{ "title": "Alıç Pekmezi", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/alic-pekmezi-5637.jpg", "date": "20.01.2024 00:57:41", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Alıç pekmezi, Ülkemizde hemen hemen her yerinde yetişen yabani alıç bilindiği üzere birçok hastalığa iyi gelmektedir. Alıcın birçok çeşidi bulunmakla beraber alıç pekmezi yapımında kullanılan alıç, sarı, turuncu ve kırmızı renkteki alıçlardır. Sadece yılın kısa bir süresinde yetişen alıç taze olarak tüketildiği gibi uzun süre muhafaza edilip saklanabilmesi için alıç pekmezi yapılır. Alıç pekmezi bazı yörelerde hazırlanıp satışa sunulmaktadır. Güvenilir markalardan alıç pekmezi satın alabileceğiniz gibi evde kendi imkânlarınızla da yapabilirsiniz. Alıç pekmezi şu şekilde hazırlanır,

Alıç pekmezi için gerekli malzemeler
Alıç pekmezi nasıl yapılır?

Alıçları ayıklayıp yıkadıktan sonra tencereye alın ve su ilave edip yumuşayıncaya kadar haşlayın. Yumuşayan alıçları delikli bir süzgeç yardımıyla iyice ezerek çekirdekleri ayırın. Alıç özünü yeniden ocağa alın ve içerisine toz şekeri ilave ettikten sonra hafif koyulaşana kadar ara sıra karıştırarak pişirin. Alıç pekmezi kıvamı normal pekmeze göre daha yoğun ve koyudur. Hazırlanan alıç pekmezini cam kavanozlara koyarak buzdolabında muhafaza edin. Hafif mayhoş tadı ile çok faydalı bir tariftir.

Alıç pekmezi faydaları nelerdir?
Alıç pekmezi tüketirken dikkat edilmesi gerekenler, Alıç meyvesi, alıç pekmezi ve alıç marmelatı içerdiği maddeler açısından vücutta birikmesi, zehirlenme ve alışkanlık yapma gibi yan etkileri bulunmadığından dolayı uzun süreli kullanıma uygundur. Ancak kalp ve tansiyon ilaçları kullanan kişilerin alıç bitkisini kullanmadan önce muhakkak doktora danışması gerekir. Hamilelik döneminde alıç pekmezi ve diğer alıç içeren besinler tüketilmemesi gerekir. Çok nadirde olsa bulantı ve uyuşukluk yapabilir. Aşırıya kaçmadan tüketilmesinde fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.
" } ] }