{ "title": "Üzüm Pekmezinin Faydaları", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/uzum-pekmezinin-faydalari.jpg", "date": "20.01.2024 17:26:42", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Üzüm Pekmezinin Faydaları, bünyesinde barındırdığı insan vücudu için oldukça gerekli olan değerli ve zengin besin maddelerinden kaynaklanmaktadır. Ülkemiz üzüm çeşitliliği ve yetiştirilmesi bakımından oldukça zenginliğe sahiptir. Bu anlamda yurdumuzda üzümün üretimi ve bu üretim sonrasında üzümden faydalanılarak üretimi sağlanan pekmezin üretimi de çok başarılı seviyelere ulaşmıştır. Aslında pekmez Türkler tarafından asırlar öncesinden şifa kaynağı olarak bilinen pekmezin üretimini yapmaya başlamışlardır. Özellikle Osmanlı mutfağının vazgeçilmez geleneksel tatlısı olan helvanın da ana malzemelerinden olmasından dolayı bu bilgileri doğrular niteliktedir. Yüzyıllar öncesine uzanan ülkemizdeki pekmez üretimi Amerikalı bir misyoner tarafından yaklaşık 1840\"lı yıllardaki izlemlerinde söz ederek bu şifalı besin kaynağının sarhoş edici bir özelliğinin bulunmadığına dikkat çekerek, bu nedenle Müslümanların gönül rahatlığıyla tükettiğinden bahsetmiştir. Üzüm pekmezi asırlar öncesine dayanan geçmişi nedeni ile faydalarının anlaşılması açısından kullanıla gelmektedir. Üzüm pekmezi, olgunlaşan üzümlerin sıkılarak üzüm suyu yani şırasının kaynatılması ile şıra asidini azaltmak için kaynama esnasında kireçli olarak bilinen özel bir toprak ilave edilerek belli bir süre karıştırılarak kaynatılması ile elde edilmektedir. Doğal ve sağlıklı bir fruktoz ve glikoz kaynağı olması sonucunda enerji deposu olan üzüm pekmezinin değerli faydaları ise bünyesinde barındırdığı çeşitli minerallerin zenginliğinden gelmektedir.

Üzüm Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
" } ] }