{ "title": "Ardıç Pekmezi", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/ardic-pekmezi.JPG", "date": "20.01.2024 07:53:25", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Ardıç pekmezi, ardıç ağacının kozalaklarından üretilen bir pekmez türüdür. Bu pekmez andız pekmezi olarak da bilinir. Ağacın kozalağında eterli uçucu yağ helenin, inulin, acı maddeler, triterpenler bulunur. Bu pekmezin tadı hafif acımsı olur. İster sade olarak ister tahinle birlikte tüketilebilir. Ardıç ağacı yüksek rakımlı bölgelerde yetişmektedir. Oldukça şifalı bir pekmez olduğundan, herkes tarafından rağbet görür. İçinde katkı maddesi olmadan üretilen ardıç pekmezi, özellikle Akdeniz bölgesinde daha fazla üretilir. Üretimi biraz zahmetli olsa da ardıç pekmezinin yararları yanında bu hiç önemli değildir.

Ardıç pekmezinin yararlı etkileri nelerdir?

Ardıç pekmezi kandaki şeker oranını ayarlamakta, kansızlığa da iyi gelmektedir. Özellikle öksürüğün kesilmesini sağlar, bronşite iyi gelir. Verem, ağız yarası, böbreklerdeki iltihaplanmanın giderilmesini sağlar. Sarılığın tedavi edilmesinde, mide bulantısının giderilmesinde, egzama, sedef gibi kaşıntılı cilt hastalarında kullanılır. Karaciğer ve akciğere şifalı etkileri vardır. Bağırsaklarda kurtların düşürülmesinde, saç dökülmesi gibi sorunları olanlarda ardıç pekmezini tüketmelidir.

Ardıç pekmezi antioksidandır

Günlük olarak 1 yemek kaşığı ardıç pekmezi tüketilirse, vücuda manganez ve antioksidan alınmış olur. Bu vücut hücrelerini serbest radikallere karşı korumaktadır. Bu nedenle pekmezin kansere karşı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.

Ardıç pekmezi vücuda enerji sağlar

İçeriğindeki karbonhidrat ve yağlar enerjiye dönüşerek, kişinin günlük ihtiyacını karşılar. Demir içerdiğinde, vücutta enerji depolanmasını sağlar. Ayrıca vücutta oksijen taşınmasının sağlıklı bir şekilde olmasına yardımcı olur.

Ardıç pekmezi kemik ve kalp sağlığında önemli bir koruyucudur

Pekmezin içeriğindeki demir, potasyum, kalsiyum, manganez, magnezyum, bakır gibi mineraller kemiklerin gelişimine sağlıklı olmasına yardımcı olur. Kişinin günlük ihtiyaçlarının çoğunu karşılar. Düzenli olarak ardıç pekmezi tüketildiğinde, kemik hastalıklarından korunma sağlanır. Aynı zamanda kalp hastalıklarından korunma için gerekli vitamin ve mineralleri de içeren ardıç pekmezi, kan pıhtılaşmasını azaltır ve felç riskini düşürmüş olur. Kan basıncının bile kontrol altında tutulmasını sağlar.

Ardıç pekmezi demir deposudur

Günlük 1 yemek kaşığı ardıç pekmezi tüketilirse, günlük demir ihtiyacının %20'si karşılanmış olur. Vücutta demir eksikliği olduğunda, kansızlık başta olmak üzere, baş dönmesi, saç dökülmesi, yorgunluk hissi gibi sağlık sorunları ortaya çıkar. Vücutta kan ve hücre fonksiyonlarında önemli olan demir, aynı zamanda enerji üretimini sağlar. Enfeksiyonlarla mücadele etmeye yardımcı olur, kas ve beyin fonksiyonlarının desteklenmesini sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
" } ] }