{ "title": "Pekmez Çeşitleri", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/pekmez-cesitleri-3046.jpg", "date": "20.01.2024 03:45:24", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Pekmez çeşitleri, Farklı şekillerde ve farklı ürünler kullanılarak hazırlanan pekmez, pek çok hastalığa karşı vücut direncini arttırıcı etkiye sahiptir. Besin değeri bakımından yüksek içeriğe sahip olan pekmez, akışkan bir besindir. Tamamen doğal olarak hazırlanır ve hazırlandığı meyvenin barındırdığı tüm vitamin ve mineralleri içerir. Oldukça tatlı bir lezzete sahip olan pekmez, diyabet hastaları tarafından da kullanılmaktadır. Çünkü içerdiği şeker tamamen doğaldır. Pekmez farklı meyvelerin ezilip, kaynatılması sonucu elde edilir. Jölemsi bir kıvama sahip olan pekmez, keçiboynuzu, üzüm, hurma, dut gibi meyvelerden yapılabilir. Pekmez çeşitleri arasında en tatlı olanı üzümle yapılan pekmezdir. Duttan yapılan pekmezin tadı hafif acımsı olur. Pekmez kaynatma süreci her yörede hemen hemen aynı şekilde olur. Bazen çok ufak değişiklikler görülebilir. Eğer pekmez kaynatılırken içine şeker ilave edilmişse elde edilen pekmezin kalitesi düşerek yapısı bozulur.

Pekmez için tercih edilen meyvenin posası dışında süzülen suyunun pekmez toprağıyla kaynatılması sonucu hazırlanır. Suyu çıkarılan meyvenin şırası uygun bir kazana alınır ve kaynatılmaya bırakılır. Kaynadıkça şıra koyulaşıp, miktarı azalır. Pekmez olmaya yaklaşan şıra azaldıkça üzerine şıra ilave edilmelidir. Pekmez toprağı kaynatılan pekmez miktarına göre eklenmelidir. Kaynama işlemi tamamlanana kadar ne ölçüde şıra eklenmişse toprakta ölçüye uygun şekilde eklenmelidir. Pekmez kaynayıp üzerinde köpük oluşmuş ve koku yayılmışsa pekmez olmuş demektir.

Pekmez çeşitleri nelerdir?

Üzüm pekmezi: Üzümün fazla yetiştirildiği yerlerde üzüm değerlendirmek amacıyla yapılmaya başlanmıştır. Ancak faydaları gözlemlendikten sonra üzüm pekmezi yaygın şekilde tüketilmeye başlanmıştır. Kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere vücut üzerinde önemli faydaları vardır. Böbreklerin temizlenmesini sağlar, karaciğer sağlığını korur ve kan yapıcı etkisi vardır. İştah açar, gebelik ve lohusalık dönemi için önerilir. Damar sertliğine karşı iyi gelir, yaşlanma etkilerini azaltır ve yapılan çalışmalara göre ömrü uzattığı bilinmektedir.

Dut pekmezi: Anemi hastalığında kullanılabilecek nadir ürünlerden biridir. Ham maddesi olan dut tatlı bir meyve olsa da pekmezinin acımsı bir tadı vardır. Mide rahatsızlıkları, astım, bronşit, akciğerlerde gelişen lekeler üzerinde etkilidir. Bebekler ve çocuklar için gelişime katkıda bulunmak için önerilir. Özellikle bebeklerin ağzında sıkça karşılaşılan pamukçuk hastalığına karşı iyi gelir. Ağız ve diş sağlığını korur ve vücutta enerji üretimini arttırır. En önemli özelliklerinden biri bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi ve bu sayede vücudu hastalıklara karşı korumasıdır.

Keçiboynuzu pekmezi: Harnup pekmezi olarak da bilinen keçiboynuzu pekmezi, daha çok Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilen keçiboynuzundan üretilir. Nefes darlığı için doğal bir ilaçtır. Kolesterolü düşürücü, tansiyonu dengeleyici etkileri vardır. Kanı zehirli maddelerden arındırır, kalp çarpıntısına karşı faydalıdır. Bağırsak hastalıkları, gastrit gibi problemlere iyi gelir. Balgam söktürücü etkisi vardır. Kemik sağlığını korur, kalsiyum içeriği sayesinde kemik erimesine karşı faydalıdır. Sütte bulunan kalsiyumdan 3 kat fazla kalsiyum içerir.

Andız pekmezi: Andız ağacından meydana gelen kozalak özü ve ağacın meyveleri kullanılarak elde edilen bir pekmez çeşididir. Kan yapıcı, vücuda enerji verici özelliği bulunur. İdrar yolu, böbrekler ve mesanenin temizlenmesini sağlar. Sarılık hastalığına karşı faydalıdır. Özellikle geceleri altını ıslatan çocuklar için önerilir. Sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarına karşı iyi gelir. Verem hastalığı için faydalı olduğu bilinmektedir. Ağız yarası, öksürük ve bronşit tedavisinde kullanılır. Adet döneminde yaşanan ağrıları azaltıcı etkisi vardır. Vajinal akıntıya karşı faydalıdır. Pankreasın düzenli çalışmasını sağlar. Romatizmal hastalıklara karşı kullanımı tavsiye edilmektedir. Mide bulantısına karşı iyi gelir.
" } ] }