{ "title": "Armut Pekmezi", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/armut-pekmezi.jpg", "date": "20.01.2024 05:09:50", "author": "TUĞBA YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "Armut Pekmezi, yaz aylarında özellikle haziran ve ağustosta Sinop'a bağlı köylerde ve Trabzon Şalpazarı (Ağasar) ilçesinde ocak ateşi üzerinde hijyenik olarak kaynatılarak yapılan ve sadece bu yörede ait bir pekmez çeşididir. Armut pekmezi bu yörede her yıl düzenli bir şekilde yapılmaktadır. Armut meyvesinin içerisinde çok fazla vitamin bulunmaktadır. Bu sebeple armut pekmezi sağlık açısında oldukça faydalıdır. Armut pekmezi özellikle böbreklerin daha verimli çalışmasında ve vücutta bulunan yabancı maddelerin vücuttan atılmasında görev yapar. Ayrıca armut pekmezi sindirimi kolaylaştırır.

Armut Pekmezi Malzemeleri
Armut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Hasat zamanı gelen armutla dalından koparılarak toparlama işlemi gerçekleştirilir. Bu armutlar su ile temizlenir ve büyük kazanlara alınır. Daha iyi kaynayabilmeleri açısından dilimlenir. Dilimleme işlemi genellikle dikine dörde bölünerek yani dört dilim olacak şekilde dilimlenir. Dilimlenen bu armutlar kazana atılır. En iyi köy ocağında yani kazanın üç tane taş üzerine oturtulmasıyla kaynatılır. Daha sonra su eklenir. Kazanın altına odun verilerek su iyice kaynaması beklenir. Armutun pişme işlemi gerçekleştiğinde kazan ateş üzerinden alınır. Bu pekmezin kaynama işlemi diğer pekmezlere oranla biraz daha uzun sürmektedir. Yani bu işlem 6-7 saat civarında, bazı durumlarda ise 10 saat kadar kaynayabilmektedir.

Armudun içerisinde bulunan şerbet otaya çıkıncaya kadar süzme işlemi gerçekleştirilir. Şerbetli su iyice çıkınca armutlar kazanın içerisinden alınır. Bu ocağın üzerine bir tava yerleştirilir ve süzülen şerbetli su bu tavaya alınır ve bir kez daha kaynatılır. Yalnız şerbet yavaş yavaş dökülmelidir. Bu şerbet koyulaşıp kıvam aldığı vakit tahta kaşık yardımı ile iyice karıştırılır. Ayrıca bu pekmezin tavanın dibine yanmamasına özen gösterilmelidir. Pekmez tam olarak kaynayıp kıvamını alınca üzerinde oluşan köpükler toplanarak cam kap ve küplere yerleştirilmelidir. Salama koşullarına da dikkat edilmelidir. Yani serin ve ışık görmeyen kapalı yerlerde muhafaza edilmelidir.

Armut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
" } ] }