{ "title": "Pekmez Limon Karışımı", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/pekmez-limon-karisimi.jpg", "date": "21.01.2024 11:47:16", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "Pekmez Limon Karışımı, Kansızlık tedavisinde uygulanabilecek doğal yöntemlerin başında gelen karışımlardan biri pekmez-limon karışımıdır. Üzümden üretilebildiği gibi keçiboynuzu, dut, karpuz, erik, şeker pancarı, hurma gibi şeker içeriği yüksek meyvelerden de elde edilir. İçerdiği +2 değerlikli demir sayesinde vücudun günlük ihtiyacı olan demiri karşılar. Demir ise kandaki alyuvarların üretilmesindeki temel etkenlerden biridir. Bunun yanında B1, B2 vitaminleri ile niasin içeren pekmez tiamin ve riboflavin açısından zengindir. Tam bir antioksidan deposudur. Ülkemizde renk ve kıvamlarına göre 3 sınıfa ayrılır, Sıvı-tatlı ve koyu kıvamlı pekmezler, katı-tatlı açık renkli pekmezler ve katı veya sulu ekşi pekmezler. İçeriğindeki meyve şekerleri ile doğal olarak ünlük enerji ihtiyacını karşılarlar böylelikle kış günlerinde vücut ısısını dengede tutarak üşümeyi engeller. İçerdiği şeker tamamen monosakkarit olduğundan bebeklerin beyin gelişiminde önemli katkıları vardır. Limonla karıştırıldığında ise Limonun içerdiği C vitamini sayesinde kana daha çabuk karışır.

Pekmez-Limon karışımı Anadolu'da özellikle öksürük şikâyeti olanlara tavsiye edilmektedir. Grip ve nezle gibi rahatsızlıklarda antibiyotik yerine Pekmez- Limon karışımı içilerek bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalığın çabucak atlatılması sağlanabilir. Adet dönemi ve öncesinde kadınların yaşadığı tatlı krizlerinin atlatılmasında ve adet döneminin daha rahat geçmesinin sağlanmasında yine kan yapıcı ve bağışıklık güçlendirici olarak kullanılabilir. Ayrıca tatlı krizleri ile sağlıksız ve kilo yapıcı karbonhidrat içerikli abur cuburlar yerine pekmez limon karışımı içmek kilonun korunması açısından da faydalı olacaktır.

Sabah yataktan kalkmak da zorlanan ve gün içinde çok yorgun hissedenler ise sabah bir kaşık pekmez ile bir kaşık limonu karıştırarak direk tükettiklerinde ise gün boyunca daha enerjik hissedeceklerdir.

Pekmez- Limon karışımları nasıl kullanılır?

Grip ve Nezle'de; yarım çay bardağı pekmez, yarım çay bardağı limon karıştırılır. Üzerine 1 şişe maden suyu yavaş yavaş ilave edilerek karıştırılır. Yemeklerden yaklaşık 1 saat sonra günde 2 defa içilebilir.

Kansızlık tedavisinde; Sabah aç karna 1 çay bardağı ılık su içine 2 tatlı kaşığı pekmez ve yarım limon suyu katılarak içilmelidir.

Öksürük tedavisinde; 1 kahve fincanı pekmez, 1 adet limon ile karıştırılır. Demlenmiş ılık bir bardak ıhlamura eklenerek içilebilir. Ihlamur yerine elma kabuğu tarçın çayı da kullanılabilir. Özellikle Hurma ve andız pekmezlerinin kuru öksürüğü giderdiği bilinmektedir. Ayrıca iki tatlı kaşığına çay kaşığının ucuyla karabiber ve bir tatlı kaşığı limon katılarak içildiğinde öksürüğü keserek boğazı rahatlatır.

Boğaz iltihabında; Pekmez- limon karışımı ile gargara yapmak boğazı rahatlatır.

Adet dönemindeki kadınlar; tatlı krizi sırasında 2 kaşık pekmeze bir kaşık limon karıştırarak direk tüketebilir.
" } ] }