{ "title": "Andız Pekmezi Zararları", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/andiz-pekmezi-zararlari.JPG", "date": "19.01.2024 07:23:44", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Andız pekmezi zararları, andız pekmezi yüksek rakımlı bölgelerde yetişen andız ağacının kozalaklarından elde edilen oldukça şifalı bir pekmezdir. Pekmezin sayısız faydaları vardır. Öncelikle demir bakımından zengin olduğundan, kansızlığa karşı oldukça etkilidir. Andız pekmezinin zararlı olduğu düşünülemez. Ancak pekmezin yapımı sırasında ya da saklanması sırasında uygun koşulların oluşturulamaması nedeniyle zararlı etkileri olabilir. Bu diğer pekmez türleri içinde geçerlidir.

Andız pekmezinin zararlı etkileri nelerdir?

Andız pekmezi ve diğer pekmezlerin içerisindeki kanserojen olan ve genleri bozabilen etkileri bulunan HMF oranının belirli düzeyde olması gerekiyor. Bu oranın üzerindeki HMF miktarı andız pekmezinin zararlı olmasına neden olabilir. Pekmezin içindeki HMF miktarının yüksek olması da ısıl işlem sırasında fazla ısıya maruz bırakılmasından kaynaklanır. Bunun dışında andız pekmezinin saklanma aşamasında, direkt güneş ışığı almasından içeriğindeki HMF miktarı yükselebilir. Bu tür pekmezlerin renkleri koyu olur. Bu yüzden koyu renk andız pekmezi tüketilmemelidir. Bu hem yetişkinlere hem de çocuklara oldukça zararlıdır.

Bu yüzden sanayi üretimi pekmezlerde HMF sınırlaması bulunmaktadır. Fakat evlerde yapılan pekmezlere fazla ısıda kaynatıldığında, bunlarda da HMF oranı çok yüksek olabilir. Bu nedenle andız pekmezinin pişirme ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir.

Bunun dışında andız pekmezi çok fazla miktarda tüketilmemelidir. Bu pekmezin tadı hafif acımtırak olsa da sonuçta fazlası şeker hastalarına, kilo almayı istemeyenlere zararlı olabilir. Bu yüzden andız pekmezi tavsiye edilen miktarda tüketilmelidir. Bu pekmez şifa kaynağı olarak tüketilir. Zahmetli bir yapımı olduğundan, üretimi sınırlı olan bir pekmezdir. Bildiğiniz yerlerden satın alarak, pekmezi tüketmelisiniz.

" } ] }