{ "title": "Zile Pekmezi", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/zile-pekmezi-3404.jpg", "date": "19.01.2024 07:09:12", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Zile pekmezi, ülkemizde Tokat ilinin meşhur yiyeceği olarak bilinmektedir. Renk olarak beyaz bir renge sahip olan bu pekmez, her ne kadar tokat iline özel olsa bile ülkemizde yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Bu pekmezin içerisinde direk olarak üzüm ve yumurta bulunmaktadır. Bu maddelerin bazı işlemlerden geçirilerek pekmez haline getirilmesi, çok mükemmel lezzetlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Zile pekmezi, eski zamanlarda insanlar tarafından çok daha fazla tüketilen bir yiyecekti. Günümüzde kullanımı biraz daha azalmış olan bu pekmez hala bazı insanlar tarafından olmazsa olmaz olarak görülmektedir. Bu pekmez, sadece ülkemizde değil, birçok Avrupa ülkesinde de yaygın olarak tüketilmektedir. Zile pekmezinin böylesine yaygın olarak tüketilmesinin nedeni tabi ki besin değerinin çok yüksek olmasıdır. Bu nedenle zengin bir içeriğe sahip olduğunu da söyleyebiliriz. İnsanlarda anne sütünü arttırma açısından çok fazla tüketilmektedir. Öyle ki zile pekmezinin daha ilk kullanımında bile farklar görülebilir. Bunun yanında zile pekmezi birçok faydayla karşımıza çıkmaktadır.

İçeriği: Zile pekmezi içerisinde bol miktarda üzün şırası bulunmaktadır. Genel malzeme olarak üzün şırası ve yumurta vardır. Bu iki malzeme içerisine pekmez toprağı olarak bilinen maddeden eklenerek zile pekmezi elde edilmektedir. Zile pekmezlerinin iki farkı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar cevizli zile pekmezi ve sade zile pekmezidir. Cevizli olan zile pekmezi daha çok zile pekmezinin üzerine ceviz serpilerek tüketilmektedir. Genellikle insanlar zile pekmezini sabah kahvaltılarında tüketmektedir.

Zile pekmezi nasıl yapılır?

Zile pekmezinin yapılışı genel olarak presleme yöntemiyle yapıldığı için herkesin bu pekmezi yapması mümkün değildir. Yani zile pekmezini yapmak için biraz daha tecrübeli kişilerin yapılış sırasında yanınızda bulunması gerekmektedir. İlk olarak üzümleri hazırlayın ve bir kap içerisine üzümlerin suyunu sıkın. Daha sonra kalan kısmı pres yöntemleriyle iyice sıkarak tüm suyunu sıkın. Daha sonra elde ettiğiniz üzüm suyunu zileye özgü olan pekmez toprağı ile karıştırın. Bu karışımı bir tencereye koyun ve kaynatın. Kaynatma işlemi sırasında sık sık üzerinde oluşan köpüğü alın. Bu kaynama sırasında malzemeler yavaş yavaş pekmez haline gelmeye başlayacaktır. Bu pekmez kahverengi ve sıvı halde bir pekmez olacaktır. Bu aşama sonrasında en önemli kısım ise zile pekmezi miktarına göre yumurtayı eklemektir. Bunun için 50 kg kadar pekmeze 10 yumurta olacak şekilde kullanabilirsiniz. 10 adet yumurtaya ise 300 gram kadar pudra şekeri eklemelisiniz. Bu işlem sonrasında tahta kaşık kullanarak pekmezi çırpın. Pekmez yavaş yavaş beyazlaşacaktır. Bu şekilde tüm malzemeleri yavaş yavaş çırparak karıştırın. Artık pekmez hazır.

Afiyet olsun.

Zile pekmezi faydaları nelerdir?
" } ] }