{ "title": "Dut Pekmezi Nasıl Yapılır", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/dut-pekmezi-nasil-yapilir.jpg", "date": "19.01.2024 05:43:02", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Dut pekmezi nasıl yapılır, pekmez her zaman şifa kaynağı olarak tüketilmiş bir besindir. Özellikle mide sorunlarında özellikle tavsiye edilir. Geçmişte insanların reçel, bal, baklava yerine tükettiği bir üründür. Dut ağaçları bu nedenle oldukça kıymetli görülmüştür. Ağacın dibine düşen dutlar bile kuruduğunda, elenerek küplere basılırmış. Bu kış döneminde çerez olarak tüketilirmiş. Bunu badem ve cevizle tüketmek ayrı bir keyif olurmuş. Ülkemizin hemen her bölgesinde dut pekmezi yapılmakta ve tüketilmektedir. Yöresel olarak değişik usullerde yapılsa da genellikle aynı işlemlerden geçirilen dut şifalı bir hale gelmektedir.

Dut pekmezinin yapılması içindir dut ağacından dutlar toplanmalıdır. Dut toplama ayrı bir sanattır diyebiliriz. Biri dut ağacına çıkacak, ağacı sallayacak. Altında 2-3 kişi bir çarşaf açacak ve dökülen dutlar zedelenmeden çarşafa dökülecek. Bunlar bir kovanın içine alınarak dut pekmezi yapımında kullanılacak. Kazanlarda odun ateşinde pişirilen dutlar oldukça zahmetli bir işlemden geçirilir. Yörelerde bu kalabalık bir grupla yapılır. Ancak yapılan işten büyük bir keyif alınır. Köylerimizde dut pekmezi yapımında bulunmanızı tavsiye ederiz. Bazı yörelerde kuru dutla yapılan pekmez, bazı yerlerde taze dutla yapılır. Ancak dutların biraz tatlı olması gerekir. Şeker oranı düşük olursa, pekmez yapımına pek uygun olmaz. Üstelik bunlarla yapılan pekmezde daha az ürün alınır.

Dut pekmezi nasıl yapılır?

Dut pekmezini evde yapmak için, 1 ölçü taze dut ile 1 ölçü su kullanacaksınız. Dutun suyunun rahatça süzülmesi için bir düzenek hazırlayın. Temiz bir torbayı bir kasnağa geçirin. Bunu iki tane sopayla destekleyerek, sepet gibi bir yüksekliğin üzerine koyun. Bu şekilde dut daha rahatça süzülecektir.

Dutları ve suyu bir tencerenin içine alarak, kaynatmaya başlayın. Kaynama sırasında üzerinde oluşan kefi delikli kepçeyle almalısınız. Kaynama dutun çiğ tadı gidinceye kadar, rengi iyice kızarıncaya kadar devam etmelidir. Bu yaklaşık 45 dakika sürer. Arada dutların tadına bakabilirsiniz. Dutların içindeki şekeri suya vermesi ve iyice tatsız hale gelmesi gerekiyor. Fakat dutlar suyun içinde dağılamamalıdır. Bu yüzden ağır ateşte pişirilmeli ve çok karıştırılmamalıdır. Hem suyunda fazla bulanık olmaması gerekir.

Dut kaynama işlemi bitince, süzgeçten suyu süzülür. Süzgecin üzerine bir ağırlık koyarsanız, dutların içindeki su daha rahat süzülecektir. Suyu iyice süzülünce, bunu bir tencerenin içine alın. Yeniden ocağın üzerine aldığınız suyu kaynatmaya koyun. Kaynadıkça üzerinde oluşan köpükleri mutlaka almalısınız. Bu şekilde 10 dakika kadar kaynayan suyu daha sonra yayvan ve geniş kaplara paylaştırın. Bu kapların derin olmaması gerekiyor. Eğer kapları daha önceden hafif ıslatarak külle ovarsanız, dut pekmezinin ekşimesine engel olursunuz. Bu kapları güneş alan bir yere koyun. Güneşin fazla olması pekmezi daha hızlı olgunlaştıracak, ekşimesine engel olacaktır. Bekledikçe suyu azalan şırayı daha büyük kapların içine alın. En son olarak tek kabın içinde pekmezi toplayın. Güneşin altında 2-3 gün kadar daha bekleterek, dut pekmezini hazır hale getirin. Bu aşamada üzerinde sarımsı ve köpüklü bir tabaka oluşur. Bu yüzden en son pekmezin bir tülbentten süzülmesi gerekiyor. Daha sonra kavanozlara koyarak, dut pekmezini tüketmek üzere saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }