{ "title": "Hünnap Pekmezi", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/hunnap-pekmezi-3156.gif", "date": "20.01.2024 08:13:34", "author": "Hanife GEZER", "article": [ { "article": "
Hünnap Pekmezi: Hünnap, sarı renkli çiçeklerini bahar aylarında açan, hoş kokulu, görünüşü güzel dikenli bir ağaçtır. Hünnap cehrigiller familyasından olan bir ağaç türüdür. Hünnap meyvesi, halk arasında çiğde ismi ile bilinir. Hünnapın meyvesi zeytin biçiminde sert çekirdekli ve zeytin büyüklüğündedir. İlk zamanlarda yeşil renktir, olgunlaştıkça yeşilden kırmızıya daha sonra da mor, siyah renk olur. Hünnabın olgunlaşması sonbahar da tamamlanır. Hünnap pekmezi yapmak için olgunlaşan meyveler toplanır. Bilinen tariflere ya da göz kararına göre kaynatılır. Kaynatılan karışımdan hünnap pekmezi elde edilir. Kış aylarında vazgeçilmez pekmezlerin başında gelir. Hünnap meyveleri olgunlaşınca toplanıp güneşte kurutulur. Güneşte kurutulan hünnap meyvesi çerez olarak tüketilir. Kuru olan hünnap suda kaynatılarak da kullanılır. Hünnap meyveleri bitkisel ilaç olarak da kullanılır.

Hünnap Pekmezinin Faydaları: Hünnap pekmezi tamamen doğal bir pekmezdir. Hünnap pekmezi içinde C vitamini, pektin, tanen ve şeker bulunur. Hünnap meyvelerinden elde edilen hünnap pekmezi aynı özelliklere sahiptir. Hünnap pekmezi şeker hastalığına karşı faydalıdır. Hünnap pekmezi vücuttaki kanı temizler, vücuda rahatlık verir. Hünnap pekmezi göğsü yumuşatır, balgam söktürür ve öksürüğü keser. Hünnap pekmezi kabızlığa iyi gelir, idrar söktürücü etkisi vardır. Hünnap pekmezi kış aylarında nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda faydalıdır. Hünnap pekmezi kalp, damar, yüksek tansiyon hastalıklarına iyi gelir. Hünnap pekmezi vücudun direncini arttırır. Ayrıca gençleştirdiğine inanılır. Hünnap pekmezi kahvaltı sofralarında yer alır. Hünnap pekmezini hamur işlerine ekleyerek kullanabilirsiniz. Hünnap pekmezi kendinden tatlı olduğundan hamur işlerine şeker ilave etmek gerekmez. Hünnap pekmezi ilave ettiğiniz kekler daha lezzetli ve daha sağlıklı olur.
" } ] }