{ "title": "5 Aylık Bebeğe Pekmez Verilirmi", "image": "https://www.pekmez.gen.tr/images/5-aylik-bebege-pekmez-verilirmi.jpg", "date": "19.01.2024 14:47:51", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
5 aylık bebeğe pekmez verilir mi, bebeklerin beslenmesinin ilk 6 ayda anne sütüyle yapılması uzmanlar tarafından önerilen konular arasındadır. Sindirim sistemleri, böbrekleri oldukça hassas olduğundan, henüz tam olarak gelişmediğinden başka gıdaların 6 aydan önce verilmesi uygun görülmez. Bebekler 6 aya kadar anne sütünden gereken besin maddelerini almakta, 6 aydan sonra beslenmede yeterli gelmeyen anne sütüne ek besinlerle destek olunması gerekebilir. Burada dikkat edilmesi gereken, ek besinlere geçerken bunların bebeğin fiziksel yapısına uygun olmasıdır. Anne sütünün hemen ardından bebeğin sindirim sistemine ağır gelmeyen meyveler, meyve suları, sebze püresi gibi besinlere başlamak uygun olur. Eğer bebekler 4 aydan sonra anne sütüyle doyuyor, yeterince kilo alıyorsa, altıncı ayın sonuna kadar ek gıda verilmesine gerek kalmaz. Zaten bebeklerde 4-6 ay arasında yutma refleksi olmaya başlar. Bu nedenle 5 aylık bebeğe pekmez verilmez.

Bebeklere ne zaman pekmez verilebilir?

Bebeklerin 6 ayı doluncaya anne sütü onları gerektiği gibi besler. Bebekler ihtiyacı olan tüm besin maddelerini anne sütünden alabilirler. 6 aydan sonra bebeklerin anne sütü yanında destekleyici besinler alması gerekir. Özellikle enerji almaları için, kansızlığa karşı pekmez, bebeklere verilebilecek yiyeceklerden biridir. Pekmez içeriğindeki demir sayesinde kansızlık için bebeğinizin ihtiyacı olan demiri karşılar. Demir kandaki alyuvarların yapımında önemli bir rol oynamaktadır. Demir eksikliği kansızlığın önemli sebeplerinden biridir. Bu yüzden bebeğinize doktoruna danışarak 6 aydan sonra pekmez verebilirsiniz.

Bebeklere pekmez verirken nelere dikkat edilmeli?

Bebeklere 5 aylık olduklarında pekmez verilemeyeceğini belirttik. Bebekler 6 ayını doldurmadan pekmez yememelidir. Anneler bebeklerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu konuda annenin bilinçlenmesi ve bebeğinin sağlıklı gelişimi için ihtiyacı olan besinleri doğru zamanda vermesi gerekir. Bu konuda doktoruyla iş birliği yapması uygundur. 7. Aydan itibaren verilecek ek gıdaların içinde olan pekmezin doğal şekilde üretilmiş olması, çok fazla ısıl işleme tabi tutulmamış olmasına dikkat edilmelidir. Isıl işleme tabi tutulan pekmezde süre artarsa, bu pekmezin yanmasına dolayısıyla renginin iyice koyulaşmasına neden olur. Bu zararlı olduğundan, özellikle bebeklerinize vereceğiniz pekmezin üretimine dikkat etmeli, hatta kendiniz pekmez yapmalısınız.

Pekmezden gerektiği gibi yararlanmak amacıyla, yanında kalsiyum içeren besinlerin tüketilmemesi gerekir. Çünkü kalsiyum pekmezde olan demirin emilimine engel oluyor. Bu nedenle içinde süttozu olan mamalar, süt gibi kalsiyum kaynakları bebeklere pekmezle birlikte verilmemelidir. Pekmezin en önemli desteği bebeğinizin demir ihtiyacı karşılamaktır. Bu yüzden içeriğindeki demirden en iyi şekilde faydalanmalısınız. Bunun dışında bebeğinize her gün en fazla 1 tatlı kaşığı pekmez vermelisiniz. Demir alacak diye bebeğinize vereceğiniz miktarı abartmanıza gerek yok. Bu bebeğinizin sindirim sisteminin kaldıramayacağı bir yüktür. 5 aylık bebeğe pekmez verilmez. Pekmez vermek için bebeğinizin 6 ayını doldurması, 7 aya girmesi gerekir. Bu durumda bile azar azar pekmez verilerek, en fazla günlük 1 tatlı kaşığına kadar çıkabilirsiniz.
" } ] }