{ "title": "Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/kavun-pekmezi-nasil-yapilir(1).jpg", "date": "21.01.2024 08:52:08", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "
Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır, Kavun üzüm ve duttan ne kadar farklı gibi görünse de şeker oranı oldukça yüksek bir meyvedir. Reçelide yapılan bu meyvenin pekmezi kendisinden bile tatlı, özlü ve lezzetli bir tattır. Ülkemizde genellikte çok tercih edilmeyen bir pekmez çeşidi olan kavun pekmezi genellikle Ege bölgesinde yapılır. Aslı Bulgaristan'dan gelmektedir. Boyut olarak diğer meyvelerden daha büyük ve sulu olduğu için hem ekonomik olan hem de besin deposu olan bu pekmez yazın sonu sonbahar başında bostan zamanı yapılır. Kavun pekmezi yapılırken kazanın boyutuna göre 4-15 arası kavun kullanılabilir. Bunda kavundan çıkan su ve kavunu boyutu dikkate alınmalıdır.

Bostan zamanı kavunlar güneş daha tepeden yeni ışıldarken toplanır. Doğal ortamdan toplanmışsa kavunlar, yıkanmaya gereksinim duyulmaz. Eğer güvenilmeyen yerlerden geldiyse pekmezde kullanılacak kavunların dışı temizlenir. Ortandan ikiye kesilir ve kabuğu ince bir tabaka kalacak şekilde kavunun ortası kaşıkla oyulur. Pekmez yapılan tencere veya kazana aldığı kadar kavun içi ve kavunun yarısı kadar su ilave edilir. Kaptaki kavun su karışımı kaynatılmaya başlanır. Kaynayana kadarki sürede kavunda olan çekirdek varsa üste çıkar. Bu çekirdekler toplanmalıdır. Kavun su karışımı 10-15 dakika kadar kaynar ve kavun oldukça yumuşar. Bu kavun posası ile özleşmiş su bir süzgeç veya kevgir ile süzülür. Posa çöpe atılmaktansa sonradan bir tatlı yaparken veya pestil gibi yiyecekler yapılırken kullanılabilir. Süzülen su yeniden uygun bir kaba alınır ve ortalama 5-10 dakika kaynatılır.

Bu sıvı kaynayana kadar ve kaynadıktan sonra sık sık karıştırılmalıdır. Kaynama sırasında kavunun kilosu başına 1 çay kaşığı karbonat atılmalıdır. Aslında eskilerde pekmez yaparken kireçli toprak kullanılırken günümüz şartlarında bu pek mümkün olmadığı için karbonat kullanılır. Karbonattan sonra pekmez köpürmeye ve iyice koyulaşmaya başlar. İyice koyulaşan pekmezin altı kapatılır ve dinlenmeye bırakılır. Daha sonra ertesi gün soğuyan pekmez bir kap içinde güneşin altına koyulur. Günde 2 defa karıştırılarak pekmez iyice kıvam alıncaya kadar beklenir. Kıvama gelmiş olan pekmez kaşık ile tabağa aktarıldığında su gibi dümdüz akar ve dağılmaz. Havada güzel giderse yaklaşık 2-3 gün içinde pekmez tadı damakta kalan güzel kıvamlı halin gelmiş olur. Herhangi bir yağmur durumunda pekmez ıslanırsa tüm emek boşa gideceğinden pekmez yapılırken en önemli şey sabırlı davranmak ve sık sık kontrol etmektir.
" } ] }