pekmez.gen.tr
pekmez
Sosyal Medyada Paylaş
Hamilelikte Pekmez Tüketimi
Karpuz Pekmezi
Tahin Pekmez Kaç Kalori
Aç Karnına Pekmez
Dut Pekmezi Kilo Aldırırmı
Pekmez Limon Karışımı
Dut Pekmezinin Faydaları
Pekmez Süt Karışımı
Ancora Pekmez
Pekmez Bozulur Mu
Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları
Dut Pekmezi
Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı
Siyah Pekmez
Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi
Bal Pekmez
Andız Pekmezi Zararları
İncir Pekmezi Nasıl Yapılır
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli
6 Aylık Bebeğe Pekmez Verilirmi
Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır
Pekmezin Zararları
Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır
Hangi Pekmez Kan Yapar
Kiraz Pekmezi
Tahin Pekmez
En İyi Pekmez Hangisi
Keçiboynuzu Pekmezi
Pekmez Kan Yaparmı
Ardıç Pekmezi
Koyu Pekmez
Organik Pekmez
5 Aylık Bebeğe Pekmez Verilirmi
Yoğurt Pekmez Karışımı
Bebeklere Ne Zaman Pekmez Verilir
Tüm Sayfalar >>









Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır

Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır, Kavun üzüm ve duttan ne kadar farklı gibi görünse de şeker oranı oldukça yüksek bir meyvedir. Reçelide yapılan bu meyvenin pekmezi kendisinden bile tatlı, özlü ve lezzetli bir tattır. Ülkemizde genellikte çok tercih edilmeyen bir pekmez çeşidi olan kavun pekmezi genellikle Ege bölgesinde yapılır. Aslı Bulgaristan'dan gelmektedir. Boyut olarak diğer meyvelerden daha büyük ve sulu olduğu için hem ekonomik olan hem de besin deposu olan bu pekmez yazın sonu sonbahar başında bostan zamanı yapılır. Kavun pekmezi yapılırken kazanın boyutuna göre 4-15 arası kavun kullanılabilir. Bunda kavundan çıkan su ve kavunu boyutu dikkate alınmalıdır.

Bostan zamanı kavunlar güneş daha tepeden yeni ışıldarken toplanır. Doğal ortamdan toplanmışsa kavunlar, yıkanmaya gereksinim duyulmaz. Eğer güvenilmeyen yerlerden geldiyse pekmezde kullanılacak kavunların dışı temizlenir. Ortandan ikiye kesilir ve kabuğu ince bir tabaka kalacak şekilde kavunun ortası kaşıkla oyulur. Pekmez yapılan tencere veya kazana aldığı kadar kavun içi ve kavunun yarısı kadar su ilave edilir. Kaptaki kavun su karışımı kaynatılmaya başlanır. Kaynayana kadarki sürede kavunda olan çekirdek varsa üste çıkar. Bu çekirdekler toplanmalıdır. Kavun su karışımı 10-15 dakika kadar kaynar ve kavun oldukça yumuşar. Bu kavun posası ile özleşmiş su bir süzgeç veya kevgir ile süzülür. Posa çöpe atılmaktansa sonradan bir tatlı yaparken veya pestil gibi yiyecekler yapılırken kullanılabilir. Süzülen su yeniden uygun bir kaba alınır ve ortalama 5-10 dakika kaynatılır.
Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır
Bu sıvı kaynayana kadar ve kaynadıktan sonra sık sık karıştırılmalıdır. Kaynama sırasında kavunun kilosu başına 1 çay kaşığı karbonat atılmalıdır. Aslında eskilerde pekmez yaparken kireçli toprak kullanılırken günümüz şartlarında bu pek mümkün olmadığı için karbonat kullanılır. Karbonattan sonra pekmez köpürmeye ve iyice koyulaşmaya başlar. İyice koyulaşan pekmezin altı kapatılır ve dinlenmeye bırakılır. Daha sonra ertesi gün soğuyan pekmez bir kap içinde güneşin altına koyulur. Günde 2 defa karıştırılarak pekmez iyice kıvam alıncaya kadar beklenir. Kıvama gelmiş olan pekmez kaşık ile tabağa aktarıldığında su gibi dümdüz akar ve dağılmaz. Havada güzel giderse yaklaşık 2-3 gün içinde pekmez tadı damakta kalan güzel kıvamlı halin gelmiş olur.  Herhangi bir yağmur durumunda pekmez ıslanırsa tüm emek boşa gideceğinden pekmez yapılırken en önemli şey sabırlı davranmak ve sık sık kontrol etmektir.

