{ "title": "Pekmezli Tatlılar", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/pekmezli-tatlilar-6460.jpg", "date": "20.01.2024 04:54:46", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Pekmezli tatlılar, denilince ilk aklıma gelen tatlı Gümüşhane kömeleridir. Her çeşidi ayrı bir lezzete sahip olan bu pekmezli tatlı çeşidi oldukça doğal ve sağlıklıdır. Özellikle çayına şeker atmadan tüketen çay tiryakileri çayı yanında atıştırmalık olmadan içemezler. Çayın yanında oldukça lezzetli ve sağlıklı olan pekmezli tatlı aynı zamanda güzel bir hediye ve ikramlıktır. Özellikle üzüm ve dutun bol olduğu yörelerde bu pekmezli tatlı türü evde bayanlar tarafından yapılabilmektedir. Artık günümüzde de bu tatlıya ulaşmak çok zor değildir. Şeker kullanılmadığından emin olduğunuz her türlü pekmezli tatlıyı gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Pekmezli tatlılar elbette sadece bununla sınırlı değildir. Daha evinizde çok kolay hazırlayabileceğiniz birçok pekmezli tatlı bulunmaktadır. Bu tatlı tariflerinden sadece 2 tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Pekmezli Tatlı Malzemeleri
Pekmezli Tatlı Nasıl Yapılır?

Tatlının yapımı en az hazır puding yapmak kadar kolaydır. Ceviz hariç tüm malzemeyi bir tencereye boşaltarak iyice çırpın ve kısık ateşte kıvam alana kadar pişirin. Daha sonra bir kalıba ya da borcama yarısını başaltın. Arasına bol ceviz ekin ve üzerine kalan malzemeyi boşaltarak tatlıyı dinlendirin. Dinlenen tatlıyı dilimleyerek servis yapın. Arzu ederseniz kaselere de koyabilirsiniz.

Pekmezli Un Helvası Malzemeleri
Pekmezli Un Helvası Nasıl Yapılır?

Derin bir tavanın içerisinde tereyağını eritin ve üzerine sıvı yağı ilave edip kızmasının sağlayın. Daha sonra karıştırarak unu ekleyin ve mum ateşi gibi kısık ateşte yaklaşık 1,5 saat boyunca helvanın ununu kavurun. Sürekli karıştırmanıza gerek yok. Kısık ateşte yaparsanız helvanız ağır kokmaz ve lezzetli olur. Derin bir tencerede şeker ve suyu bir taşım kaynatın ve altını kapattıktan sonra içerisine pekmezi ekleyin. Kavrulan helvanın rengini kontrol etmek için şerbete biraz atabilirsiniz. Yeterli olduğuna kanaat getirdiğinizde tavanın altını kapatın.

Helva tavasını rahat bir ortama alın. Bir taraftan helvanın içerisine şerbeti dökün bir taraftan da pıhtılaşmasın diye küçük bir tahta kaşık yardımıyla hızlı hızlı karıştırarak şerbet ile unun iyice buluşmasını sağlayın. Biraz meşakkatli bir aşamadır elinizi yakmamaya ve etrafı kirletmemeye dikkat edin. Şekeri size göre az ise üzerine sıcakken ekleyebilirsiniz. Ayrıca biraz daha yumuşak severseniz kaynar su ilave edebilirsiniz. Hazır olan helvanın kapağını kapatın ve dinlenmesi için bir örtünün arasında 15 dakika bekletin. Pekmezli tatlılardan bir diğeri olan yağlı un helvamız hazır. Kaşık yardımıyla şekil vererek ve cevizle süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

" } ] }