{ "title": "Beyaz Zile Pekmezi", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/beyaz-zile-pekmezi-8610.jpg", "date": "21.01.2024 10:55:14", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Beyaz Zile Pekmezi, Beyaz zile pekmezi adını renginden almaktadır. Tokat ilimizin Zile yöresinde yapılan bir pekmez türüdür beyaz zile pekmezi. Zile yöremizde yetişen üzümlerin toplanarak daha sonrasında pekmez yapılma aşamasında yumurta akı ile işlenmesi sonucunda elde edilen pekmezdir. Özellikle Avrupa ülkelerinde çok tercih edilen beyaz zile pekmezi ülkemizde de sevilerek tüketilen bir pekmez çeşidimizdir. Ülkemizde çok meşhur olan beyaz zile pekmezi besin değeri çok yüksek ve aynı zamanda çok besleyici özelliği sayesinde oldukça ilgi gören pekmez çeşididir. Besin değeri bakımından beyaz zile pekmezi baldan çok daha zengin bir besin değeri içeriğine sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca beyaz zile pekmezi kansızlık ve anne sütünün artırılması gibi birçok insan sağlığına faydası olan bir pekmezdir.

Beyaz Zile Pekmezi Faydaları Nelerdir?
Beyaz Zile Pekmezi Özelliği

Kalsiyum ve demir yönünden zengindir, yüksek oranda potasyum ve magnezyum içerir, çok zengin miktarda şekere sahiptir, karbonhidrat deposudur. Ayrıca 100 gram beyaz zile pekmezi içerisinde A, B1, B2, vitaminlerine sahiptir. 100 Gram beyaz zile pekmezinde %70,6 karbonhidrat, %4 kalsiyum, %0,1 demir ve %0,1 oranında yağ içermektedir.

Beyaz Zile Pekmezi İçerisinde Bulunanlar

Beyaz zile pekmezi içerisinde yumurta akı, üzüm şırası ve pekmez toprağı bulunmaktadır. Ayrıca beyaz zile pekmezi sade ve cevizli olarak iki çeşit olarak üretilmektedir.

Beyaz Zile Pekmezi Nasıl Yapılır?

Beyaz zile pekmezi özenle seçilen ince kabuklu üzümlerden yapılmaktadır. Toplanan üzümler çıplak ayakla zile yöresinde şinavat denilen çeşme yatağında ezilerek ilk önce üzümün şırası çıkartılır. Üzümden çıkartılan şıra daha sonra özel pekmez toprağı ile karıştırılarak durulaştırma yapılır. Daha sonra elde edilen karışım büyük bakır kaplarda odun ateşinde iyice kaynatılır. Her kaynamasında üzerine biriken köpük alınır. Daha sonra başka bir tencerede yumurta akı ve pudra şekeri mikser ile karıştırılarak yavaş, yavaş üzerine pekmez katılır beyazlaşana kadar karıştırılır. Bu işlem pekmez bitene kadar tekrarlanır. Daha sonra biriken pekmez genişçe bir leğene alınarak zelve adı verilen sopa ile çırpılır. Beyaz zile pekmezi yapmanın en zor ve yorucu kısmı burasıdır. Zelve adı verilen bu sopalar ile pekmeze her vurulduğunda pekmez gittikçe beyazlaşmaya başlar. Beyaz zile pekmezinin çok lezzetli olması için bu çırpma işlemi çok önemlidir. Ne kadar çırpılırsa beyaz zile pekmezi o kadar lezzetli olur.
" } ] }