{ "title": "Doğal Pekmez", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/dogal-pekmez.jpg", "date": "21.01.2024 17:04:21", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Doğal pekmez, pekmez çok sevilen ve birçok faydası olduğu bilinen bir gıdadır ve dut üzüm keçi boynuzu gibi meyvelerden oldukça sık yapılır. Yapımı ise bu meyvelerin toplanıp temizlenip kaynatılması aşamalarından geçer. Pekmezin besin değeri oldukça yüksektir ve kansızlığa çok iyi gelir. Birçok hastalığın tedavisinde de kullanılır. Özellikle mide ülseri soğuk algınlığı ve öksürükte vazgeçilmez besin kaynaklarından biridir. Evde dut reçeli yaparken isteğe göre miktar ayarlanır ve dutlar temizlenir ayıklanır ve güzelce yıkanır. Bir tencereye alınır ve yumuşayıncaya kadar kaynatılır daha sonra bir bez torbaya konularak süzülür ve posasından çekirdeklerinden arındırılır süzülen bu hali tekrar yayvan bir kaba alınır ve kaynatılmaya devam edilir. Kaynatıldığı esnada üzerine köpükler birikir bu köpüklerin bir kaşık ya da kepçe yardımıyla alınması gerekir yoksa pekmezin tadını ve rengini bozabilir. Pekmezin kıvamının çok akışkan olmaması gerekir bu nedenle iyice kaynatılması gerekir. Kıvamının anlaşılması için düz bir tabağa bir damla damlatılır ve dağılmıyorsa koyulaşması tamamdır ocağın altı kapatılabilir. Yoksa biraz daha kaynaması gerekir. Kıvamı tam olarak ayarlanınca önce dinlenmeye alınır ve birkaç saat dinlendirilip soğutulduktan sonra kaplara konur ve serin yerde muhafaza edilir.