{ "title": "Dut Pekmezi", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/dut-pekmezi.jpg", "date": "20.01.2024 17:53:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Dut pekmezi hem beyaz hem de karadut ile yapılabilir. Başta mide ve bağırsak hastalıkları olmak üzere, çoğu hastalığın tedavisinde faydalı olduğundan, dut pekmezi şifalı özellikleriyle bilinmektedir. Özellikle soğuk algınlığı ve boğaz şişkinliğine iyi gelmektedir. Çünkü dut pekmezi bol miktarda C vitamini içermektedir. Kalp zayıflığında, bağırsak ve mide hastalıklarında dut pekmezi tüketilmesi tavsiye edilir. Siyah dut aynı zamanda guatr hastalığındaki olumlu etkileri ve kan yapıcı özelliğiyle bilinir. İdrar söktürücü özelliği, diş ve diş eti şişkinlikleri, bademcik iltihaplarına iyi gelmesi de dutun şifalı özelliklerindendir. Dut pekmezi aynı zamanda iştah açıcı ve vücuda zindelik verici etkiler yapar. Beyaz dut ise ateşi düşürmekte, böbrek yağını eritmekte, kan şekerini düşürmekte etkilidir. Diğer pekmez türleri gibi kansızlık sorununa da iyi gelmektedir. Dut pekmezi de tüm bu yararlı etkilere sahiptir.

Dut pekmezi nasıl yapılır?

Bu pekmez türü yöresel olarak değişik şekillerde yapılsa da genellikle sonuçta aynı lezzette ve şifalı özellikte bir pekmez elde ediliyor. Pekmez yapımında öncelikle dut ağaçlarından dutların toplanması gerekiyor. Bunun için ağaçların altına valalar yani dut toplanırken yere açılan yaygılar açılır. Sallanan ağaçlardan dökülen dutlar, bakır kazanlarının içine konur. Bunun içine su konularak, odun ateşinde kaynatılmaya başlanır. Bir süre bu şekilde kaynatılan dut, içinde mineralleri, şekeri, vitaminleri suyuna verir. Daha sonra ocaktan alınan dutların süzme aşamasına geçilir.

Süzme aşamasında şeker çuvalı gibi dutların suyunun süzüleceği bir yere konur. Üzerine ağırlık konularak, suyun iyice süzülmesi sağlanır. Elde edilen şıra yeniden kazanlara alınarak kaynatılmaya başlanır. Arda karıştırılarak, üzerinde oluşturulan köpükler, kefler kepçeyle alınır. Dut şırası pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Bu kaynatma işlemi bazen güneş altında yapılır. Yani ocağa konmadan şıra kapların içine alınır ve güneşte bekletilir. Bu şekilde şıranın pekmez kıvamını alması beklenir. Bu yöntem tercih edildiğinde, dut pekmezi yapımı biraz daha uzun sürüyor. Çünkü şıranın koyulaşması için günlerce güneşte bekletilmesi gerekiyor. Bu yüzden şıra birden fazla kabın içine bölünüyor ve daha kısa sürede olgunlaşması sağlanıyor. Dut pekmezi olduktan sonra, en son olarak süzülerek kavanozlara konularak, tüketilmek üzere saklanır.
" } ] }