Karadut pekmezi, pekmez içeriğinde yüksek oranda şeker barındıran çok iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu potasyum, demir, magnezyum gereksiniminin çoğunluğu karşılayıcı özelliktedir. Yaklaşık 200 gram kadar pekmez, 300 gram ekmek, 350 gram et ve 150 gram süt ile eş değerlere sahiptir. Özellikle hamilelik döneminde hem anne hem de anne karnındaki bebek için yararlı bir besin maddesidir. Mide, bağırsak ve böbrekler için faydaları azımsanmayacak kadar fazladır. Pekmezin faydalarından tam olarak yararlanmak için hazırlama ve saklama koşulları çok önemlidir. Bilinçsiz tüketim ve hazırlama koşulları nedeniyle pekmez vücut için sağlık yerine daha çok zararda bulunabilir.
Karadut Pekmezi Nasıl Yapılır?
2 kilo kadar karadut süzgece alınarak bol su ile iyice yıkanır. Ardından geniş bir tencereye alınarak üzerini hafif geçecek şekilde su ilave edilir. Kısık ateşte devamlı karıştırarak 40 dakika dutlar suyunu bırakıncaya kadar kaynatılır. Ardından geniş bir tencerenin üzerine süzgeç yerleştirilir. Süzgecin üzerine temiz bir tülbent kapatılarak kaynayan dutlar dökülerek süzülür. Tülbenttin üzerinde kalan dutlar el ile iyice sıkılır. Tencereye akan dut suları tekrar ocağa alınarak koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Yaklaşık bal kıvamına gelene kadar yoğunlaşmalıdır. Ocakta kaynamakta olan pekmeze yarım limon suyu eklenerek 8-10 dakika kadar daha kaynatılarak ocaktan alınır. Pekmez soğumaya bırakılır. Soğuyan pekmez cam kavanozlara paylaştırılarak serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edilir.
Karadut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
Karadut pekmezi pekmez çeşitleri arasında en çok tercihe dilenlerden biridir. İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde birçok hastalığa karşı şifa olur. Karadut pekmezinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Karadut pekmezi vücut için harika bir enerji kaynağıdır. Mineraller bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Hamilelik döneminde, emzirme döneminde ve çocuklar için inanılmaz faydalıdır.
Magnezyum, demir ve çinko içeriği ile vücut sağlığını korumaya yardımcı olur. Beyin ve sinir sistemi için oldukça faydalıdır.
Ülser, anemi, mide ve bağırsak hastalıklarına karşı iyi gelir.
Üst solunum yolları ile alakalı gelişen astım, bronşit ve alerji nedeniyle gelişen hastalıklara karşı faydalıdır.
Ağız, boğaz ve yemek borusuna karşı faydalı olan dut pekmezi, bölgelerde oluşan mikropları temizleyici etki yaratır. Dut pekmezi gargara suyu olarak ağız temizliği için kullanılabilir.
Zeka üzerinde olumlu etki yaratan karadut pekmezini uzmanlar daha çok çocukların gelişimine katkıda bulunması için önermektedir.
Bebeklerin ağız içinde oluşan pamukçuk hastalığına karşı dut pekmezi kullanılabilir.
İdrar yolunda oluşan iltihap ve kabızlığa karşı faydalı bir besin maddesidir.