Yayınlanma Tarihi : 23.08.2015 03:00:51

Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Pekmezli Helva

Pekmezli Helva, yapımı çok kolay ve yemesi de çok güzel olan sağlıklı ve enerji kaynağı bir tatlı türüdür. Özellikle pekmezin faydaları da düşünülürse özellikle kış aylarında bol, bol yapılarak tüketilmesinin çok faydalı olacağını...

Siyah Pekmez

Siyah Pekmez, tut, üzüm, şeker pancarı, andız meyveleri gibi çeşitli ham maddelerin standart işlemlerden geçerek homojen hale getirilmesiyle yapılan doğal bir şuruptur. Tat ve kıvam seçme konusunda farklı zevkler doğrultusunda kiş...

Hamilelikte Pekmez

Hamilelikte pekmez, bilindiği üzere hamilelik dönemi, bayanların en özel ve en dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.  Çünkü Cenabı Allah'ın kadınlara emanetleri kısacası can içinde canı barındırdıkları dönemi kapsar. Mucizevi şeki...

Pekmez Helvası

Pekmez helvası: Pekmez helvası Anadolu' nun birçok yöresinde yapılan hafif ve besin değeri  yüksek olan bir tatlıdır. Pekmez tatlısı daha çok soğuk kış günlerinde yenmesi tavsiye edilir. Yapılması da oldukça pratiktir. Pekmez helv...

Bebekler İçin Pekmez

Bebekler İçin Pekmez: Pekmezler ağırlıklı olarak üzümlerden olabilceği gibi dut, incir erik gibi besinlerden elde edilerek yapılmaktadır. Bebekler için pekmez vermeden önce dikkat etmeniz gereken husus ise bebeğinizin bu besinlere...

Boynuz Pekmezinin Faydaları

Boynuz pekmezinin  faydaları, Boynuz pekmezi insan vücuduna sayısız fayda sağlayan zengin içerikli bir pekmez çeşididir. Boynuz pekmezi keçiboynuzundan elde edilir. Keçiboynuzu baklagiller ailesinin bir üyesidir ve Akdeniz iklimin...

Pekmez Neye İyi Gelir

Pekmez neye iyi gelir, daha çok kış aylarında akla gelen pekmez, aslında yüzyıllardır bilinmekte ve hak ettiği değeri yeni yeni bulmaya başlamıştır. Son yıllarda uzmanlar pekmezden sıkça bahsetmekte ve her fırsatta faydalarına değ...

Üzüm Pekmezi

Üzüm Pekmezi, siyah üzümden elde edilen ve bütün yaş gruplarında çeşitli olumlu etkileri olan faydalı bir şuruptur. Siyah üzümün  içerdiği maddeler içinde en önemli ve faydalı olanı resveratrol maddesidir. Üzümün kabuğunda bulunan...

Harnup Pekmezi

Harnup pekmezi, diğer adıyla keçiboynuzu pekmezi şifalı özellikleriyle bilinen bir besindir. Akciğerlerden, astıma, sigara tiryakilerinin sıkıntılarını gidermeye kadar sayısız faydası olan bir pekmez türüdür. Tarihte harnup yani k...

Siyah Dut Pekmezi

Siyah dut pekmezi, Siyah dut pekmezi yapılışı aslında oldukça kolaydır. Ancak siyah dut pekmezini yapılışını çoğu kişi bilmediğinden dolayı insanlar dışarıdan hazır satın alır. Aslında siyah dut pekmezi evde kolaylıkla herkes tara...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

pekmez, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ekim - 2017