıç bilindiği üzere birçok hastalığa iyi gelmektedir. Alıcın birçok çeşidi bulunmakla beraber alıç pekmezi yapımında kullanılan alıç, sarı, turuncu ve kırmızı renkteki alıçlardır. Sadece yılın kısa bir süresinde yetişen alıç taze olarak tüketildiği gibi uzun süre muhafaza edilip saklanabilmesi için alıç pekmezi yapılır.
Alıç pekmezi bazı yörelerde hazırlanıp satışa sunulmaktadır. Güvenilir markalardan alıç pekmezi satın alabileceğiniz gibi evde kendi imkânlarınızla da yapabilirsiniz. Alıç pekmezi şu şekilde hazırlanır,

Alıç pekmezi için gerekli malzemeler

  • 1 kg alıç meyvesi,
  • 2 su bardağı toz şeker,
  • 4 şu bardağı su.

Alıç pekmezi nasıl yapılır?


Alıçları ayıklayıp yıkadıktan sonra tencereye alın ve su ilave edip yumuşayıncaya kadar haşlayın. Yumuşayan alıçları delikli bir süzgeç yardımıyla iyice ezerek çekirdekleri ayırın. Alıç özünü yeniden ocağa alın ve içerisine toz şekeri ilave ettikten sonra hafif koyulaşana kadar ara sıra karıştırarak pişirin. Alıç pekmezi kıvamı normal pekmeze göre daha yoğun ve koyudur. Hazırlanan alıç pekmezini cam kavanozlara koyarak buzdolabında muhafaza edin. Hafif mayhoş tadı ile çok faydalı bir tariftir.

Alıç pekmezi faydaları nelerdir?

  • İçeriğindeki güçlü antioksidanlar nedeniyle dokuları serbest radikal hastalıklardan korurlar.
  • Kalp hastalıklarına karşı doğal ilaçlardan biridir.
    Kalp yetmezliğine karşı etkilidir. Özellikle yaşlılarda görülen kalp atışlarının hızlanmasıyla birlikte kalp ritmi bozukluklarına faydalı olabilmektedir. Kalple ilgili olan bu etkileri uzun süreli kullanımlarda kendini göstermektedir.
  • Çok iyi bir beyin süzücüdür.
  • Yüksek tansiyona iyi gelir.
  • İçinde bulunan etken maddelerin kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri vardır ve kan dolaşımını hızlandırır.
  • Sinir sistemini yatıştırıcı etkisi vardır.
  • İdrar söktürür.
  • İshali keser, kabız yapıcı etkisi vardır.
  • Ateşi düşürür.
  • Hafif uyku getirici özelliği vardır.
  • Kandaki yağ oranını normal seviyeye indirir.
Alıç pekmezi tüketirken dikkat edilmesi gerekenler, Alıç meyvesi, alıç pekmezi ve alıç marmelatı içerdiği maddeler açısından vücutta birikmesi, zehirlenme ve alışkanlık yapma gibi yan etkileri bulunmadığından dolayı uzun süreli kullanıma uygundur. Ancak kalp ve tansiyon ilaçları kullanan kişilerin alıç bitkisini kullanmadan önce muhakkak doktora danışması gerekir. Hamilelik döneminde alıç pekmezi ve diğer alıç içeren besinler tüketilmemesi gerekir. Çok nadirde olsa bulantı ve uyuşukluk yapabilir. Aşırıya kaçmadan tüketilmesinde fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.
20.01.2024 00:57:41
Alıç Pekmezi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Alıç Pekmezi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Alıç Pekmezi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pekmez Bozulur Mu

Pekmez bozulur mu, pekmez uygun koşullar altında saklanmadığında bozulma olasılığı olan bir besindir. Pekmez hangi meyveyle yapılırsa yapılsın, içeriğin...
Devamını Oku

Hangi Pekmez Kan Yapar

Hangi Pekmez Kan Yapar; Pekmez hem karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Pekmezin içinde bulunan bir diğer öğe de kromdur. Hemen hemen tüm pekmez çeşitleri...
Devamını Oku

Pekmez Süt Karışımı

Pekmez Süt Karışımı, Özellikle kış günleri çocuklara akşam yatmadan önce ya da sabah erken saatlerde anneler tarafından kan yapsın diye hazırlanan içecek. Pe...
Devamını Oku

Dut Pekmezi Nasıl Yapılır

Dut pekmezi nasıl yapılır, pekmez her zaman şifa kaynağı olarak tüketilmiş bir besindir. Özellikle mide sorunlarında özellikle tavsiye edilir. Geçmişte insan...
Devamını Oku

