{ "title": "Beyaz Dut Pekmezi", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/beyaz-dut-pekmezi.jpg", "date": "19.01.2024 09:35:20", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Beyaz dut pekmezi, çok eski zamanlardan beri beyaz dut pekmezini hepimiz çok severek yeriz ve birçok faydası olduğunu biliriz. Beyaz dut pekmezi yaparken öncelikle olgunlaşmış dutlar toplanır. Toplanması biraz uğraştırıcı olduğundan dut ağaçlarının altına büyük bezler serilerek dut sirkelenir ve kısa sürede daha çok dut toplanmış olur. Dutlar toplandıktan sonra içerisindeki saplardan ayıklanır ve iyice yıkanır. Üzerlerinde toz ve mikroorganizma kalıntıları olabileceği için sirkeli suda bekletilir ve iyice temizlenir.

Suyu süzülür ve yayvan bir tencereye alınır ve altı açılır. Dutlar iyice kaynatılır ve yumuşayınca bez bir torbaya alınır ve süzülür. Temiz bir çizme giyerek ezilir ve şırası çıkarılır. Süzekten geçirilerek posasından ve çekirdeklerinden ayrılır. Bundan sonra şıra tekrar geniş bir kaba alınır ve kaynatılmak için ocağa alınır. Kaynatırken sürekli olarak karıştırılması gerekir yoksa dibi tutar ve yanık kokusu gelebilir. Kaynamaya başlayınca üzerinde köpükler oluşur ve bu köpükler kepçe yardımı ile alınır. Yoksa renginde ve tadında değişmeler olacaktır. Kıvamının anlaşılması için bir tabağa damlatılır ve dağılmıyorsa olmuştur yoksa biraz daha kaynaması gerekir. Biraz soğuyup dinlendikten sonra cam kaplara alınır ve serin yerde muhafaza edilir.

Beyaz dut pekmezi, beyaz dut pekmezinin birçok da faydası vardır. Beyaz dut pekmezi kansızlığa çok iyi gelir, ülser gibi mide rahatsızlıklarında tedaviye yardımcı olur. Kemik erimesinde, astım ve bronşit tedavisinde, bebeklerin gelişiminde, özellikle kış aylarında vücut direncini arttırmada, sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi arttırmada ve çocuklarda zekâ gelişiminde oldukça faydalıdır. İçerisindeki vitaminler sayesinde minerallerin emilimini sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığına öksürüğe çok iyi gelir.
" } ] }