{ "title": "Pancar Pekmezi", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/pancar-pekmezi.jpg", "date": "20.01.2024 13:48:02", "author": "tuba eren", "article": [ { "article": "Pancar pekmezi, Pancar pekmezi kırmızı pancardan ve şeker pancarından olmak üzere iki farklı biçimde yapılır. Özellikle kış aylarında pekmezler sağlığımız için vazgeçilmezler arasında yer alır. Birçok devası ile bilinen kırmızı pancarın ve şeker pancarının pekmezini tüketmekte fayda vardır.

Kırmızı pancardan elde edilen pekmez potasyum, magnezyum, folik asit, mangan ve demir içerir. Birçok pekmez gibi kırmızı pancar pekmezi de oldukça faydalıdır. Özellikle kansere karşı etkin bir biçimde savaşmaya yarar. İçeriğindeki demir sayesinde kansızlığa iyi gelir.

Şeker pancarından elde edilen pekmez ise daha çok Trakya'da Kırklareli bölgesinde yapılır. Sonbahar mevsiminin son aylarında yapılır.

Şeker pancarı pekmezi nasıl yapılır?

Pancarların kabuğu soyularak eşit bir biçimde parçalara ayrılır. Fakat bu işlemin elde yapılması zor olduğundan basit kıyma makinalarında yaptırılması önerilir. Parçalanan pancarlar kazanın yarısına denk gelecek şekilde konur ve üzeri su ile doldurulur. Yaklaşık olarak 3.5 saat kadar kaynamaya bırakılır. (Pancarlar bu işlem sırasında yumuşayacaktır) Yumuşayan pancarlar suyun içinden süzülerek çıkarılır. Ardından şırasından suyu çıkarılır. Ardından tekrar kaynamaya bırakılır ve kaynarken de ara ara köpüğü alınarak karıştırılır. Pancar pekmezi olmaya yakınken rengi önce kırmızımsı olur daha sonra da sarımtırak bir renk olur. Bir tabağa biraz alınarak tat ve renk kontrolü sonrası pekmez ateşten alınır. Bir süre bekletildikten sonra serin bir yerde saklanır.

Pancar pekmezinin faydaları nelerdir?
" } ] }