{ "title": "Pekmez Besin Değeri", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/pekmez-besin-degeri-3731.jpg", "date": "21.01.2024 15:53:43", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Pekmezin besin değeri 100 gramı ortalama 36.5 gram su, 60 gram karbonhidrat, 3.5 gram madensel maddeler ve protein içermektedir. Koyu pekmezin su miktarı ortalama 25.5 gram karbonhidratların miktarı 70 gramdır. Pekmezdeki karbonhidratlar sindirim gerektirmeyen glikoz ve früktozdur. Pekmez yendikten sonra bu şekerler kana geçer ve enerji verirler. 100 gram pekmez ortalama 293 kalorilik enerji sağlar. Pekmez madensel maddeler açısından zengindir. 100 gram pekmezde ortalama 400 mg seviyesinde kalsiyum, 10 mg seviyesinde demir yer alır. Pekmez potasyum da içerir Pekmezde vitaminler az miktarlarda yer alır.

Pekmezin vücuda faydaları nelerdir?

Pekmezin beslenme tarafından önemi enerji sağlaması yanında, kemik gelişimi ve sağlığı amacıyla lgerekli kalsiyumla, kan yapıcı demir içeriğinin zengin olmasıdır. Besinden enerji oluşabilmesi kanın alyuvarlarının yeterli düzeyde olması gerekir. Alyuvarların yapımıdemir varlığını lüzumlu kılar. Demir yetersiz olunca kansızlık oluşur. Pekmez hem basit enerji kaynağı ve hem de bu kaynaktan enerji oluşması kan yapıcı maddeyi içermesi bakımından önemlidir. Ülkemizde pekmezden; cevizli sucuk, pestil ve pekmez lokumu gibi yiyecekler yapılır. Pekmeze ceviz, susam gibi gıdaların karıştırılmasıyla elde edilen yiyecekler enerji ve mineraller tarafından zengin oldukları gibi protein de sağlarlar.

Pekmezin besin değeri gösteren yiyeceklere en güzel misal tahin-pekmezdir. 2 yemek kaşığı pekmez, 1.5 yemek kaşığı tahinle karıştırılıp yenildiğinde 220 kalori seviyesinde enerji, 4.5 gram seviyesinde protein, 127 mg seviyesinde kalsiyum, 3 mg seviyesinde demir sağlar. Tahin pekmez karışımının 2 büyük dilim ekmek ve 1 bardak sütle kahvaltı da yendiğini düşünülürse, buluğ çağında bulunan bir gencin, günlük enerji ihtiyanın yüzde 25'lik kısmını karşılar. Enerjisi yüksek bu tür yiyeceklere, özellikle, büyüme çağında olan çocuk ve gençlerin, vücut çalışması çok olanların, zayıf, halsiz ve iştahsızlık sorunu olan kişilerin beslenme öğünlerinde yer verilmelidir. Pekmez de balda bulunduğu gibi, şişman, vücut hareketi az olanlar, şeker hastaları amacıyla sakınılması gereken bir besindir. Aynı şekilde anında kana karıştığından damping sendromu gibi haller amacıyla da sakıncalı sayılır. Bunun yanında, ishal gibi hallerde yararlıdır. Tuzlu bir şeyle pekmez şerbeti vücut içindeki su kaybının düzelmesinde yardımcı olur. Pekmezin besin değeri değişik pekmez cinslerinde bulunduğu gibi üzüm pekmezinde, fosforla kalsiyum seviyesi gene istenilen seviyesin çok çok üzerindedir. Fosfor ve kalsiyum içeriği pek çok gıdada yer alır fakat bu tür gıdalarda fakat fosfor seviyesi düşük kalsiyum seviyesi çok ise kalsiyumun alınımı çok olur.
" } ] }