{ "title": "Harnup Pekmezi", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/harnup-pekmezi.jpg", "date": "19.01.2024 14:02:03", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Harnup pekmezi, diğer adıyla keçiboynuzu pekmezi şifalı özellikleriyle bilinen bir besindir. Akciğerlerden, astıma, sigara tiryakilerinin sıkıntılarını gidermeye kadar sayısız faydası olan bir pekmez türüdür. Tarihte harnup yani keçiboynuzu tatlılar için şeker olarak kullanılırmış. Günümüzde bu alışkanlık kalmasa da en azından harnup pekmezinin tüketilmesini tavsiye ederiz. İçeriğindeki yüksek orandaki kalsiyum sayesinde vücuda enerji veren özelliği vardır. Harnup pekmezinde sütün içinde bulunan kalsiyumun 3 katı bulunur. E vitamini içeriği sayesinde de kemik erimesine, grip, öksürük gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarına, kansızlığa, göğsün yumuşatılmasına, nefes darlığına, alerjik astıma iyi gelir. Doğanın bir nimeti olan bu pekmez türü, yüksek miktarda selüloz içerdiğinden, mide ve bağırsak hastalıklarında yararlı olur. Gaz şikâyetinde, mide şişkinliğinde tüketilmesi tavsiye edilir. Bağırsakların tenya, solucan gibi parazitlerden temizlenmesini sağlar, midenin güçlenmesini sağlar. Sabahları bal ve reçel gibi kahvaltılarda harnup pekmezi tüketilebilir. Tadıyla çikolatayı andıran bu lezzetli besin, her yerde satılmaktadır. Özellikle doğal yollarla üretilen harnup pekmezini almanızı öneririz.

Harnup pekmezinin yararlı etkileri nelerdir?

İçeriğindeki vitamin ve minerallerin etkisiyle ağız sağlığı, diş ve diş eti hastalıklarında şifalı etkileri vardır. Zengin minerallerin, doğal şekerlerin, A, B, B2, B3, D vitaminlerinin, yüksek miktardaki çinko içerdiğinden, vücuda zindelik vermekte kullanabileceğiniz doğal bir üründür.

Anavatanı olan Harnup bölgesinde eskiden tatlılarda şeker olarak kullanılan pekmezi sabah ve akşam birer tatlı kaşığı tüketerek, şifalı etkilerinden yararlanabilirsiniz. Dilerseniz sizde tatlılarınızda harnup pekmezini kullanarak, sağlıklı beslenebilirsiniz.

Astım hastaları rahatsızlıkları için kortizon kullanırlar. Alerjik olarak hastaları etkileyen bu sorun özellikle bahar döneminde çok rahatsız edicidir. Bu hastalar astım krizleri geçirdiğinde harnup pekmezi tüketirse, birkaç günde öksürük nöbetlerinden kurtulabilir. Bu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir etkidir. Bu nedenle astım hastalarına harnup pekmezi tüketmesi önerilir. Guatr hastalığında ortaya çıkan nefes darlığı içinde oldukça doğal bir çözümdür.

Günümüzde herkesin çekindiği bir rahatsızlık olan akciğer kanseri içinde, harnup pekmezi önerilir. Bu besin akciğer kanserini %90 oranında önleme etkisi gösterir. Bu yüzden sigara içme alışkanlığı olan kişilerin bu rahatsızlıktan korunmak amacıyla pekmezi tüketmesi önerilir. Pekmezin bu doğal koruyuculuğu doğanın sunduğu bulunmaz bir nimettir.

Harnup bitkisi kolesterol içermemektedir. Aynı zamanda kafein, theobromine içermediğinden, yüksek tansiyon hastalarına tavsiye edilir. Kalsiyum ve fosfor içeriği yüksek olduğundan, özellikle osteoporoz hastalarının kalsiyum ihtiyaçlarını karşılayacak bir besindir.

Harnup pekmezinin önemli bir yararı da insanların yaşamlarında maruz kaldığı elektro manyetik kirlilik nedeniyle vücudun etkilendiği radyasyonu dışarı vücuttan dışarı atmasıdır. Bu pekmez türü düzenli olarak tüketildiğinde, herkesin günlük vitamin ihtiyacını karşılayacak kadar besleyicidir. Şekeri doğal yollardan bu pekmezle alabilirsiniz.

Yüksek miktarda potasyum ve sodyum içerdiğinden, akciğer ve karaciğere yararlı etkiler yapar.

Erkeklerde de iktidarsızlığa bir çare olarak harnup pekmezi tüketilmelidir.
" } ] }