{
"title": "Erik Pekmezi",
"image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/erik-pekmezi.jpg",
"date": "20.01.2024 03:55:51",
"author": "tuba eren",
"article": [
{
"article": "Erik pekmezi, Erik pekmezi erikten elde edilir.
Erik pekmezi nasıl yapılır?
Yıkanmış erikler 2 gün güneşte bekletilir ve daha sonra içindeki çekirdekleri çıkarılır paçal yapılır. Eğer varsa cam bir kaba konur ama 3/ 2'den fazla olmaması gerekir. Ardından üzeri tülbent gibi ince bir şeyle örtülür. Pekmezi tatlı tercih edenler 1 gün, ekşi tercih edenler ise 3 gün sonra bir çuval yardımıyla suyunu çıkarmalıdırlar. Çıkan su yaklaşık iki saat bekletildikten sonra kaynatılmak üzere bir kazana aktarılır. Kazanda kaynayan bu şerbet yanmaması için ara ara karıştırılmalıdır. Tabağa alındığı zaman pekmez akmıyorsa olmuş demektir. Cam kavanozlara konup birkaç gün dinlendikten sonra yenebilir.
Erik pekmezinin bilinen faydaları nelerdir?
Erik pekmezi doğal bir ataş düşürücüdür. Özellikle çocuklarda sıkça karşılaşılan yüksek ateşin tedavisinde güvenle kullanılabilir.
Diş temizleme özelliğiyle ağız içinde oluşan bakterileri ve mikropları temizler
Erik pekmezi sayesinde kadınların adet dönemleri düzene girer
Erik pekmezinin faydalarından biri de idrarı sökmesidir
Kalp- damar ve karaciğer hastalıklarına karşı erik pekmezi tüketilmelidir. Böylece bu hastalıklara karşı vücudun etkin bir biçimde savaşması sağlanır
Diğer pekmezler gibi erik pekmezi de kansızlığa karşı faydalıdır ve iştahsızlığa da iyi geldiği bilinir
Romatizma, mafsal kireçlenmesi ve nikrist gibi şikâyeti olanlara erik pekmezi tavsiye edilir.