{ "title": "Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/bebeklere-hangi-pekmez-verilmeli.jpg", "date": "19.01.2024 21:21:35", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli, Pekmez, eğer bu gıdaya karşı alerjileri yoksa çocukların ve bebeklerin sağlıklı bir yetişkin haline gelebilmeleri için, kalsiyum ve demir mineralleri sağlaması ve yoğun enerji deposu olması nedeniyle vazgeçilmez natürel bir besinidir. Yalnızca 100 mililitre civarında pekmez 10 mg demir içermektedir ve bu içerik diğer gıdalara oranla bağırsaklarda çok hızlı emilen ve kana da çabuk karışan bir özelliğe sahiptir. Bunun yanında lezzetli ve tatlı olan pekmez, potasyum ve magnezyum içermesi bakımından da bebek besini olarak tercih nedenidir.

Bebek beslenmesinde bilinçli bir anne, diğer tüm yiyecek çeşitlerinde olduğu gibi, doğal koşullar altında, zirai ilaç, hormon ya da yapay gübre kullanılmadan yetiştirilmiş meyvelerden elde edilen ve koruyucu, glikoz şurubu veya yapay tatlandırıcı gibi doğa dışı maddeler kullanılmayan, saf pekmezleri seçmelidir. Aynı zamanda bu pekmezler yapım safhasında uzun müddet zarfında çok yüksek ısılara (70 dereceden fazla) maruz kalmamış olmalıdır Çünkü bu glikoz yapısını bozarak kanserojen maddelerin açığa çıkmasına neden olmaktadır. Geleneksel yöntemlerle yapılmış, meyve suyu harici katkı kullanılmamış ve uygun şartlarda depolanmış pekmezler iyi bir seçim olacaktır. Depolama da en az üretim aşaması kadar önemlidir çünkü katkısız yiyecekler çabuk bozulmaktadır. Buzdolabında muhafaza edilmesi önemlidir. Bu özelliğe sahip olmayan pekmez, hangi çeşit meyveden yapılmış olursa olsun, bebeğe fayda sağlamak yerine zarar verir.

Bebekler için doktoruna danışılarak çoğunlukla \"dut, üzüm ve harnup (Keçiboynuzu) pekmezi\" tercih edilmektedir.

Bebekler 6 aya kadar yalnızca anne sütüyle doyurulduklarından yedinci ay itibariyle kahvaltılarına ilave olarak ya da ayrıca 1 tatlı kaşığı ölçülerinde pekmez yiyebilirler. Bebeklerde denenen tüm yiyeceklerde olduğu gibi pekmezde de alerjik bulguların izlenebilmesi için mutlaka bebeğe tattırıldıktan sonra bir gün ara verilmelidir.

Bebekler genellikle sabah 7-9 arasında uyanma saatine göre kahvaltı yaparlar. Bu kahvaltı 30 gr kadar tuzu alınmış beyaz peynir veya labne peyniri, bir yumurtanın yalnızca sarı kısmı, 1 dilim ekmek içi veya 3-4 bebek bisküvisi ve 1 tatlı kaşığı kadar pekmez hep beraber bir kapta karıştırılarak, su ya da ıhlamurla bulamaç haline getirilip bebeğe verilmektedir. Süt, süt tozu veya mama gibi yoğun kalsiyum içerikli besinlerle yumurta ve pekmezin karıştırılması demir emilimini azaltacak ve kansızlığa neden olacaktır. Demir emilimini artırmak için pekmez ve yumurta sarısı ayrı karışım olarak ve diğer besinler de bu karışımdan bir süre sonra verilebilir. Meyve suyu tüketebilecek hale gelen bebek için, taze meyvelerden elde edilen meyve suyu C vitamini içeriğinden dolayı demir emilimini artıracağından, kahvaltıda süt yerine tercih edilmelidir. Bunun dışında kahvaltıda verilemiyorsa gün içinde ilaç gibi bir tatlı kaşığı verilebilir.
" } ] }