Pekmez Kilo Aldırır Mı

Pekmez kilo aldırır mı, kilo vermek ya da kilo almak isteyen kişiler tükettiği gıdaların kilo aldırıp aldırmadığı konusunu oldukça merak etmektedir. Sağ...
Devamını Oku

Aç Karnına Pekmez

Aç karnına pekmez, içeriğinde yer alan yüksek orandaki şeker nedeniyle pekmez hem karbonhidrat hem de enerji bakımından iyi bir kaynaktır. İçeriğinde ye...
Devamını Oku

1 Yemek Kaşığı Pekmez Kaç Kalori?

1 yemek kaşığı pekmez kaç kalori: Pekmez birçok hastalığa iyi gelen özellikle kansızlık tedavisinde destekleyici besin olarak kullanılan bir üründür. 1 yemek...
Devamını Oku

Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli

Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli, Pekmez, eğer bu gıdaya karşı alerjileri yoksa çocukların ve bebeklerin sağlıklı bir yetişkin haline gelebilmeleri için...
Devamını Oku

Üzüm Pekmezinin Faydaları

Üzüm Pekmezinin Faydaları, bünyesinde barındırdığı insan vücudu için oldukça gerekli olan değerli ve zengin besin maddelerinden kaynaklanmaktadır. Ülkemiz üzüm çeşi...
Devamını Oku

Yoğurt Pekmez Karışımı

Yoğurt pekmez karışımı, Demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı engelleyici naturel bir destek olan pekmez, süt veya süt ürünleriyle beraber tüketildi...
Devamını Oku

Bebeklere Pekmez Kaçıncı Ayda Verilir

Bebeklere pekmez kaçıncı ayda verilir, bebeklerin sağlıklı beslenmesi anneler için oldukça önemlidir. Özellikle anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gıda...
Devamını Oku

Hamilelikte Keçiboynuzu Pekmezi

Hamilelikte keçiboynuzu pekmezi, her anne adayı hamileliği boyunca kan yapıcı gıdalar ve takviyeler kullanır. Bu genel olarak doktor tavsiyesi üzerine ve mua...
Devamını Oku

Pekmez Toprağı

Pekmez toprağı, içeriğinde %50-90 kadar kireç bulunan beyaz renkte bir topraktır. Pekmez yapımında şıra çıkarma aşamasında şırayı durultmak amacıyla kullanıl...
Devamını Oku

Keçiboynuzu Pekmezi Kilo Aldırırmı

Keçiboynuzu pekmezi kilo aldırır mı, bir diğer adı ile harnup pekmezi ortalama 10 metre boylanabilen ve uzun ömürlü bir ağacın meyvesinden elde edilen b...
Devamını Oku

Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi

Pekmez Öksürüğe İyi Gelir mi, Eskilerden beri soğuk algınlığında ya da diğer boğazdan kaynaklanan sorunlar için çözüm pekmezde ya da pekmez ve karışımla...
Devamını Oku

Pekmez Limon Karışımı

Pekmez Limon Karışımı, Kansızlık tedavisinde uygulanabilecek doğal yöntemlerin başında gelen karışımlardan biri pekmez-limon karışımıdır. Üzümden üretilebild...
Devamını Oku

Keçiboynuzu Pekmezi Zararları

Keçiboynuzu Pekmezi Zararları, Harnut olarak da bilinen keçiboynuzu ülkemizde özellikle de Akdeniz Bölgesinde doğal olarak yetişen enerji deposu bir bitkidir...
Devamını Oku

Şeker Pancarı Pekmezi

Şeker pancarı pekmezi, Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan sadece şeker pancarı ile yapılan doğal şeker pancarı pekmezi vücut için çok faydalıdır. Şeker panca...
Devamını Oku

Armut Pekmezi

Armut Pekmezi, yaz aylarında özellikle haziran ve ağustosta Sinop'a bağlı köylerde ve Trabzon Şalpazarı (Ağasar) ilçesinde ocak ateşi üzerinde hijyenik olara...
Devamını Oku

Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı

Tahin pekmez kilo aldırır mı, Tahin ve pekmezden oluşan karışım son derece enerji vericidir. Bu karışımın yapımında kullanılan iki madde bulunmaktadır. ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pekmez Bozulur Mu
Hangi Pekmez Kan Yapar
Pekmez Süt Karışımı
Dut Pekmezi Nasıl Yapılır
Pekmez Kilo Aldırır Mı
Son Forum Konuları
Eksimeye Başlayan Pekmez Nasıl Değerlendirilir
Hunnap Pekmezi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024