{ "title": "Gebelikte Pekmez", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/gebelikte-pekmez-6014.jpg", "date": "20.01.2024 14:27:20", "author": "Onur Özbinar", "article": [ { "article": "Gebelikte pekmez, hamilelik süreci kadınlar için hem ayrıcalık hem diğer zamanlara oranla çok daha fazla özen isteyen dönemdir. Bu dönemdeyse anne adayları normal şekilde beslenme alışkanlıklarını bir müddet ertelemek zorunda kalabilmektedir. Çünkü gebelik süreci normal zamandan farklı olacak özellikle de beslenme konusunda da çok daha dikkat isteyen bir süreçtir. Anne adayları bu süreçte protein, kalsiyum veya zengin vitaminlere çok fazla ihtiyaç duymaktadırlar. Bu noktada pekmez anne adayları içinse oldukça faydalı bir besin türüdür. Pekmez içerisindeki doğal veya yoğun oranda bulanan şeker nedeniyle iyi bir karbonhidrat veya enerji kaynağıdır. Vücudun günlük kalsiyum, potasyum ya da magnezyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Anne adayının doğal beslenmesi ya da kalıcı kilolar almaması için gebelik süresi boyunca pekmez tüketmesi önerilmelidir. Ayrıca pekmez iyi bir demir kaynağı olduğundan özellikle kansızlık problemi yaşayan anne adayları için oldukça faydalıdır.

Gebelikte pekmez yemenin faydaları, pekmez denildiğinde aklımıza gelen hep enerji vermesi, iştah açması ve kansızlık problemi olan hastalara faydalı olması gelmektedir. Gebelikte bebek gelişimi veya anne adayları için birçok faydaya sahip olan şifalı bir besin olan pekmez anne adaylarının bu zorlu olan süreçleri bir nebze de olsa hafifletmektedir. Pekmezin her çeşidi anne ve bebeğe farklı olan faydalar ve şifalar sağlamaktadır. Pekmez çeşitlerinin hamile olan kadınlara veya anne karnındaki bebeğe faydaları şu şekildedir;

Gebelik sürecince alacağınız 2 çay kaşığı pekmez günlük demir, kalsiyum, magnezyum, bakır ve potasyum miktarının yüzde 10'unu karşılamaya yetmektedir. Ayrıca bir selenyum ve B6 kaynağıdır. 200 gram pekmez kalori açısından 1150 gram süte 300 gram ekmeğe veya 350 gram ete eşittir. Özellikle üzüm pekmezinin içerisinde doğal olarak bulunan glukoz ve fruktoz vücutta hemen emilerek kana karışmakta veya metabolizmada enerjiye dönüşebilmektedir. İçerisindeki şekerin yüzde 80'ı glukoz ve fruktoz halinde olduğu için anne karnındaki bebekler için oldukça faydalı olan bir gıdadır.

Diğer pekmez çeşitlerine göre oranla en fazla tüketilen üzüm pekmezi, gebelikte vücuttaki kan eksikliğini de gidererek kan değerlerini dengelemektedir. İştahı açar ve direnci yükseltmektedir. Hamilelikte anne ve özellikle anne karnındaki bebeğin gelişmesini sağlamaktadır. Damarları kuvvetlendirir. Mide ve bağırsaklara da oldukça faydalıdır.

Dut pekmezi de en az üzüm pekmezi kadar anne ve bebek için faydalıdır. Gebelikte yaşanan halsizliğe de birebirdir ve annenin enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Özellikle anne vücudunu hastalıklara karşı direncini artıran bir şifa kaynağıdır. Kan yapıcıdır. Anneyi özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara karşı korumaktadır.

Keçi boynuzu bir diğer adı da harnup pekmezi kadınların gebelik sürecindeyse faydalanabilecekleri iyi bir besin olduğu bilinmektedir. Gebelikte pekmez kolesterolü ve tansiyonu düzenlemektedir. Kalp sağlığını korur. Vücuda direnç verir. İçerisinde potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, bakır, çinko ve magnezyum barındıran harnup pekmezi ayrıca akciğer ve karaciğer hastalarına iyi gelmektedir.
" } ] }